Home / Design  / O nouă sesiune de admitere la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului Brașov va avea loc în perioada 4 – 11 septembrie 2021

O nouă sesiune de admitere la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului Brașov va avea loc în perioada 4 – 11 septembrie 2021

Pentru sesiunea de admitere din septembrie sunt disponibile atât locuri fără taxă (bugetate), cât și locuri cu taxă.

 

Licență

➡️ Ingineria și designul produselor finite din lemn / Ingineria prelucrării lemnului: 34 locuri bugetate + 72 locuri cu taxă

➡️  Ingineria prelucrării lemnului cu frecvență redusă: 67 locuri cu taxă

 

 

Masterat

➡️ Structuri avansate din lemn și tehnologii inovative: 17 locuri bugetate și 21 cu taxă

➡️  Eco-design de mobilier și restaurare: 13 locuri bugetate și 20 cu taxă

 

 

Domeniul prelucrării lemnului este un domeniu dezirabil pe piața muncii din România

 

Conf. dr. ing. Alin Olărescu, decan al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului: „Indicatori ai dezirabilității acestui domeniu sunt: numărul mare de companii cu activitate în acest domeniu, cifra de afaceri anuală, numărul mare de companii cu management extern dar cu activitate în România, numărul tot mai mare de manageri sau patroni de companii care nu au studii pe domeniu. Toate aceste elemente fac sectorul prelucrării lemnului foarte căutat. Tinerii absolvenți de liceu pot găsi în aceste domeniu o cale foarte largă de exprimare profesională: design de mobilier, restaurare de mobilier, tehnologia lemnului, construcții din lemn. Am putea spune că la acest moment există o șansă istorică pentru afirmarea tinerilor în acest domeniu. Singurul impediment este nivelul salarial, mai ales în primii ani după absolvirea facultății. Sunt anii cei mai crunți pentru un tânăr absolvent și pentru familia sa, care a investit în educație. Aici este zona cea mai vulnerabilă: pachetul salarial  inițial al absolventului (prima sa încadrare salarială prin comparație cu alte domenii este foarte scăzută, iar meseria nu este ușoară, ba chiar mai  grea comparabil cu alte zone ale ingineriei). Dacă absolventul nostru compară salariul său cu cel din domeniul construcțiilor și IT-ului iese net inferior, volumul de muncă/responsabilitate fiind similar. Dacă compară salariul său cu cel din domeniul serviciilor din nou este inferior, iar volumul de muncă/responsabilitate este mai mic în aceste zone. Pe de altă parte actuala criză sanitară a dovedit că activitățile producătoare de bunuri au avut cel mai puțin de suferit, ceea ce ar trebui să orienteze pregătirea profesională în aceste zone.”

 

Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității TRANSILVANIA din Brașov, prin ochii absolvenților de licență și ai masteranzilor

 

Ioana Ispas, absolventă a programului Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn din cadrul FDMIL: „Am ales Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului deoarece este unică în țară, iar domeniul prelucrării lemnului se află în permanență în căutare de absolvenți noi. Mi-am dorit, de asemenea, să fac ceva practic. Am avut norocul să întâlnesc cadre didactice cu vocație pentru meseria lor, care m-au ajutat să-mi descopăr pasiunea pentru design și să-mi valorific potențialul. Consider că facultatea mi-a transmis cunoștințele de care am nevoie pentru a începe cariera pe care mi-o doresc în proiectare de mobilier.”

 

Magnus Octavian Perea, absolvent Ingineria Prelucrării Lemnului din cadrul FDMIL: „Am apreciat devotamentul profesorilor care ne-au determinat să vrem mai mult de la noi descoperindu-ne astfel versiunea noastră mai bună. Pe parcursul acestor 4 ani am avut șansa de a învăța multe lucruri noi în domeniul studiat, dar nu numai. Nu voi regreta niciodată alegerea făcută.”

 

Junior-Mihai Torcătoru, masterand FDMIL: „Întotdeauna am încercat să îmbin utilul cu plăcutul, acest periplu de-a lungul timpului a înzestrat în mine noțiunile fundamentale ale ingineriei, de la realizarea unei schițe pe hârtie, până la înfăptuirea propriu-zisă a obiectului. Am reușit să-mi pun în valoare abilitatea de creație prin detașarea de clasic. Această facultate mi-a deschis orizontul cu privire la designul de mobilier, stiluri și ornamente, spațiu arhitectural și nu în ultimul rând cu privire la modelarea asistată de calculator.”

 

Mădălina Șaramet, masterand FDMIL: „Acest program de master m-a ajutat în aprofundarea și fixarea cunoștințelor legate atât de partea tehnică cât și de cea practică. Am apreciat sprijinul și îndrumarea cadrelor didactice care m-au susținut în toate lucrările realizate pe parcursul anilor de studiu, dar și sfaturile legate de viitor pe care mi le-au oferit. Au fost multe materii care m-au surprins plăcut, atât pe partea de cercetare, cât și pe partea tehnică de realizare și concepere a diferitelor obiecte.”

 

Ana Maria Angelescu, masterand FDMIL: „Am început facultatea în urmă cu 6 ani din dragoste pentru frumusețea și versatilitatea lemnului, însă am continuat-o cu drag datorită profesorilor dedicați care s-au asigurat că avem parte de informațiile necesare pentru a deveni specialiști în domeniu.”

 

Bianca Negruțiu, masterand FDMIL: „Am ales acest program de studiu datorită domeniului care îmbină partea tehnică și cea creativă. Mi-a plăcut mult faptul că am putut să îmi exprim viziunea și propriile idei de design în conceptele de mobilier. A fost o experiență unică din care am învățat multe lucruri noi.”

 

Eliza Edroi, masterand FDMIL: „Consider că acest program de master m-a ajutat să evoluez atât ca designer cât și ca om, având constant sprijin și îndrumare din partea cadrelor didactice.”

 

Dan Baciu, masterand FDMIL: „Am aprofundat cunoștințe de design și de proiectare, dar am și dobândit unele noi, precum cele de restaurare sau arhitectură. Aceste materii m-au surprins plăcut și am avut ce învăța! A fost o experiență constructivă și nu regret că am ales acest master!”

 

După o analiză a situației actuale, noul decan al al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, conf. dr. ing. Alin Olărescu și-a stabilit obiectivele strategice și le-a detaliat în planul managerial pentru următorii 3 ani.

 

  • Consolidarea unei imagini pozitive a domeniului în percepția viitorilor candidați
  • Asigurarea unui număr stabil optim de studenți
  • Prevenirea și combaterea abandonului școlar
  • Asigurarea unui colectiv de cadre didactice și personal auxiliar stabil, performant și adaptat condițiilor actuale dar mai ales viitoare
  • Continuarea şi îmbunătățirea activității de cercetare științifică și publicare de articole și cărți în edituri prestigioase
  • Menținerea și crearea de noi legături cu mediul socio-economic și profesional
  • Intensificarea acțiunilor care aduc vizibilitate și produc efecte benefice în cadrul comunității locale, regionale și naționale
  • Intensificarea activității de internaționalizare a facultății prin acțiuni comune specifice

 

 

Trebuie să milităm pentru reglementări legislative similare cu cele din domeniului construcțiilor și IT-ului, domeniul lemnului fiind unul strategic

 

„Tinerii trebuie să știe că fără o bună și permanentă pregătire în domeniul de bază și domeniile conexe profesiei, nu pot ajunge la un anume grad de satisfacție profesională și salarială care să le permită traiul pe care și-l doresc. De asemenea  observ în rândul tinerilor o tot mai mare nehotărâre în ceea ce privește profesia și o tot mai mare delăsare profesională – foarte mulți merg pe principiul „lasă că merge și așa!”. Nu, nu merge și așa. Un profesionist trebuie să fie un profesionist oricând, oriunde și în orice împrejurări. Trebuie avut orgoliu profesional – adică trebuie înălțată ștacheta profesională și niciodată nu trebuie făcute compromisuri în profesie, pentru că acestea au repercusiuni pe termen lung și cu ramificații multiple. Pe de altă parte și angajatorii trebuie să dea o mai mare importanță educației și proaspeților absolvenți. În general, în momentul de față, familia și societatea sunt deficitare la acest capitol. Școala duce o luptă inegală în a-i face pe tineri să conștientizeze importanța educației. Producătorii de mobilă trebuie să lupte alături de școală și alături de comunitățile unde își desfășoară activitatea  pentru conștientizarea importanței educației și dezvoltării profesionale. Investiția în educație, indiscutabil,  dă roade pe termen lung”, concluzionează conf. dr. ing. Alin Olărescu, noul decan al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității TRANSILVANIA din Brașov.

 

Înscrierile online la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului se pot face până la data de 11 septembrie 2021, ora 13:00.

 

 

Aplicația de înscriere este disponibilă aici ➡

https://apps.unitbv.ro/inscrieri/public/index.php

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT