Home / Design  / Patul anti-cutremur, un concept care poate salva vieți

Patul anti-cutremur, un concept care poate salva vieți

Un inventator rus a proiectat un pat care își poate proteja ocupantul, în caz de cutremur, prin plierea saltelei într-o cutie de oțel.  

 

La prima vedere, patul pare complet convențional, în ciuda faptului că este destul de mare. Cu toate acestea, dacă vine un cutremur, senzorii din pat detectează mișcarea și lasă să cadă salteaua în corpul metalic în formă de cutie al patului.

 

În final, un capac se închide peste partea superioară, protejându-l pe cel care doarme de căderea plafonului sau chiar de prăbușirea clădirii.

 

 

Depozite de alimente, apă îmbuteliată, materialele de prim ajutor și chiar măști de gaze sunt păstrate în partea de jos a structurii, pentru a asigura ocupantul patului că supraviețuiește pană la sosirea ajutorului.

 

În funcție de dimensiuni, există câteva modele diferite, de la patul King Size pană la dimensiuni mai mici. Sunt și câteva mici variații în design, dar toate funcționează în același mod – lăsând să cadă, brusc, salteaua într-o cutie și închizând un capac peste partea de sus.

 

Pe de-o parte, este o idee bună. Cutremurele pot fi devastatoare și sunt aproape imposibil de anticipat. Deci, dacă dormiți când se întâmplă, este posibil să nu puteți lua măsuri pană când nu este prea târziu. Cu toate acestea, există și întrebarea “ce se întâmplă dacă piciorul ocupantului se află pe marginea patului atunci când capacul de oțel uriaș se fixează în partea de sus?”.

 

 

Conceptul patului anti-cutremur îi aparține lui Dahir Semenov, un inventator rus care, la modul general, creează concepte pentru dispozitivele de apărare și de securitate. Este foarte posibil ca patul să rămână doar un concept, dar sisteme similare au mai fost dezvoltate și înainte.

 

Un pat rezistent la cutremure, care funcționează în mod similar, prin plierea fundului patului deasupra ocupanților care dorm, creând un capac metalic care ar putea oferi o anumită protecție, a fost creat și testat în China în 2012. Acesta funcționează mult mai încet decât cel din designul lui Semonov, reducând astfel șansele ca un membru al ocupantului să fie retezat când se află pe margine.

 

 

Din aceeași categorie a mobilierului anti-cataclism, o echipă de designeri israelieni a creat un birou școlar capabil să reziste zdrobitoarei greutăți a unei tone de metal.

 

Patul anti-cutremur are un concept interesant care ar putea salva vieți, dar, după ce văd cum funcționează, mulți oameni preferă să își încerce șansele la supraviețuire, lăsându-se în voia cutremurului.

 

Sursa: http://www.independent.co.uk

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT