Olimpiada de la Oradea, competiția la nivel național a viitorilor specialiști în prelucrarea lemnului
32 de concurenți, din 20 de județe și din Municipiul București, au participat în perioada 24 – 28 aprilie 2017 la OLIMPIADA INTERDISCIPLINARĂ TEHNICĂ ÎN DOMENIUL FABRICĂRII PRODUSELOR DIN LEMN, faza națională. Competiția a fost organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Colegiul Tehnic „Transilvania” – Oradea. Elevii au reprezentat liceele și colegiile tehnice care au în aria curriculară „tehnologii, fabricarea produselor din lemn”. Evenimentul a reunit câștigătorii concursului profesional de specialitate – faza județeană. Concurenții au avut astfel șansa de a-și pune în valoare, la un nivel superior, cunoștințele și experiența dobândite de-a lungul anilor de studiu.
Prezenți la festivitatea de deschidere a Olimpiadei, care a avut loc în sala festivă a Facultății de Drept/Protecția Mediului, organizatorii au vorbit despre importanța evenimentului.
Președintele executiv al Comisiei de examinare a Olimpiadei, inspector școlar prof. dr. ing. Maria Pentilescu, personalitate bine-cunoscută în rândul cadrelor didactice din învățământul profesional, autor de manuale școlare de specialitate, a precizat că, indiferent de rezultatul olimpiadei, toți participanții sunt câștigători, deoarece își pun în valoare cunoștințele acumulate și capătă experiență competițională.
Prof. ing. Florian Mieluț, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic, a arătat că Olimpiada este și un prilej de a cunoaște noi instituții și obiective tehnologice în domeniul fabricării mobilei.
Prof. Kéry Hajnal, inspector școlar general adjunct jud. Bihor, a apreciat inițiativa Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice de a susține învățământul tehnic, modalitate prin care se asigură forța de muncă necesară societăților comerciale.
Prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji, decanul Facultății de Protecția Mediului din Oradea, a evidențiat tradiția care există în România în domeniul prelucrării lemnului și fabricării mobilei. El a arătat că, de-a lungul anilor, producția și exportul de mobilă au adus beneficii însemnate României. Evoluția tehnologică impune însă apariția unor noi tipuri de meserii și a unor noi specializări. Astăzi, un bun specialist trebuie să fie dublat de un bun utilizator al tehnologiei informației.
Prof. univ. dr. ing. Mintaș Ioan, cadru didactic al Universității din Oradea și prim vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a subliniat că învățământul tehnic în sistem dual poate rezolva problema forței de muncă înalt calificată necesară societăților comerciale.
Claudia-Simona Timofte, director cancelarie Prefectura județului Bihor a apreciat menținerea în rândul liceelor tehnologice și a colegiilor tehnice a ariei curriculare referitoare la fabricarea produselor din lemn, modalitate certă de asigurare a forței de muncă necesară valorificării superioare a lemnului.
Hizo Zoltán, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, a spus că instituția pe care o reprezintă susține educația tehnologică astfel ca, în final, învățământul tehnic și mediul economic să-și dea mâna spre avantajul reciproc.
Proba scrisă a Olimpiadei a avut loc marți, 25 aprilie, la Colegiul Tehnic „Transilvania”. După finalizarea probei, toți participanții au vizitat fabrica de mobilă CLASS FURN România SRL, din localitatea Săbolciu – jud. Bihor. Elevii au văzut cum arată tehnologia de fabricare a mobilei în această companie și cum sunt aplicate procedeele de prelucrare a lemnului predate la orele de curs.
Proba practică a Olimpiadei s-a desfășurat joi, 27 aprilie, iar festivitatea de premiere a avut loc în seara aceleiași zile.
PREMIANȚI OLIMPIADA INTERDISCIPLINARĂ TEHNICĂ ÎN DOMENIUL FABRICĂRII PRODUSELOR DIN LEMN, faza națională
Clasa XI-a:
Premiul I: LUKACS F.R. ALIN ALEXANDRU – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, jud. Hunedoara
Premiul II: PARASCHIV P. PAVEL – Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț, jud. Neamț
Premiul III: POPESCU GH. GHEORGHE FLORIN – Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, jud. Suceava.
Mențiune 1: BUGNER I. FLORIN GHEORGHE – Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu
Mențiune 2: ROTARU A.T. ADELIN MARIAN – Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte, jud. Prahova
Mențiune 3: BUMBU V.G. CRISTIAN DANIEL – Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda, jud. Mureș
Clasa XII-a:
Premiul I: FILIP F. ANDREI DANIEL – Colegiul Tehnic Forestier Câmpina, jud Prahova
Premiul II: LEONTE I. IONELA GABRIELA – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași, jud. Iași
Premiul III: GUDE A. IOANA FLORENTINA – Liceul Tehnologic „Petru Cupcea” Supuru de Jos, jud. Satu Mare
Mențiune 1: ILIE N. ŞTEFANIA – Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov
Mențiune 2: ENE I. IONUŢ GABRIEL – Liceul Tehnologic Pucioasa, jud. Dâmbovița
După înmânarea premiilor, toți participanții la Olimpiadă au primit din partea societății FESTOOL – România manualul „Sisteme portabile pentru prelucrarea lemnului”, lucrare realizată de dr. ing. Alin Olărescu, șef lucrări Facultatea de Ingineria Lemnului și editată de Universitatea „Transilvania” din Brașov.
Mulțumim partenerilor și sponsorilor acestui eveniment:
Consiliul Județean Bihor – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică
Fabrica de mobilă CLASS FURN – Săbolciu, jud Bihor
BCR – Sucursala Oradea
Camera de Comerț și Industrie – Bihor
Facultatea de Ingineria Lemnului – Brașov
FESTOOL – România
KOMFORT WOOD – Oradea
INOVA INTERNAȚIONAL – Oradea
BENCOMP – jud. Bihor
OTL – Transport local – Oradea
CIAC – Construcții Instalații – Oradea
EUROPRINT – Oradea
Felicităm elevii câștigători ai acestei prestigioase olimpiade și cadrele didactice care au contribuit la formarea lor profesională. Sperăm ca rezultatele acestui concurs să motiveze toți elevii care au îmbrățișat această meserie.
Cu informații de la dr. ing. Alin Olărescu, șef lucrări Facultatea de Ingineria Lemnului – Brașov