Home / Design  / Modelul tablei de șah se transformă în tendință pentru designul de interior al anului 2022

Modelul tablei de șah se transformă în tendință pentru designul de interior al anului 2022

În ultimul an, motivul șahului a devenit o tendință în industria modei și a frumuseții. Prin urmare, a fost doar o chestiune de timp până când șahul a ajuns și la designul de interior. De la covoare și perdele până la abajururi, carourile vor avea un mare impact în 2022 în designul interior.

 

O simplă privire asupra fluxului de noutăți care îți alimentează continuu contul de Instagram sau Pinterest este suficientă pentru a constata că șahul a luat cu asalt lumea modei. Designul cadrilat simplu, simbolic, apare pe jachete, pantaloni, genți și chiar în manichiura doamnelor. Este clar că aspectul în carouri domină în prezent toate clasamentele tendințelor. De unde provine însă agitația din jurul acestui model geometric? Câteodată, originea tendințelor este dificil de urmărit; în acest caz, însă… „Cultul șahului” a fost declanșat în mod aproape evident de serialul Netflix „The Queen’s Gambit” (n.trad. „Gambitul damei”). Acest efect nu este neobișnuit, deoarece tot mai multe tendințe în designul de interior sunt influențate sau chiar declanșate de serialele TV de largă audiență.

 

„The Queen’s Gambit” spune povestea tinerei Beth Harmon care își descoperă talentul unic pentru șah. Drama istorică nu este populară doar în rândul fanilor șahului; în primele 28 de zile de la lansare, aproximativ 62 de milioane de telespectatori din întreaga lume au vizionat serialul.

 

Însă, popularitatea carourilor merge cu mult înainte de a auzi vreodată de Beth Harmon. Modelul simplu, în două tonuri, este folosit în designul de interior din întreaga lume, de secole. Pardoselile tip tablă de șah au fost deosebit de populare în timpul Renașterii în Europa. Câteva secole mai târziu, în anii 1920, linoleumul sau plăcile ceramice dispuse alternativ în carouri albe și negre au devenit pardoseli populare în bucătării și băi. Astăzi, motivul contrastant este prezentat într-o varietate de elemente de design, oferind un aspect care este simultan retro și tradițional.

 

 

Motivul tablei de șah este o mișcare bună

 

Nu există nicio îndoială că modelele caroiate sunt la modă. Anul trecut, pe rețelele de socializare a început să se facă simțită o tendință în bricolaj, prefigurând intensa publicitate care i se va face șahului. Vorbim despre mese și scaune executate din plăci ceramice. Piesele de mobilier DIY (n.trad. do-it-yourself / construiește-le singur, artizanale) au fost realizate cu gresie simplă și mortar colorat într-un model tablă de șah. Dar acesta a fost doar începutul pentru trendul carourilor.

 

Pe Pinterest, căutările pentru carouri au crescut. Căutările pentru manichiura tip tablă de șah au crescut cu 165 la sută, cele pentru modele tablă de șah au crescut cu 160 la sută, iar căutările de costume în carouri pentru bărbați au crescut cu 95 la sută. Termeni de căutare, cum ar fi „covor tablă de șah” și „pardoseală tip tablă de șah” au crescut de mai mult de patru ori, indicând faptul că viitorul interioarelor noastre poate fi foarte bine caracterizat de alternarea de pătrate în diferite culori.

 

În special Millenials (cei născuți între 1980 și 1995) și Baby Boomers (cei născuți între 1946 și 1964) sunt cei mai acerbi susținători ai motivului, ceea ce face tendința și mai interesantă pentru industria de design de interior. Millenials, cunoscuți sub numele Generația Y, fiind prima generație crescută cu digital și social media, sunt la curent cu trendurile și deschiși la noi stiluri. Născuți în epoca postbelică, Baby Boomers sunt o generație foarte orientată spre carieră. Acest lucru îi face un grup-țintă pentru cheltuieli ridicate.

 

 

Pinterest este sigur că modelele în carouri vor fi pe val în acest an, chiar și în afara acestor două grupuri țintă. Unii designeri recunosc, deja, acest lucru și fac primii pași în tendințele anului 2022 cu modele în carouri pentru interioare.

 

La covoare, caroul este cartea câștigătoare

 

În timp ce modelele clasice în carouri, cum ar fi glencheck, houndstooth sau chiar gingham, au fost la modă în ultimii ani, cel actual este mult mai concis, constând în două culori puternic contrastante, alternate în pătrate clar definite, exact ca o tablă de șah. Unora, le-ar putea aminti de epoca punk sau emo, dar acele vremuri s-au dus, iar modelul în carouri își arată acum latura lui șic. Chiar dacă pardoseala de gresie în carouri alb-negru rămâne absolut clasică, motivul tablei de șah se extinde dincolo de pardoseli, în întreg designul de interior.

 

 

Există deja branduri care abordează tendința și integrează tabla de șah în designul lor. Precum Claudia Zakrocki, de exemplu, care este specializată în covoare în carouri, sub eticheta proprie Hand in Hand. Covoarele ei înnodate manual și produse durabil sunt pete  de culoare pline de prospețime în interioare, în 30 de modele diferite: de la un crem reținut la roz și portocaliu aprinse. Pentru a se potrivi cu modelul geometric al acestor accesorii pufoase, colecția include și table de șah din marmură vintage.

 

 

Nani Marquina este, de asemenea, una dintre etichetele care au recunoscut trendul tablei de șah. Brandul este renumit pentru designul neobișnuit al covoarelor sale: de la imprimeuri florale acoperind întreaga suprafață disponibilă și broderii care amintesc de Miró, la covoare în formă de flori mari. Acum, aceste noi stiluri sunt prezentate în trendul anului 2022 în designul de interior – tabla de șah.

 

În afară de covoare, lumea designului interior prezintă moda carourilor pe căni, perne și pături. Ce face ca acest model în carouri să fie atât de special? Este mai îndrăzneț decât alte modele în carouri, mai frapant, și contrastul poate rezulta din diferite combinații de culori, în funcție de preferințe: poate fi un model monocrom, în alb-negru, sau unul extravagant, în culori complementare. Transmite sentimente vintage fără prea mult efort, o singură piesă de mobilier astfel vopsită putând aduce personalitate oricărei camere.

 

Fie că este vorba de aspectul clasic alb-negru sau viu colorat, modelele tablă de șah sunt versatile și pot deveni pete interesante de culoare în orice interior. Deocamdată, tendința este vizibilă în principal la accesoriile pentru casă, cum ar fi covoarele și pernele, dar este clar că motivul are mult mai mult potențial. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum va reuși designul de interior să transforme această tendință într-un succes triumfător.

 

Articole despre TENDINTE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT