Economisirea timpului în producție prin automatizarea logisticii
Când fabrica dvs. este construită pe două etaje, trebuie să găsiți o soluție la blocajul logistic intern în fluxurile de materiale între etaje. Consorțiul OJS a dezvoltat o modalitate bazată pe robotică pentru a ajuta acest producător italian de modă să eficientizeze producția și să reducă costurile.
PuntoArt este o mică companie italiană care furnizează unor mărci de modă importante broderii și alte ornamente bazate pe propriile modele. Firma completează măiestria tradițională cu metode hi-tech, cum ar fi sudarea cu aer cald și tăierea cu laser.
Fiecare produs trece prin diferite faze, dintre care unele sunt extrem de automatizate, iar altele, manuale. Ponderea automatizării a crescut constant de la înființarea companiei, în urmă cu 30 de ani. În ciuda acestei tendințe, materiile prime și produsele semi-finite sunt încă transportate în cutii de la o stație de lucru la alta.
Logistica manuală este în esență foarte practică, deoarece comenzile sunt în general unice și destul de mici, iar produsele care trebuie transportate sunt ușoare. De asemenea, gama și ordinea metodelor de fabricație variază în funcție de fiecare comandă. Procesul de fabricație se întinde totuși pe două etaje, ceea ce înseamnă că lucrătorii petrec timp considerabil așteptând, cu cutiile lor, liftul.
Experimentul L4MS a fost inițiat pentru a afla cum ar putea fi utilizate AGV-urile/VDA-urile (Vehiculele Dirijate Automat) pentru a aborda liftul și pentru a impulsiona logistica intra-fabrică la PuntoArt. Eutronica, un startup fondat în urmă cu patru ani, și-a asumat provocarea. Eutronica a dezvoltat un robot numit Jobot, un AGV ușor, pentru sarcini de încărcare mici, ca să ofere o alternativă necostisitoare IMM-urilor.
Experimentul cu OPIL transformat în soluție permanentă
La începutul experimentului a fost creat un geamăn digital pentru a demonstra logistica curentă și a simula traiectoriile viitoare ale lui Jobot și toate funcțiile. După simularea 3D, s-a decis că Jobot va prelua și livra sarcini între stațiile de lucru și va folosi liftul independent ori de câte ori este nevoie. Lucrătorii îl vor chema pe Jobot cu tabletele sau smartphone-urile și îi vor selecta următoarea sarcină pe interfață.
„Am putut implementa module OPIL direct în software-ul nostru cu modificări minore. Cele mai importante schimbări care au fost necesare au vizat programarea sarcinilor atribuite lui Jobot și interfața cu liftul”, spune Luca Valli, director executiv la Eutronica.
După ce a luat legătura cu producătorul de ascensoare, Eutronica a creat o conexiune între AGV/VDA și sistemul de control al ascensorului. Acum Jobot merge zilnic cu liftul în sus și în jos.
„Am vrut să facem soluția testată permanentă achiziționând un Jobot. De asemenea, am decis să investim într-o nouă linie de producție într-o nouă fabrică. Soluțiile de automatizare a logisticii pot fi folosite în viitor şi acolo”, spune Samanta Bruschi, director de producție la PuntoArt.
Gata pentru clădiri mai mari și mai înalte cu ajutorul simulării 3D
Potrivit lui Valli, modulele OPIL vor scurta ruta către piață a lui Jobot. Un factor important este modulul pentru simularea 3D.
„PuntoArt era deja foarte conștient de îmbunătățirile pe care le vizam. Deci, o simulare 3D nu a fost esențială în acest caz. Cu toate acestea, am observat că simulările pot fi foarte utile în viitor, atunci când lucrăm cu un proces mai complicat și sugerăm schimbări mai mari.”
O altă adăugire importantă adusă de experiment a fost utilizarea liftului.
„După experiment, am dezvoltat opțiunea noastră de ascensor și mai mult, pentru a se acomoda mai multor etaje, ceea ce poate fi extrem de important, de exemplu în spitale. În timpul pandemiei Covid-19, am dezvoltat un sistem care transportă lămpile UV-C de la etaj la etaj pentru dezinfectare”, spune Valli.
Soluția a adus economii considerabile de timp
Beneficiile pentru PuntoArt au fost măsurate în timpul experimentului și estimate după implementarea finală a soluției. Timpul petrecut pentru deplasarea manuală a materialelor s-a redus semnificativ:
– Înainte de experiment, lucrătorii își petreceau 20% din timpul de lucru (echivalent normă întreagă) deplasând manual materiale între cele două etaje.
– După implementare, acesta a fost redus la aproximativ 2%.
Costul final al soluției cu un singur Jobot pentru PuntoArt a fost de 15.000 de euro.
Modulele OPIL utilizate în soluția PuntoArt de către Eutronica sunt:
- Geamănul digital: instrumentul extern de simulare 3D Visual Components
- Planificatorul de sarcini
- Nodurile Agent Robot
- Nodurile Agent Uman: pentru a activa interfața om-mașină
Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu
RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.
Parteneri în experimentul L4MS:
Fabrica: PuntoArt Srl, mic producător de broderii și alte ornamente textile
Furnizor de soluții: Eutronica Srl, start-up producător de AGV-uri/VDA-uri
Integrator de sisteme: Eureka System Srl
Sprijin: Centrul de Cercetare E. Piaggio de la Universitatea din Pisa
Mai multe despre experimentul OJS – o poveste de succes L4MS – puteţi afla din testimonialul video al firmei disponibil la: http://www.l4ms.eu/content/saving-time-production-automating-logistics
Traducere şi adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte europene, APMR
Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642
Pingback:SMARTIST, o poveste de succes L4MS - Revista Mobila noiembrie 20, 2020
Pingback:Deșeurile din producție – un bun punct de plecare la automatizarea logisticii intra-fabrică - Revista Mobila martie 8, 2021
Pingback:Eșantionare automată de calitate pentru a oferi economii semnificative de timp - Revista Mobila martie 29, 2021