Home / Design  / Opulența, în tendințe la Maison et Objet 2022

Opulența, în tendințe la Maison et Objet 2022

Designeri din întreaga lume s-au concentrat pe „o nouă opulență” la expoziția Maison et Objet, din această primăvară.

Organizat în centrul expozițional Villepinte, târgul parizian bianual Maison & Objet este punctul în care industria își dă întâlnire cu cei care vor să dea tonul în moda designului interior, cumpărători și designeri care caută cele mai noi idei de produse pentru amenajări interioare: mobilier, obiecte de iluminat, blaturi pentru bucătării și lenjerii de pat, toate reprezentate de 1.800 de mărci internaționale. Cea mai recentă ediție Paris Déco Off, unde companiile de țesături și accesorii lansează noi produse, a avut loc simultan, în showroom-urile Rive Droite și Rive Gauche, în timp ce noua inițiativă a lui Maison & Objet, In the City, a invitat vizitatorii la alte 87 de locații în afara târgului pentru a descoperi esența designului francez. Toată această energie, inclusiv deschiderea de noi galerii, buticuri, hoteluri și muzee, a adus în prim-plan accepțiunea pariziană a lui joie de vivre (n.trad. bucuria de a trăi). Iată câteva dintre temele și tendințele remarcate la Paris, în această primăvară.

 

PESTE TOT CULORI SATURATE

 

Întreaga săptămână, culorile au vibrat pe pereți și pe străzi. Imprimeurile florale supradimensionate și vestimentația tie-dyed (n.trad. vopsită în degrade prin tehnici artizanale), revenită la modă, în nuanțe de portocaliu-șerbet, roz aprins și verde-mentă, au fost expuse la magazinul Samaritaine renovat de SANAA. Potrivit designerului londonez Linda Boronkay, albastrul închis Yves Klein a fost omniprezent, în timp ce o gamă eclectică de textile pentru casă a inclus inevitabilele imprimeuri animaliere Gattopardo și Thaiger din Colecția Dawnridge a lui Tony Duquette, create pentru Jim Thompson, precum și o tapiserie clasică cu imprimeu tip camuflaj de la Dedar, numită Erbaluce. Showroom-ul de țesături Studio Four din New York a prezentat colecția Paris Elemental a artistului și designerului de imprimeuri textile Wayne Pate, ale cărei forme geometrice cubiste pe in 100% natural fac trimitere la Parisul boem al lui Braque și Cezanne. „Anii de austeritate au inaugurat o nouă eră a opulenței, în care culoarea, imprimeul și stratificarea sunt dominante”, spune designerul newyorkez Danielle Colding, despre decorul pe care l-a întâlnit în jurul orașului.

 

 

REVENIREA RATANULUI

 

Istoria se repetă într-adevăr. În cazul de față, interpretări vechi și noi ale mobilierului din ratan au fost peste tot în Paris. Ratanul a fost împletit în console, lustre, mese și scaune, și folosit de o listă largă de branduri internaționale. Casa pariziană Maison Drucker, care fabrică scaune elegante de bistro din 1885, a pivotat recent spre stilul contemporan multicolor. Firma daneză Sika-Design a fabricat mobilier pentru designeri italieni emblematici, precum Franco Albini, și pentru eroul național Arne Jacobsen, ale cărui șezlonguri de la Paris și Charlottenborg, lansate în 1929, sunt încă în producție și sunt disponibile în versiuni pentru utilizare la exterior. O abordare mai modernă a stufului a fost prezentată de Popus Editions, o companie franceză a cărei masă de cocktail din acest material încorporează și aplicații și detalii din piele portocaliu deschis, ceea ce îi conferă un aer extrem de atractiv. Iar pe Rue de Beaune, prin grija și sub supravegherea lui Lizzie Deshayes, jumătatea feminină a companiei britanice de tapet Fromental, au fost prezentate, într-o expoziție temporară a Galeriei Vauclair, piese din răchită din secolul al XIX-lea, demne de un muzeu; aici, Deshayes a juxtapus mostre rare alături de tapetele de hârtie cu imprimeuri florale în stil japonez Kiku (n.trad. crizantemă) ale companiei Fromental.

 

 

AU REVENIT ARANJAMENTELE ELABORATE LA MESELE FESTIVE

 

În tot orașul, avanpremiera produselor din acest an a fost însoțită de cocktail-uri și, adesea, de mese întinse, dintre care unele au fost servite în spații insolite. De la fosta reședință a intelectualului francez François Sagan, la Clubul Douăzeci și Doi, o casă privată cu vedere la Palais Royal, companiile de design au creat aranjamente intime pentru socializare și servit masa. Un cadru formal pentru luat masa a aparținut designerului francez Laura Gonzalez, care a găzduit prietenii și presa în noul ei showroom de pe Rue de Lille. Aranjamentul a fost creat din mobilierul semnat chiar de ea, tapițat cu țesături Schumacher, iar meniul de inspirație japoneză a fost servit la masa realizată în colaborare cu Waww La Table. La Pinto, studioul fondat de designerul francez Alberto Pinto, a fost expus un serviciu complet de masă numit Jaipur, într-o gamă largă de culori, în timp ce farfuriile ABCDior, concepute de directorul de creație Dior, Maria Grazia Chiuri, au fost expuse în nava amiral a mărcii de pe Avenue Montaigne. În sfârșit, marca franceză Gien a prezentat La Favorite, un omagiu adus Imperiului Otoman și ceramicii turcești de Iznik, designul aparținând lui Yaz Bukey.

 

 

PREGĂTIȚI-VĂ PENTRU NUANȚE TARI DE GALBEN

 

Pentru a sărbători cea de-a 50-a aniversare a omniprezentei fețe zâmbitoare, emoticonul atât de cunoscut în întreaga lume, clădirea cea mai importantă a Galeriilor Lafayette, cea care poartă amprenta Art Nouveau, a avut vitrinele și chiar hainele expuse aici ornamentate cu zâmbetul galben-neon. Nuanța galbenă optimistă a fost, de asemenea, dominantă la țesături, mobilier și corpuri de iluminat. Noul scaun Blume al designerului Sebastian Herkner, realizat de producătorul italian Pedrali, a fost tapițat în galben, în timp ce o reeditare de către Martinelli Luce a lămpii Ruspa din 1968, a designerului italian Gae Aulenti, a fost prezentată cu un finisaj însorit. În showroom-ul său din cartierul Saint-Germain, designerul francez India Mahdavi și-a prezentat atât canapeaua Oedipe, cât și covorul Jardin Intérieur executat de Cogolin, în versiuni ale aceleiași nuanțe luminoase și vesele de galben. Întrebându-l pe designerul de interior newyorkez Rayman Boozer ce părere are despre „catifelele galbene decadente” pe care le-a cercetat la Pierre Frey, acesta a răspuns „Mi-au făcut chef de petrecere!”

 

 

UN NOU MOMENT ART DECO

 

Designerul Ghislaine Viñas a fost uimită de multitudinea de perioade, de la Art Deco la Memphis, pe care le-a văzut prezente în showroom-uri și la Musée des Arts Décoratifs (n.trad. Muzeul de Arte Decorative). „Dacă nu credeai că Memphis va avea o lungă revenire, te-ai înșelat”, spune ea. „Nu numai că sunt încă atentă la designerii originali Memphis, dar sunt chiar uimită de cât de multă culoare s-a tras din această mișcare.” Au fost reprezentați și anii 1930, de la covoare și țesături cu model Bauhaus, fabricate la scară largă de Jean Paul Gaultier la Lelièvre, până la parteneriatul lui Rinck cu Fromental, care a condus la prezentarea mini-colecției Ornements. Vedeta mini-colecției este scaunul Elysée ale cărui șezut și spătar sunt tapițate cu goblenuri având ca motiv central raze de soare pe un fond roșu-sângeriu. Inspirație Deco am găsit și la atelierul, vechi de secole, Féau Boiseries, cu fotoliul celor de la studioul Oitoemponto cu schelet finisat în lac negru și tapițat cu jacquard-ul  Muntele Tigrilor al firmei Dedar. Iar la Élitis, un omagiu adus legendarului arhitect și designer italian Ettore Sottsass a fost marcat printr-o catifea imprimată, din Colecția Milano.

 

 

Sursa: elledecor.com

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT