Home / Focus  / Noi propuneri din partea Consiliului de Export

Noi propuneri din partea Consiliului de Export

Co-președintele Consiliului de Export din partea privată, dr. Mihai Ionescu, a trimis Guvernului României noi PROPUNERI, pentru corectarea și completarea unor ordonanțe de urgență, cum ar fi OUG 37 din 30 martie 2020, privind amânarea plății ratelor bancare, apărută în Monitorul Oficial. Scopul acțiunii îl reprezintă îmbunătățirea MĂSURILOR, în vederea susținerii mediului de afaceri, în contextul stării de urgență medicală în care se află România. Propunerile au fost completate de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, care își declară toată susținerea pentru inițiativa Consiliului de Export.   

 

 

PROPUNERI SUPLIMENTARE, 1 aprilie 2020

 

1. Adăugarea pe Lista scutirilor de plată a TVA în vama (din Anexa la OUG nr. 33/2020) a mașinilor pentru fabricarea măștilor sanitare – cod vamal 8479899790.

 

2. Toate măsurile de sprijin ptr mediul de afaceri cuprinse in OUG-urile emise  in aceasta perioada  să se aplice si pe o perioadă de cel puțin 3 (trei ) luni după data decretării încetării stării de urgență, având in vedere defazajul in reluarea circuitelor comerciale, de aprovizionare, de reluare a productiei si a incasarilor ptr produsele ce se vor livra.

 

3. Pentru investițiile de interes strategic (capacitati de productie de stricta necessitate: materiale sanitare, dezinfecatanti, etc), Eximbank să acorde garanții de stat pentru sume mai mari de 50 mil. lei, în vederea asigurarii independentei țării de importurie de materiale de strictă necesitate pe timpul pandemiei. Ptr restul investitiilor realizate de intreprinderile mari, rămâne valabilă propunerea de acordare in aceasta perioada de criza a garantiilor de stat până la 50 milioane lei. (Ptr IMM-uri limita garantiilor de stat este prevazuta in OUG nr 29 la maximum 10 mil lei)

 

4. Statul să vireze angajatorilor doar indemnizațiile NETE de somaj, iar contributiile de CAS si CASS aferente acestora sa fie transferate direct de Agentia Nationala ptr Plati si Inspectie Sociala la Casele de pensii si cele de sanatate.

 

5. Eliminarea discriminării generate de OUG nr 292020 și OUG nr 37/2020 privind dobânzile la creditele IMM-urilor. Prin OUG nr 29 se subventionează în proporție de 100% dobânzile ptr creditele noi până la data de 31.03.2021 (cu posibilitatea prelungirii subvenționării înca 2 ani), iar prin OUG nr 37 nu se acordă nicio subvenție ptr creditele vechi, adica cele contractate inainte de criza si care acum vor putea fi reesalonate, prin amanarea platii ratelor pana la 9 luni.Este necesară extinderea facilităților acordate IMM-urilor prin OUG nr 29/2020 și la OUG nr 37/2020.

 

6. Să se subvenționeze (prin Fondul de garantare ptr plata creantelor bugetare) și contribuțiile aferente indemnizațiilor ptr supravegherea copiilor, la fel cum se procedează cu indemnizatiile ptr somajul tehnic.

 

7. Să se extindă șomajul tehnic și ptr angajații care nu pot veni la muncă pe timpul stării de urgență din motive care nu țin de voința lor sau a angajatorilor (nu mai circula mijloacele de transport pe ruta domiciliu-firmă, izolarea la domiciliu etc).

 

8. Interzicerea comercializării de pui din Polonia (de catre ANSVA), infectat de gripa aviara si Salmonella, adus in Romania cu prețuri de dumping (1 euro/kg, in timp ce pretul la poarta producatorului polonez este de 1,45 euro/kg).

 

 

 

Citește și: Măsurile fiscal bugetare și de protecție socială creează încă nemulțumiri în mediul de business

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT