Home / Industria Mobilei  / Munca manuală versus automatizare. Volum versus flexibilitate

Munca manuală versus automatizare. Volum versus flexibilitate

Interviu cu Alexandru Agache, director HS Baco Panels

 

Cea mai mare fabrică de panel din întreaga lume aflată la Comănești, în județul Bacău, a cunoscut o evoluție firească de-al lungul timpului. Unitatea a fost preluată în anul 2010 de către HS Timber Group și, ulterior, a fost modernizată.

 

Revista MOBILA: Ce modificări a suferit fabrica de la preluarea acesteia în urmă cu zece ani?

 

Alexandru Agache: „La HS BACO PANELS căutarea perfecțiunii și a calității ne face lideri de piață iar perfecțiunea în servicii generează cele mai bune rezultate pentru clienții noștri. De aceea ne adaptăm constant cerințelor din partea clienților și, invariabil, aceasta presupune și modernizarea fluxului tehnologic. În secțiile BACO 1 și 2 se producea, ca și acum, miez pentru panel și panel. În urma noilor investiții în linii moderne și automatizate, în 2012 s-a construit secția BACO 3, unde se produce miez pentru panel, iar în secția BACO 4, din 2015, se realizează produsul final – panelul.”

 

 

Revista MOBILA: Practic, oricine ar putea lucra cu tehnologia de ultimă generație?

 

Alexandru Agache: „Din experiența noastră, munca cu tehnologii automatizate necesită un personal mai tânăr. Spre exemplificare, o persoană de 55 de ani va învăța mai greu să manevreze un touch-screen cu setări complexe față de un proaspăt absolvent de studii. Operatorii nu intervin efectiv și nu fac munca manuală. Ei mai mult supervizează  ca mașina să își facă treaba și dacă apare o problemă, intervin. Într-o secție modernă și automatizată, precum BACO 3 și BACO 4, este esențial să fie persoane implicate și care să își dea interesul să manevreze corespunzător utilajele.”

 

 

Revista MOBILA: Ce este mai avantajos pentru fabrica de la Comănești? Tehnologia de ultimă generație sau cea care presupune mai multă muncă manuală?

 

Alexandru Agache: „O linie de producție nouă și automatizată avantajează volumele mari care nu presupun schimbări foarte dese de comenzi de pe liniile de producție. Dacă cea mai automatizată secție de miez, respectiv BACO 3, este și cea mai productivă raportat la numărul de oameni, secțiile BACO 1 și 2, cu accent pe forța de muncă manuală, asigură varietate, flexibilitate și rapiditate. Forța de lucru manuală poate face o treabă mai migăloasă decât o mașinărie. Suntem mult mai permisivi.”

 

 

Revista MOBILA: Care sunt elementele esențiale ale succesului internațional al HS BACO PANELS?

 

Alexandru Agache: „Reușim să fim în topul preferințelor clienților noștri atât prin pasiunea și priceperea personalului care asigură calitatea panelului, cât și prin îmbinarea armonioasă a fluxului de producție. Atât munca manuală cât și cea automatizată ne permit să satisfacem cerințe variate. Suntem un partener de încredere pentru clienții care comandă volume mari, dar și pentru clienți care doresc soluții personalizate care presupun volume mai mici de producție și dimensiuni variate, într-un timp mult mai scurt. Pentru noi este clar, unul dintre elementele care asigură succesul internațional al produselor realizate la Comănești este soluția de producție perfectă.”

 

 

HS BACO PANELS Comănești face parte din HS TIMBER GROUP și se întinde pe o suprafață de 17 hectare. Capacitatea de producție este de 145.000 mc/an panel și panel cu film, 31.000 de tone de peleți.

 

 

HS TIMBER GROUP

 

Este o companie austriacă cu o lungă tradiție în prelucrarea lemnului, puternic ancorată în Europa Centrală și de Est, în special în România. Cu aproape 3.200 de angajați în Austria, Germania și România, compania prelucrează masă lemnoasă și livrează produse din lemn clienților industriali din toată lumea.

 

 

Aflați mai multe despre panel la https://hs.at/ro/produse/panel.html

 

Fabrica Comănești

Strada Crinului, Nr. 15, Comănești, jud. Bacău

Tel: +40 234 374 052

Fax: +40 234 374 622

baco@hs.ro

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT