Home / Focus  / Prețul lemnului, creștere exagerată

Prețul lemnului, creștere exagerată

Producătorii de mobilă reclamă deja de mult timp, individual sau prin vocea APMR, prețul mare al materiei prime. Studiul recent comandat de asociație – “Provocări actuale în industria mobilei din România” – vine doar să confirme, de această dată și prin vocile cercetătorilor, această problemă.

Însă cifrele ar putea să rămână de neînțeles pentru cei din afara industriei. Iar oamenii cu putere de decizie s-ar putea ascunde, la un moment dat, în spatele acestor neînțelegeri. Viorica Răbocea, unul dintre specialiștii APMR, ne-a ajutat să înțelegem mai bine aceste cifre seci. Iar interpretarea lor capătă o imagine clară, extrem de îngrijorătoare.grafic pret lemn

Din 2010, în țara noastră, prețul materiei prime a crescut în fiecare an. Însă prețul produsului de mobilier vândut peste hotare a rămas aproape neschimbat.

Prețul la masa lemnoasă achiziționată în România a crescut de 2,3 ori, de la 76 lei/mc – preț mediu de adjudecare în anul 2010, la 173,78 de lei/mc în 2016, așa cum arată graficul de mai sus.

Însă indicii prețurilor producției industriale pentru piața externă s-au majorat doar de la 98, 72% în 2010, la 110,58% în ianuarie 2016, concret s-a înregistrat o creștere de 12% în 6 ani.

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT