Home / Design  / Noul model de business din industria mobilei

Noul model de business din industria mobilei

Companiile angrenate în industria de mobilă reușesc să își aducă major contribuția la echilibrarea balanței comerciale a României. Iar statistica națională demonstrează că, în ciuda problemelor legate de majorarea prețului lemnului sau de creșterea salariului minim pe economie, industria de prelucrare superioară a lemnului se dezvoltă continuu.

Iată cifrele pe primele 11 luni ale anului trecut:

Producția industriala a crescut cu 6,7 % 

Exportul s-a majorat cu 7,8 %

Importul a crescut cu 21,9%

Consumul intern (aparent) a evoluat pozitiv cu 12,4%

Numărul personalului angajat s-a majorat cu 4,2%

Pentru a rezista provocărilor din mediul economic românesc, considerat de mulți producători instabil, companiile din sectorul prelucrării superioare a lemnului au început să colaboreze și să angajeze profesioniști din industrie, să subcontracteze servicii.

„Este o cooperare care implică mai multe firme, designeri, arhitecți. În felul acesta se dezvoltă producția si se folosește inteligența românească. Poate fi o firmă de arhitectură sau de design care face modelele și lucrează cu o altă firmă care deține utilaje pentru execuție. Asta se și dorește, îmbinarea între creație și realizare, pentru ca valoarea adăugată brută din industrie să fie cât mai mare.  În Italia acest model de lucru a existat din 1970, în România acum a început să se dezvolte mai bine pentru că în trecut firmele considerau că ele sunt bune să facă absolut totul, până când și-au dat seama că fie nu au capacitate mare de producție, fie nu au oameni pentru partea de cercetare, dezvoltare de produse“, consideră Aurica Sereny, președintele Asociației Producă­torilor de Mobilă din România.

Despre noul model de business din industria mobilei găsiți mai multe în articolul publicat de Ziarul Financiar.

 

Publicaţie2 (002)

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT