Home / Focus  / MUST-HAVE ÎN MOBILIERUL DE EXTERIOR

MUST-HAVE ÎN MOBILIERUL DE EXTERIOR

Nimic nu se compară cu viața în aer curat – idealul oricărei familii este să aibă un spațiu exterior unde să se poată relaxa, să mănânce cu prietenii sau să petreacă timp împreună. Cu ceva vreme în urmă era suficient să pui câteva scaune pliante pe terasă sau pe spațiul verde din fața casei pentru relaxare, dar astăzi nu mai este destul – tendințele impun o abordare ceva mai sofisticată de-atât.

 

”SCENOGRAFIA” SPAȚIULUI EXTERIOR

exterior-5

Cine beneficiază de un spațiu exterior locuinței și vrea să îl amenajeze are cel puțin două variante: prima, în care apelează la un specialist, în general o persoană cu studii de specialitate, deseori arhitectură, și a doua, în care studiază tendințele pe cont propriu și își creează propria amenajare. Un specialist cu ochiul format poate da sfaturi foarte utile, mai ales pentru crearea acelui efect de ”scenă”, cu care vrem să ne impresionăm apropiații sau pur și simplu să ne bucurăm doar pe noi, în fiecare zi. Dacă resursele sunt mai limitate și aveți nevoie doar de un strop de inspirație, aveți la dispoziție o mulțime de publicații sau site-uri de profil. Poate n-ar fi rău să citiți și articolul cu top-ul blogurilor de amenajări interioare pentru o lectură ”mai aplicată”. Astfel, cu informație, imaginație și cu respectarea câtorva reguli de bază, puteți să creați amenajări care să rivalizeze cu cele mai sofisticate propuneri ale specialiștilor. (inspirație housely.com)

 

ȘEMINEUL EXTERIOR

exterior1

Vatra stilizată sau șemineul pentru exterior au căpătat o largă popularitate în ultimii ani în  decorarea spațiilor de relaxare din grădină. Recent însă, șemineului i s-a adăugat, pe lângă funcția de încălzire pentru care era folosit, și o valență decorativă, a devenit un element care îmbogățește vizual amenajarea grădinii. Imaginați-vă că stați relaxat în fața unui șemineu de grădină după cină, cu un pahar de vin. Un șemineu este întotdeauna piesa centrală a amenajării spațiului exterior, va atrage și reține atenția tuturor. Mesele de grădină cu o vatră cu cărbuni amplasată pe centru devin din ce în ce mai populare – o idee simpatică, mai ales dacă nu aveți spațiu suficient sau un horn amenajat pentru un șemineu de mari dimensiuni. Nu există neapărat o regulă pentru a crea un element tip șemineu pentru grădină câtă vreme mărimea este potrivită și aduce un sentiment general de bună-dispoziție și intimitate. Așadar, indiferent ce piesă alegeți, important este să se încadreze bine în planul amenajării. Există persoane extrem de creative și cu aptitudini DIY (”do it yourself”) care au construit din deșeuri de lemn sau butoaie nefolosite piese cu adevărat originale, care ar putea decora cu succes orice grădină, fie ea tradițională sau minimalistă.

 

CULORI VIBRANTE

 

Până nu demult culorile neutre au fost alegerea firească în ce privește amenajările spațiilor din exteriorul locuinței și nici nu e de mirare – culorile neutre se asortează cu orice, arată proaspăt și sunt ușor de folosit în orice fel de combinații. Acestea sunt cele trei motive pentru care nuanțele neutre – în special cele de gri – sunt la mare căutare în continuare. Cu toate acestea, culorile puternice, saturate, apar în decorațiunile exterioare și înviorează întregul ansamblu. Vă dăm un exemplu – gândiți-vă la perne decorative galben-aprins, ca accent de culoare pentru tapițeria crem pe care o aveți deja la mobilierul de grădină, o față de masă albastru intens așternută pe o masă din fier forjat, cu blat de sticlă transparentă. Gama de culori pe care o puteți folosi pentru accente este infinită – galben aprins, oranj, albastru cenușiu sau albastru aqua, roz puternic sau roșu – toate sunt foarte populare. Adăugați un strop de culoare pe ici-pe colo, la pernele decorative sau la alte accesorii și este foarte simplu să schimbați complet aspectul amenajării terasei cu costuri minime. Este cea mai simplă modalitate de a face o schimbare rapidă de la un decor plictisitor la unul spectaculos.

 

RATAN ȘI RĂCHITĂ

exterior-2

S-ar putea să vă amintiți că în urmă cu câteva decenii răchita era materialul preferat chiar și pentru mobilierul de interior. Anul acesta ratanul și răchita au ajuns la un nivel complet nou – nimic nu mai amintește de mobilierul din ani 70-80.  Se mai găsesc piese cafenii sau în variațiuni de maro, dar cele mai populare culori sunt alb, gri și negru. Un material foarte rezistent din care se confecționează scaune, mese, taburete, canapele de exterior, etc. Ratanul nu este doar un material extrem de rezistent în timp și la intemperii, dar este și ușor de curățat, foarte confortabil și versatil. Ratanul și răchita se pliază minunat pe tendința de a aduce elemente naturale și organice în spațiile de locuit, atât în interior, cât și în exterior. Fiecare piesă de mobilier, din ratan sau răchită, reprezintă o modalitate ingenioasă de a aduce o textură specială fără elemente accesorii, perfectă pentru cei care preferă un look minimalist.

 

SPAȚIU FLUID

exterior-3

În arhitectura tradițională spațiul exterior era bine delimitat de cel interior. În casele moderne, cele două zone nu mai sunt atât de limpede separate, ba chiar se mizează pe o trecere subtilă între cele de interior și cele de exterior. De aceea, anul acesta terasele, grădinile și deck-urile sunt mobilate la fel ca spațiile din interiorul casei. Tendința este cu atât mai vizibilă în casele unde intrările sunt în apropierea living-ului, a bucătăriei sau a zonei de luat masa. Designerii din toată lumea au prins această tehnică pe care au aplicat-o indiferent de dimensiunea spațiului exterior. Chiar dacă vorbim de o terasă minusculă sau de un balcon cu dimensiuni reduse – chiar și acestea pot fi asortate perfect întregii amenajări. Soluția este destul de simplă – alegeți pentru mobilierul și accesoriile din exterior materiale și culori care le imită pe cele din interior. De fapt, dacă stăm bine să ne gândim, nu vă împiedică nimic să folosiți aceleași perne decorative și pe terasă și în living. Trebuie doar să îndrăzniți!

 

MIX DE MATERIALE

exterior-4

Probabil că unul dintre cele mai interesante trend-uri în amenajările interioare în anul 2016 este utilizarea mix-ului de materiale de construcție. Mobila de exterior din lemn sau rășină este deja ceva obișnuit, motiv pentru care piesele care conțin elemente de beton sau sticlă sunt preferatele anului. La fel și combinațiile de lemn prețios cu oțel inoxidabil pentru mese de terasă, măsuțe de cafea sau măsuțe mobile de servire – amestecul de materiale le face mai puțin voluminoase, așa cum tind să fie piesele de mobilier pentru exterior. Mix-ul de materiale neobișnuite poate părea o nebunie la prima vedere, dar funcționează destul de bine pentru a crea un spațiu armonios și fluid. Mix-ul în mobilierul de exterior este ideal pentru persoanele care vor să experimenteze și apreciază contrastul dintre materiale complet diferite. Dacă obiectivul dumneavoastră este să creați un spațiu de relaxare exterior cu o notă modernă, aceasta este soluția potrivită. Acest mobilier arată excelent, are un aspect contemporan și de cele mai multe ori este extrem de ușor de îngrijit și curățat. Mai mult decât atât, ajută foarte bine la ”ștergerea” delimitării nete între interior și exterior.

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT