Home / Design  / „Nu poți să te așezi lângă noi, dacă nu lucrezi la soluții sustenabile în afacerea ta”

„Nu poți să te așezi lângă noi, dacă nu lucrezi la soluții sustenabile în afacerea ta”

La expoziția Stockholm Furniture Fair, membrii Malmö Upcycling Service și-au propus să provoace industria de mobilier scandinavă, în vederea examinării sustenabilității metodelor lor de producție. Firmele expozante au fost rugate să completeze un chestionar și să evalueze cât de înalte sunt ambițiile lor pentru producția sustenabilă. Parafrazând renumitul citat  din comedia americană pentru adolescenți Mean Girls (2004) „You can’t sit with us!”-designerii de la Malmö Upcycling Service spun: „Nu poți să te așezi lângă noi! Dacă nu lucrezi și la soluții  de reciclare în afacerea ta”.

 

Expoziția prezintă opt scaune și taburete, fiecare creat de un alt designer, din materialele reziduale reciclate, cum ar fi pânza, vinilinul, lemnul, pielea și spuma.

 

Ei cred că industria mobilei ar putea avea un caracter mult mai recuperator  prin reducerea și reciclarea deșeurilor rezultate din producție, dar și prin asumarea răspunderii  pentru produse, după utilizare.

 

Dacă o companie evaluează foarte mult în toate aceste trei cerințe, este invitată „să se așeze” alături de MUS.

 

„Am intenționat să atragem atenția celor din industrie asupra faptului că punem sub semnul întrebării rolul designerului și al producătorului, în vederea examinării producției proprii din punct de vedere al sustenabilității. De asemenea, am vrut să ne distanțăm puțin de estetica clasică a designului scandinav și să creăm ceva îndrăzneț care să iasă în evidență.”, susțin designerii MUS.

 

Cei opt designeri implicați în expoziție sunt Sonja Signäs, Linda Claesson, Matilda Ulvbielke, Anna Gudmundsdottir, Ellen Berglund, Oskar Olsson, Maja Lindh și Julia Knutas.

 

Proiectele lor diferă, dar fiecare are o estetică modernă, finisată în roșu și alb.

 

„Ca parte a manifestului nostru, încercăm să combinăm materiale și să experimentăm diferitele estetici pe care le creează aceste combinații. De asemenea, ne gândim cum să proiectăm produsele în vederea dezasamblării, astfel încât materialele să poată fi reutilizate sau reciclate, minimizând propriile noastre deșeuri în procesul de proiectare”, mai spun designerii.

 

 

Upcycling Malmö Service (MUS) a realizat colecția de mobilier cu ajutorul producătorilor locali specializați din Malmö, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a rafina și procesa materialele folosind cât mai puțină energie posibilă.  Toată recuzita folosită la crearea standului MUS de la târgul de design a fost, de asemenea, realizată din deșeuri, în conformitate cu ethos-ul grupării.

 

Pe lângă resturile de spumă rămase de la fabricarea canapelelor și a paturilor, designerii au folosit șipci și placaj, rămase din șantierele de construcții și piele dintr-un atelier de încălțăminte închis, din Malmö.

 

 

Cu toate acestea, majoritatea materialelor folosite în colecție, cum ar fi pânza și vinilinul, au fost obținute de la un producător de huse pentru ambarcațiuni. Această industrie produce mari cantități de deșeuri, a spus designerul, deoarece necesită volume mari de material.

 

Proiectate pentru a suporta toate condițiile meteorologice, aceste materiale sunt rezistente și de bună calitate, făcându-le adecvate pentru utilizarea în producția de mobilier.

 

 

„Împărtășim dorința neclintită de a provoca și de a încuraja industria să lucreze într-o manieră sustenabilă, precum și de a crea condiții pentru industria recuperabilă. Nu poți să te așezi lângă noi, dacă nu pui preț pe reciclarea deșeurilor și nu te provoacă la acțiune modul în care trebuie să avem grijă de resursele noastre”, au spus membrii echipei. „Însă, cel mai important lucru este că această colecție reprezintă un demers care îi susține pe cei care deja proiectează în moduri sustenabile și un îndemn pentru cei care trebuie să-și intensifice eforturile în această direcție. ”

 

Sursa: dezeen.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT