Home / Focus  / Noul Cod Silvic a fost adoptat

Noul Cod Silvic a fost adoptat

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost aprobat ieri de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi. Actul normativ va intra în vigoare după promulgare.

 

Amendamentele din noul Cod Silvic susținute de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se referă la următoarele modificări:

 

– furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;

– camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate;

– tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale;

– avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;

– lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;

– sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%;

– evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;

– accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere;

– accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susține, într-un comunicat de presă, că va continua să implementeze măsurile asumate pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. Este vorba despre implementarea noului SUMAL, aflată pe ultima sută de metri, achiziția sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de ha de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere.

 

Am demonstrat astăzi că, atunci când există voință și determinare, orice este posibil. Sunt convins că vom reuși să finalizăm tot ce ne-am propus, așa cum am reușit astăzi cu Codul Silvic și că pădurile României vor fi în sfârșit protejate, așa cum ne dorim cu toții”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

 

 

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în primele 6 luni ale anului 2020, instituţiile din subordinea sa au realizat la nivel naţional 106.000 de controale, care s-au încheiat cu 1.100 de dosare penale, iar 95% dintre acestea, respectiv 1.052 de dosare, au ca obiect tăierile ilegale identificate în teren.

 

Conform raportului de control, județele unde au fost identificate cele mai multe infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiș (68), Argeș (61) și Mureș (58). Cât privește cele mai mari volume de masă lemnoasă tăiată ilegal, acestea au fost descoperite în județele: Maramureș – 104.091 mc, Timiș – 5.470 mc, Bistrița – 3.400 mc, pe raza de control a Gărzii Forestiere Oradea – 3.169 mc, Sibiu – 3.024 mc, Mureș – 3.080 mc, Suceava – 2.456 mc.

 

Citeste si: Modificarea Codului Silvic este blocată în Camera Deputaților

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT