Home / Industria Mobilei  / Oferta de masă lemnoasă pentru anul 2020

Oferta de masă lemnoasă pentru anul 2020

ROMSILVA a prezentat public, în premieră, oferta de masă lemnoasă ce urmează a fi pusă în circuitul economic pentru anul viitor, precum și calendarul organizării licitațiilor publice.

 

 

GEORGE MIHĂILESCU, director general ROMSILVA: „Volumul care va fi autorizat a fi recoltat din pădurile proprietate publică a statului a rămas constant. Aceste păduri produc o masă lemnoasă pe care o putem recolta anual. Este vorba despre 9.500.000 de mc pentru anul 2020.”

 

Prin Hotărârea nr. 24 din 26 septembrie 2019, Consiliul de Administrație al RNP-Romsilva a aprobat programul de recoltare a masei lemnoase pe anul 2020 și repartizarea acestuia pe direcții silvice și repartizarea pe modalități de recoltare a volumului aprobat pentru anul 2020, ca „lemn pe picior”, respectiv ca „lemn fasonat” (art. 3 alin. (1) din Regulament). Pentru modificările ulterioare ale acestei repartizări, Consiliul a delegat competența comitetelor directoare ale direcțiilor silvice, cu respectarea legii.

 

 

GEORGE MIHĂILESCU, director general ROMSILVA: „20% din volumul de lemn pe care îl propunem spre vânzare pentru producția anului viitor este un sortiment dimensional, denumit de noi gros 1, din care se pot obține sortimente superioare de lemn, adică furnirul și cheresteaua. Pun accent pe această cifră pentru că cred că suntem singura țară din Europa care se poate lăuda cu asemenea structură dimensională valoroasă. Valoarea lemnului românesc este mare. De aceea fac un apel în spațiul public: îmi doresc ca România să devină producătoare de mobilă. Dacă țara noastră va transforma acest lemn în mobilă va câștiga foarte mult. Vă dau niște cifre: lemnul pleacă din pădure la un preț între 60-80 euro/mc. Dacă îl prelucrați în semifabricate reușiți să obțineți între 300 și maximum 400 de euro/mc. Dacă transformăm acest lemn în mobilă facem multe lucruri bune: ajutăm la dezvoltarea locală, pentru că ocupăm populația și îi dăm de lucru să prelucreze superior lemnul. Păstrăm resursa în țară. Nu facem transport de material pe distanțe mari și nu distrugem infrastructura. Dăm plus valoare impresionantă lemnului. Mobila se vinde între 3.000-5.000 de euro/mc. Din aceste considerente cred că societatea românească trebuie să devină înțeleaptă și să investească.”

 

Prețurile rămân la nivelul prețurilor de referință aprobate pentru anul 2019

 

Prin Decizia nr. 483 din 26 septembrie 2019, Directorul General al RNP-Romsilva a aprobat prețurile de referință pentru masa lemnoasă pe picior aferentă anului de producție 2020.

 

Până la 15 octombrie, comitetele directoare ale direcțiilor silvice trebuie să aprobe listele de partizi pentru anul 2020, conform programului aprobat de Consiliul de Administrație, iar până la 25 octombrie trebuie publicat pe site-ul RNP-Romsilva www.rosilva.ro Catalogul masei lemnoase pentru anul de producție 2020, pe fiecare ocol silvic (termen maxim stabilit de art.10 alin. (2) din Regulament).

 

Anunțarea licitațiilor principale se va face cu 30 zile calendaristice înainte de data desfășurării, art. 20 alin. (1) din Regulament, respectiv cel mai târziu la data de 30 noiembrie.

 

Desfășurarea licitațiilor principale va avea loc în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2019, conform art. art. 14 alin. (1) din Regulament.

 

Programarea licitațiilor în cadrul direcțiilor silvice se va face la intervale de timp adecvate, astfel încât reprezentanții operatorilor economici, care intenționează să participe la licitațiile organizate de mai multe direcții silvice, să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se deplasa de la o direcție silvică la alta și de a îndeplini procedurile legale necesare.

 

 

Mai multe detalii pe rosilva.ro

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT