Home / Design  / Oferta educațională a Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM București, pentru anul universitar 2021 – 2022

Oferta educațională a Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM București, pentru anul universitar 2021 – 2022

Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București își propune îmbunătățirea ofertei sale formată din trei programe de studiu. Pentru a răspunde cererii de pe piața forței de muncă, programele de Arhitectură de Interior, Design de Produs și Mobilier și Amenajări Interioare sunt adaptate și actualizate continuu.

 

Secția de Arhitectură de Interior a fost creată ca un program unitar de studii (ciclu de licență și ciclu de master comasate) cu o durată de 5 ani și își propune să formeze specialiști în domeniul arhitecturii de interior care să poată profesa în birouri mai mari de arhitectură generală sau pe cont propriu, pentru a răspunde cerințelor tot mai complexe din domeniul arhitecturii de interior.

 

Secția de Design a fost creată ca un program unitar de studii (ciclu de licență și ciclu de master comasate) și își propune să formeze specialiști în domeniul design-ului industrial. Spre deosebire de programele similare organizate în cadrul Universităților de Arte, oferta Facultății de Arhitectură propune o mai solidă integrare a abilităților artistice cu cele tehnice.

 

Secția de Mobilier și Amenajări Interioare este un program de studiu cu o durată de 3 ani, care își propune să formeze specialiști orientați spre practică și spre satisfacerea imediată a cererii de pe piață, într-un ciclu de studii cu durată scurtă.

 

Cum a fost anul universitar care tocmai se încheie, cum au făcut față studenții și profesorii restricțiilor impuse de pandemie, cât de bine s-au desfășurat cursurile, ce s-a schimbat și ce planuri de viitor are Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM București, aflăm de la conf. dr. arh. Oana DIACONESCU, decanul facultății.

 

Conf. dr. arh. Oana DIACONESCU, decan Facultatea de Arhitectură de Interior – UAUIM București „În cadrul Facultății de Arhitectură de Interior desfășurarea activităților online a reprezentat o provocare atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți. Pasiunea pentru domeniu, comunicarea permanentă ne-au ajutat să demontăm barierele ecranului și să transmitem reciproc stări, emoții, tot ceea ce în general conturează o ambianță echilibrată pentru munca artistică și pentru demersul proiectului de atelier pe care l-am creionat împreună. Dacă raportul strâns, amical cu studentul s-ar pierde, s-ar diminua evident și calitatea proiectului.”

 

Cum s-au desfășurat cursurile online?  

 

„Cu siguranță că trecerea de la coala albă la primele schițe a fost mai dificilă în aceste condiții. Pe de altă parte, la cursurile desfășurate în acest fel am avut prilejul de a invita oaspeți din universități prestigioase ale lumii, care ne-au împărtășit experiențele didactice sau de proiectare, ajungând să ne convingă că nu am fructificat suficient încă tehnicile digitale în experiențele „creative” de la atelier. Deschiderea către orice mijloc de expresie artistică oferă atât din partea studenților, cât și din cea a profesorilor o formă de solidaritate.”

 

Care este oferta educațională a Facultății de Arhitectură de Interior?

 

„Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM este singura facultate de profil din țară. Aici tinerii pot descoperi valențele domeniului arhitecturii, lucrând în detaliu cu materiale diverse, tehnologii, finisaje, lumini, dar și cu un univers senzorial dinamic. Cele trei programe de studiu: Arhitectura de Interior (5 ani), Designul de produs (5 ani) și Mobilierul și amenajările interioare (3 ani) conturează aceste deziderate. Anul 2021 – 2022 va debuta cu propuneri interesante. Ne dorim să trecem prin lumea proiectării în mod activ, continuând parteneriate cu alte universități din Europa, Statele Unite sau Israel, ne vom adresa celor tineri prin cursuri de Game design, Comunicare vizuală și de ce nu, prin laboratoare interactive de design de automobil. Prin colaborarea cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România, vom demara noi proiecte, expoziții și vom continua să ne implicăm în concursurile de creație de mobilier – proiect și prototip. Ne propunem să explorăm patrimoniul construit prin workshop-uri și teme cât mai actuale în cadrul atelierelor de proiectare. În fiecare an ne redescoperim prin studenții noștri.”

 

 

Ce ar trebui să știe tinerii care vor să studieze aici? Oferiți-ne câteva detalii legate de procedura de înscriere.

 

„Creativitatea nu are bariere. Arhitectura de interior este universul în care trăim, pe care îl amprentăm și îl modelăm odată cu sinele nostru, oferindu-l cu devotament celor din jur, ca viitori arhitecți. Înscrierile se vor desfășura ca și anul trecut, după finalizarea examenului de bacalaureat, în sistem on-line, utilizând site-ul universității uauim.ro. Îi așteptăm pe viitorii candidați să își depună portofoliile, iar pe data de 16 iulie 2021 îi invităm la proba de desen, în urma cărora sperăm să ni se alăture ca studenți ai Facultății de Arhitectură de Interior. Le urăm tuturor mult succes!”

 

 

Dacă v-ați afla în fața unor tineri absolvenți de liceu care vor să urmeze studii universitare ce le-ați spune ca să-i atrageți către facultatea pe care o reprezentați?

 

„Cultura este fundamentul temeinic al oricărei profesii. Dincolo de noua menire, studiile universitare confirmă și șlefuiesc zestrea vocațională (desenul), dar și responsabilizează viitorul intelectual. Acest bagaj incredibil de cunoștințe și valori ajunge să definească caracterial individul dornic de a se modela și de a se perfecționa permanent. Curiozitatea și creativitatea, spre exemplu, sunt trăsăturile viitorului arhitect de interior sau designer de produs! Le-aș mai spune viitorilor candidați că arhitectura este singura disciplină care reunește în sine toate valențele unei societăți: de la clădiri, care devin reprezentarea stilistică a unei epoci, la restul artelor care completează delicat construitul. A fi student al Facultății de Arhitectură de Interior înseamnă a dărui permanent din pasiunea pentru creație și frumos.”

 

 

Mai multe detalii despre înscriere pe Admitere UAUIM

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT