Home / Design  / Pantone recomandă violetul „Very Peri” pentru 2022

Pantone recomandă violetul „Very Peri” pentru 2022

Nuanța îndrăzneață de violet intens, încoronată de Pantone Color Institute drept culoarea anului 2022

Violetul nu a mai înfrumusețat casele oamenilor din epoca psihedelică a anilor 1970, dar totul se va schimba în acest an dacă decidem să urmăm recomandarea Pantone. Liderul de prognoză a tendințelor în ce privește culorile a ales, în mod controversat, drept culoarea anului 2022 Very Peri, o nuanță inspirată de albastrul violet intens al florii periwinkle (n.t. saschiu sau Vinca, un subarbust târâtor, care crește spontan și în România). Poate părea o alegere ciudată într-o perioadă când încă mai îmbrățișăm tonurile potolite și interioarele discrete. Dar selecțiile anuale de culoare ale celor de la Pantone exercită o influență uriașă asupra producătorilor de țesături și vopsele, precum și asupra designerilor de interior dornici să ofere cele mai recente look-uri.

 

 

Pantone spune că Very Peri întruchipează „încrederea lipsită de griji și o curiozitate îndrăzneață”

 

Astfel de afirmații sunt unul din motivele pentru care unii designeri de interior nu vor recomanda culoarea. Unul dintre designerii chestionați a remarcat: „Niciunul dintre clienții mei nu ar vrea violet în casă, mai ales în colțul rezervat biroului.”

 

 

Alte opinii sunt ceva mai blânde, lăudând eficacitatea culorii în aproape orice spațiu. Andrew Dunning, de la London Contemporary, spune că aceasta reprezintă o nouă mișcare de îndepărtare de Elephant’s Breath (n.t. Respirația Elefantului), nuanța moderată de gri a unei mărci celebre de vopsele care a fost foarte în vogă la zugrăveala interioarelor în primii ani ai acestui secol. Ca un as al folosirii ingenioase de tapete cu imprimeuri și de culori mai luminoase, Dunning consideră Very Peri mai mult cald decât rece, în special în cazul în care companiile de țesături pentru designul de interior vor produce catifele bogate, pline, în această nuanță. „Oamenii s-au speriat de culoare, dar cred că Very Peri ar putea funcționa bine pe o piesă centrală, menită să atragă atenția, precum un fotoliu tapițat cu catifea în această nuanță”, spune el. „Este, de asemenea, o opțiune pentru un vestibul, un loc mai mic din casă în care poți fi mai temerar.”

 

 

Beth Travers de la Bobo1325, un studio de design din Manchester, susține că nu ar trebui să ne opunem culorii violet. Legăturile sale istorice cu regalitatea înzestrează culoarea cu „lux, putere și noblețe”. Deoarece Very Peri este un ton albastru-violet, Travers crede că poate fi „relaxant și liniștitor”.

 

 

Paula Taylor de la Graham & Brown, compania de vopsele a cărei gamă include și un albastru violet denumit de firmă Tanzanite, crede, de asemenea, că puțină îndrăzneală ar putea aduce beneficii în interioare. „Tanzanitul nostru folosit într-un hol ar face vizitatorii să se simtă liniștiți și bucuroși. Într-un living ar fi mai puternic, dar reconfortant, mai ales atunci când este asociat cu o nuanță de alb, cum ar fi Baked Cheesecake, pentru un efect mai atemporal.” (n.trad. „baked cheesecake” s-ar traduce prin „prajitură cu brânză, coaptă la cuptor”).

 

Primirea călduroasă făcută lui Very Peri – cel puțin în unele zone – ar putea indica faptul că nuanța de violet a anului va deveni o parte importantă a ascensiunii nuanțelor de albastru și verde, o mișcare care a început anul acesta.

 

 

Simone Suss, de la Studio Suss, un studio londonez de design, spune că acest lucru este legat de dorința de a aduce natura în casele noastre. De fapt, cererea de a aduce în interior mai multe elemente din natură este atât de mare, încât tot mai mulți constructori de case vor acorda prioritate elementelor „biofile” în lucrările lor de anul viitor. „Sunt întotdeauna inspirată de natură”, spune Suss. „Cred că designul biofil va fi esențial în 2022.”

 

Celelalte nuanțe care se luptă pentru supremație în 2022 includ Bright Skies (n.trad. bolți, ceruri luminoase) a celor de la Dulux, un albastru diafan care își propune să inspire speranță. Dulux recomandă câteva palete de culoare, cum ar fi Greenhouse, care pot acompania nuanța de albastru Bright Skies. Această gamă de nuanțe de albastru și verde mai cuprinde și alte nuanțe cărora brand-ul le-a dat nume speciale Fresh Foliage (n.trad. frunziș proaspăt, frunziș tânăr) și Calming Meadow (n.trad.  liniștitoarea pășune).

 

 

Breakfast Room Green (n.trad. verdele camerei de luat micul dejun), un ton vesel de verde, ideal pentru bucătării, și Stone Blue (n.trad. albastru ca de piatră), un indigo deschis, se numără printre cele cinci nuanțe pe care firma de vopsele Farrow & Ball le propune drept culorile anului 2022. Compania susține, de asemenea, eleganta nuanță de alb School House White (n.trad. alb ca pereții școlii), împreună cu Incarnadine (n.trad. roșul cărnii), un purpuriu dramatic, și Babouche, un galben însorit. Compania Farrow & Ball simte că oamenii sunt gata să iasă din zona lor de confort, ceea ce ar putea fi de bun augur pentru Very Peri.

 

 

Dar, pe termen scurt, pare mai probabil ca această nuanță să fie regăsită în tușe subtile, cum ar fi în compoziția Dark Flowers (n.trad. Flori Întunecate), un poster imprimat cu flori mari, purpurii, de la Desenio, și pe perne decorative violet, cum ar fi pernele de catifea din bumbac de la Cotswold Company, decât să o vedem brusc pretutindeni în amenajările  de interior. Patul Joelle în stilul secolului al XIX-lea, de la firma Loaf, este disponibil cu o tăblie tapițată cu stofă mov, pentru cei care, după estetica redusă a ultimelor două decenii, aspiră acum la un cadru mai ceremonios, aproape regal.

 

 

Totuși a experimenta cu Very Peri nu înseamnă neapărat o rupere de trecutul recent. Culoarea poate arăta inteligent alături de orice nuanță de bej sau gri. A merge pe violet necesită încredere în propria alegere. Va fi interesant de urmărit ce-i rezervă viitorul – de fapt următoarele 12 luni – nuanței Very Peri.

 

Sursa: dailymail.com.uk

 

Articole despre TENDINTE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT