Home / Evenimente  / Pădurea românească. Prezent și viitor. 2020-2030

Pădurea românească. Prezent și viitor. 2020-2030

 

La inițiativa ROMSILVA a avut loc astăzi, 18 iulie 2019, o întâlnire informală cu reprezentanții sectorului forestier și ai industriilor aferente: silvicultură, exploatarea și prelucrarea lemnului, la nivel de asociații reprezentative, respectiv patronate și sindicate, dar și cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai instituțiilor de învățământ din domeniu. Evenimentul a avut loc la sediul organizației PROGRESUL SILVIC, iar scopul întâlnirii a fost acela de a găsi împreună soluții pentru rezolvarea problemelor din acest sector al economiei românești.

 

Pădurea este a tuturor

 

Reprezentanții ROMSILVA vor ca românii să înțeleagă că recoltarea autorizată a lemnului din  pădure nu este defrișare și că exploatarea corectă este primul act de regenerare a pădurii. În acest sens, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor și-a susținut rolul de apărător al pădurii, explicând că în activitatea proprie intră și plantarea a 25 de milioane de puieți pe an. De asemenea, directorul general ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, s-a mândrit că România are cele mai frumoase păduri de fag din Europa și că, în acest sens, a înaintat o scrisoare către UNESCO.

 

 

Gheorghe Mihăilescu, director general ROMSILVA: „Ideea de a face o platformă profesională, în care breasla să discute concret problemele industriei, să caute soluții si să facă propuneri autorităților, a fost necesară. Consider că este datoria noastră să salvăm silvicultura. Sectorul este blocat birocratic, sufocat, aproape imposibil de manageriat, în condițiile în care suntem membri ai Uniunii Europene, adică ne aflăm într-un mediu competitiv incredibil. De aceea, vă chem la dialog profesional deschis. Să oferim instrumente autorităților. Noi cădem de acord asupra unor principii și idei și le cerem să le impună în legislație.”

 

Marian Stoicescu, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor din România: „Inițiativa este extraordinară. Avem nevoie de această platformă. Putem discuta atât proiectele de acte normative, cât și strategii, politici silvice. Vă promit sprijin și din partea Consiliului Forestierilor Europeni.”

 

Ciprian Muscă, președinte ASFOR: „Este foarte bună această întâlnire. Ne bucurăm că suntem toți la aceeași masă. Trebuie să ținem ritmul cu Europa. Lumea e înaintea noastră, economia evoluează continuu, trebuie să ne dezvoltăm și noi.”

 

Adrian Crețu, președinte Asociația Administratorilor de Păduri: „Trebuie să mergem pe o linie clară, coerentă, de viitor. Știm cu toții că schimbările climatice sunt o problemă  recunoscută la nivel european și mondial. În 10 ani, au dispărut 10 milioane de kilometri pătrați de pădure la nivel mondial.”

 

Cătălin  Tobescu, președinte FORDAQ: „Problema nu a fost niciodată că nu am reușit să identificăm problemele și soluțiile. Ci, mai degrabă, că reprezentanții nu au putut să se impună. Ne trebuie o voce comună, pe reprezentare și pe comunicare. Trebuie să reușim să dăm o formă acestei inițiative, care să funcționeze. Și să avem o agendă comună pe care să o punem pe masa factorilor de decizie.”

 

Industria mobilei prelucrează și valorifică superior lemnul

 

Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România: „E o plăcere să particip la întâlnire. Mă bucur că este o prezență numeroasă, pentru că avem probleme de discutat și de rezolvat. Producția de mobilă a scăzut în ultimul an, așa cum confirmă cifrele. Mergem în jos și acest lucru este îngrijorător. Dacă industria mobilei merge prost și alte sectoare vor avea de suferit. Prețul la masa lemnoasă a crescut foarte mult. Am informat și Ministerul Apelor și Pădurilor că, deși Codul Silvic prevede niște principii, acestea nu sunt puse în aplicare așa cum trebuie. A fost bine o perioadă, dar acum avem cel mai slab regulament pentru producătorii de mobilă. Dreptul de preemțiune nu se poate aplica nicicum. Am ajuns în situația să ne aprovizionăm cu cherestea din import.”

 

Silviu Geană, Președintele Federației SILVA: „Din păcate, în elaborarea legislației silvice, în ultimii 20-30 de ani, este o lipsă totală de predictibilitate. Și un exemplu concret: în ultimii 8 ani, Regulamentul de valorificare a masei lemnoase a fost modificat de 8 ori.”

 

Gheorghe Mihăilescu, director general ROMSILVA: „Industria mobilei a fost faima României. Lemnul românesc merită valoarea pe care i-o dă mobila și trebuie prelucrat aici, iar plus valoarea să rămână în România.”

 

Viziune și principii pentru sectorul forestier

 

În urma întâlnirii, reprezentanții sectorului forestier și ai industriilor aferente au înaintat o adresă Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin care au solicitat ca domeniul silvicultură să fie abordat separat în analizarea nevoilor și măsurilor propuse față de celelalte domenii ale Planului Național Strategic. În acest sens au propus înființarea unui grup de lucru tematic specializat pentru domeniul silvicultură, în cadrul procesului consultativ derulat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

 

 

Review overview

POST A COMMENT