Home / Design  / Noaptea albă a designerilor și creatorilor de produs

Noaptea albă a designerilor și creatorilor de produs

Șapte ore, peste şaptezeci de designeri, sute de obiecte de artă de purtat, de dăruit și de luat acasă

 

Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs pune, o dată pe an, la dispoziția publicului, un spațiu de dialog, de experiment artistic și de interacțiune cu creatorii de produse, de conținut și de idei. Evenimentul are o dublă misiune – cea de a educa publicul în direcția designului de produs contemporan românesc, la fel de unic și de valoros ca arta de circulație internațională, dar și de a clarifica statutul și valoarea unui obiect de artă pentru fiecare dintre noi. Evenimentul a avut 2 formaţii live El Madre şi Days of Confusion, la care s-a adăugat DJ Never Over.

 

 

2500 de persoane au participat, parcă pentru a confirma de ce industria creativă și culturală este importantă

 

A șasea ediție a Nopții albe a creatorilor și designerilor de produs a fost dedicată tradiției culturale românești și a multelor căi de a o adapta la contemporan.

 

Mihaela Ion, director de proiect: „Expozanții selectați de către echipa Atelierul, și prezenți exclusiv în sala de expoziție au prezentat o altă fațetă a designului de produs, și anume produse care vorbesc de la sine. Prin proiectul Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs 2017, am adus sub aceeași cupolă 2 fațete ale industriilor creative românești, una academică și una privată, fiecare cu reguli proprii, uneori greu de întrepătruns și asimilat. Dorim ca la următoarele ediții să ducem mai departe parteneriatul privat- public, în încercarea de a educa și  de a prezenta publicului avizat, 2 lumi diferite, dar poate la fel de creative după dogmele lor, 2 lumi care pot învăța unele de la altele cum să realizeze produse și idei creative competitive la nivel internațional. Pentru 7 ore, foaierul UAUIM nu a mai fost doar un hol, a devenit un spațiu de consum de cultură alternativă. “

 

 

Peste 25 de artiști selectați au expus câte cinci produse realizate în ultimul an: A.A.Petcan / Albert Kaan / Albert Suvac / Angela Ciobanu/Artefact Room / Bianca Georgescu / Brândușa Ungurașu/ Brut Concept/ Carina Pănculescu Art & Design / Dan Marincovici Design / Deco-Box / Digital Concept Studio / Flori de nu mă uita /Gabi Toma / HUMAN APJ / Ionela Luncanu / Irina Mocanu/ IUTTA / Jazz Design / Lemnia / Luvers / Marie Nouvelle MARNON / MATIUS Studio / Metal Creativ / Raicelai / SlenderTree / Supernovator.

 

Lor li s-a adăugat CAMERA LUCIDA, un nou proiect lansat de Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, în perioada 2017 – 2018, dedicat comemorării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial și demarat cu sprijinul financiar AFCN.  Peste 30 de designeri ai proiectului Camera Lucida și-au prezentat lucrările. Împreună cu expoziția adiacentă ROOM 40, proiectul s-a extins la nivel internațional și a fost prezentat și în cadrul Romanian Design Week 2017, Joya Barcelona şi Designblok Prague Design and Fashion Week.

 

În cadrul evenimentului, peste douăzeci de participanți selectați de Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” au expus obiecte de design ce prezintă tendințele 2018/2019 în designul decorațiunilor, produse tradiționale reinterpretate pentru lifestyle-ul contemporan și noutăți fascinante, aduse de Christmasworld 2018, expoziția internațională de decorațiuni de sezon și ornamente de toate tipurile de la Messe Frankfurt.

 

 

Proiectul Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs este realizat de echipa Asociației Atelierul de Creație, organizație non-profit ce susține, de mai bine de șapte ani, abordările alternative de prezentare în spații noi de consum de cultură. Confirmarea acestui merit a venit și prin includerea proiectului printre cele finaliste la Gala Societății Civile, secțiunile Artă și cultură și Impact, Gala Elle Decoration și finanțările primite din partea AFCN și a Ministerului Culturii. Mai mult, voluntarii săi au fost printre finaliștii Galei Naționale a Voluntarilor, secțiunea Artă și cultură.

 

 

Un proiect organizat de Asociaţia Atelierul de Creaţie în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

 

Proiect cultural co-finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale

 

Concept curatorial arh. Cristiana Zgripcea

 

Parteneri strategici: Soldigo, The Fresh, En Rose, Domeniile Căinari, Aqua Carpatica, Ballantines, Urban Monkey

 

Parteneri media: România Liberă, Iqads/Smark, Bucharest City App, Zile și Nopți, 100 de locuri din București, bucuresteni.ro, Revista MOBILA, Radio România Cultural, Agerpres, Artindex, The Trends, inoras.ro, Modernism, Iqool, Assamblage, Cărturești, Cooperativa Urbană, Coțofana Urbană, Bookblog, acasa.ro, Kudika, Garbo, Feeder, Urban, MagMob, Revista din Lemn, Ceașca de Cultură, Casa mea, Wall Street, PRWave, Artivist, Fundația Calea Victoriei.

 

Partener special: APMR

 

Foto: Daniela Lazar

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT