Home / Focus  / Prima întâlnire din acest an a reprezentanților APMR cu conducerea Ministerului Mediului

Prima întâlnire din acest an a reprezentanților APMR cu conducerea Ministerului Mediului

𝗔𝘀𝘁𝗮𝘇𝗶 𝗮 𝗮𝘃𝘂𝘁 𝗹𝗼𝗰 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗮𝗹𝗻𝗶𝗿𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗮𝗻 𝗮 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝘁𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁𝗶𝗲𝗶 𝗣𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗠𝗼𝗯𝗶𝗹𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝗻𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗔𝗽𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘀𝗶 𝗣𝗮𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿

 

 

Președinta APMR Aurica SERENY l-a informat pe ministrul Barna TÁNCZOS care sunt urgențele industriei românești de mobilă și i-a cerut sprijin pentru rezolvarea lor.

 

➡ 𝗿𝗲𝗰𝘂𝗻𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗲𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗶𝗻𝗰𝗵𝗲𝗶𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗲𝘁𝗮𝘁𝗶𝗹𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝘂 𝗼𝗯𝘁𝗶𝗻𝘂𝘁 𝗖𝗲𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝘁𝗲𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗶𝗻 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗲𝗶, 𝗰𝘂 𝗳𝗶𝗿𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗳𝗮𝗰 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗯𝘂𝘀𝘁𝗲𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿

➡ 𝘀𝗰𝗼𝗮𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗮 𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗶 𝗮 𝗹𝗲𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗳𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗰𝗶𝗽𝗮𝗹𝗲, 𝗶𝗻 𝗹𝗼𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗺𝗶𝗰𝗶, 𝘀𝗼𝗿𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗰𝗹𝗮𝘀𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗶

 

Aurica Sereny a explicat că producătorii nu înțeleg de ce nu au fost inițiate demersurile legale pentru modificarea 𝗥𝗲𝗴𝘂𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗺𝗮𝘀𝗲𝗶 𝗹𝗲𝗺𝗻𝗼𝗮𝘀𝗲, întrucât modificările la Codul Silvic au fost aprobate în Parlamentul României încă din august 2020. Din cauză că nu a fost modificat Regulamentul, marea majoritate a producătorilor de mobilă care își încep ciclul de fabricație de la cherestea și semifabricate nu pot beneficia de dreptul de preemțiune la licitațiile de lemn fasonat.

 

Barna TÁNCZOS, 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗔𝗽𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘀𝗶 𝗣𝗮𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿:Analizăm și vă asigur că, din partea mea, aveți tot sprijinul. Sunt cel mai mare susținător al vânzării de lemn fasonat. Am fost și sunt pentru a elimina vânzarea lemnului pe picior, din pădure, din cauză că acesta este un mijloc de a umbla și la cantități, iar de acolo vin problemele. De asemenea, voi verifica și care sunt cantitățile de masă lemnoasă, în speță de lemn fasonat, scoase la vânzare prin ocoalele silvice. Vom încerca să lucrăm pe această direcție.”

 

Președintele APMR a prezentat și problemele pe care le-au întâmpinat producătorii de mobilă odată cu punerea în funcțiune a SUMAL 2.0. Aurica Sereny a explicat că sistemul actual încarcă activitatea operatorilor economici cu costuri suplimentare. Mai mult decât atât, experiența primelor zile de funcționare ne-a arătat că sistemul, așa cum este acum, blochează aprovizionarea cu lemn și mărește costurile de producție. Președintele APMR susține că acesta trebuia să fie aplicat la prima punere pe piață, așa cum prevede și Directiva Europeană.

 

„Sunt de acord că s-a mers prea departe, dar vă reamintesc că este o Hotărâre de Guvern de acum 4 ani. Între timp, SUMAL-ul s-a dezvoltat. Este un sistem complex, iar în primele 2 luni va fi foarte greu. Sunt multe modificări care trebuie făcute. S-au făcut deja câteva, dar încă se lucrează, sunt numeroase detalii care trebuie dezvoltate. Avem zeci de oameni la call center care îi sprijină pe cei care trebuie să utilizeze această aplicație. Am convingerea că SUMAL 2.0 este principala noastră armă în lupta cu tăierile ilegale de pădure”, susține ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

 

CALL CENTER SUMAL 2.0  031 433 7799 ➡ https://s9.ro/1d8b

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT