Home / Focus  / Prima întâlnire oficială a președintelui interimar al României a fost cu reprezentanții mediului de afaceri

Prima întâlnire oficială a președintelui interimar al României a fost cu reprezentanții mediului de afaceri

O delegație a mediului de afaceri din România, compusă din reprezentanți la vârf ai Confederației Patronale Concordia și ai Fundației Romanian Business Leaders – RBL s-a întâlnit cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, sâmbătă, 15 februarie 2025, la Palatul Cotroceni. Conform comunicatului de presă transmis de Președinția României, întâlnirea a avut loc în contextul nevoii sectorului privat de mesaje coerente și de o perspectivă clară cu privire la traiectoria României, date fiind evoluțiile recente din plan politic și internațional.

 

 

„Am exprimat angajamentul ferm al celor două organizații și membrilor lor privind parcursul european și euro-atlantic al României. Țara noastră trebuie să rămână o democrație solidă și o economie de piață și din această postură să aibă o voce relevantă în Uniunea Europeană și în fața tuturor partenerilor internaționali. Am semnalat faptul că, mai mult decât oricând, pentru a atinge aceste deziderate, este nevoie de recâștigarea încrederii în instituțiile statului și în mediul politic. În acest sens, am explicat cât de important este să avem câțiva piloni de stabilitate și predictibilitate interni în contextul regional și internațional tot mai volatil. Ne-am exprimat încrederea că România va reuși să păstreze echilibrele fiscal-bugetare, astfel încât companiile din țara noastră să rămână competitive și, în paralel, să vedem o eficientizare a administrației, o reducere a birocrației și mai puțină risipă a resurselor publice. În acest context absorbția fondurilor europene și a celor din PNRR rămân esențiale”, au transmis reprezentanții mediului privat, după întâlnire.

 

 

Președintele interimar Ilie Bolojan și-a exprimat deschiderea pentru dialogul constructiv dintre mediul privat și decidenții politici pe teme ce privesc mediul de afaceri și politicile publice cu impact asupra economiei. Totodată, Președintele a dat asigurări că va întreprinde toate demersurile necesare, în limita atribuțiilor sale, pentru organizarea unor alegeri libere, corecte și transparente și pentru recâștigarea încrederii în instituțiile statului.

 

Președintele interimar al României și reprezentanții mediului antreprenorial au convenit să mențină un dialog constant și să organizeze consultări periodice pe teme de interes economic și instituțional.

 

Reprezentanții Confederației Patronale Concordia s-au întâlnit săptămâna trecută și cu Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, pentru a prezenta concluziile studiului privind impactul cotei unice asupra economiei românești.

 

 

În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre impactul taxei pe construcțiile speciale asupra mai multor sectoare economice. S-a convenit că Ministerul Finanțelor va furniza un calendar de întâlniri tehnice în perioada imediat următoare, pentru a asigura că normele de aplicare ale acestei taxe reflectă specificitățile și nevoile fiecărui sector.

 

Studiul „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară” a fost realizat de o echipă de cadre didactice de la ASE și evidențiază rolul pozitiv al cotei unice în stimularea creșterii economice, susținerea clasei de mijloc și reducerea evaziunii fiscale. Totodată, analiza explorează o serie de scenarii privind regimul fiscal din România și arată că o eventuală majorare a cotei unice ar putea avea efecte negative asupra economiei și ocupării forței de muncă.

 

Cercetarea realizată la solicitarea Concordia poate fi descărcată de aici https://tinyurl.com/46kuwky2

 

Citește și Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT