Home / Focus  / Prima reacție a autorităților, în urma conferinței de presă a APMR: ROMSILVA anunță suplimentarea volumului de lemn recoltat

Prima reacție a autorităților, în urma conferinței de presă a APMR: ROMSILVA anunță suplimentarea volumului de lemn recoltat

„De la începutul anului facem demersuri pentru asigurarea industriei de mobilă cu materia primă, respectiv lemnul recoltat din pădurile publice ale statului. La data de 8 septembrie 2022 am adus problema în atenția publică, printr-o conferință de presă, în care am explicat că industria mobilei trece printr-o criză fără precedent, din cauza lipsei de materie primă, a creșterii artificiale a prețului lemnului și a exploziei prețurilor la energie. Am atenționat autoritățile statului că noua scumpire a energiei va pune presiune și mai mare pe lemn.” (Asociația Producătorilor de Mobilă din România)

 

Prima reacție vine de la ROMSILVA

„Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferințe de lucru cu directorii direcțiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă. De asemenea, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piața lemnului pentru foc. În același timp, având în vedere cererea ridicată pentru lemn din partea industriei, conducerea Romsilva a identificat posibilitatea suplimentării volumului oferit pe piață cu circa 500.000 de metri cubi de lemn din producția acestui an. Conform prevederilor legale, această măsură va fi supusă aprobării Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în ședința din 29 septembrie a.c.”, a anunțat Regia Națională a Pădurilor, printr-un comunicat de presă.

 

„Ne bucurăm că Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA încearcă să facă ceva pentru rezolvarea crizei, dar cantitatea care se oferă este foarte mică în comparație cu necesarul de lemn pentru industrie, având în vedere lipsa acută de lemn de pe piață, din ultima perioadă. Și mai ales din cauza cererii foarte mari de lemn de foc, care crește continuu pe fondul exploziei prețurilor la energie”, susține Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România.

 

Am cerut imediat informații în plus conducerii ROMSILVA, legat de suplimentarea anunțată și ni s-a comunicat că este vorba despre lemn pe picior. De asemenea, am vrut să aflăm care este cantitatea de lemn recoltată până acum din pădurile publice ale statului, dar mai ales care va fi volumul de masă lemnoasă care se va recolta în total, în anul 2022.

 

Vedeți mai jos, integral, răspunsul conducerii ROMSILVA.

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT