Home / Industria Mobilei  / MOBILIERUL MIZIL, o afacere de familie care s-a impus prin seriozitate și eficiență

MOBILIERUL MIZIL, o afacere de familie care s-a impus prin seriozitate și eficiență

De cum se deschid porțile fabricii MOBILIERUL Mizil te izbesc ordinea și curățenia. De la trandafirii înfloriți care decorează exteriorul, până la fluxul extrem de bine organizat al producției de mobilier tapițat, totul arată cu câtă dăruire și implicare este condusă această afacere. Pentru cei care nu prea cred că femeile pot coordona echipe și pot face business la fel de bine ca bărbații, dar și pentru femeile de afaceri ale căror merite trebuie recunoscute, istorisim acum povestea MOBILIERUL Mizil, o afacere de familie condusă de mamă și fiică.

 

 

Să începem însă cu fondatorii afacerii: Rodica și Dumitru Durbacă, doi profesioniști ai lemnului, care au făcut studiile liceale și universitare în ingineria lemnului. Au practicat apoi timp de 15 ani într-o fabrică dintre cele mai mari din România. Au avut responsabilități de producție, dar și de personal, au lucrat mereu peste program pentru a livra la timp, și-au dat timpul și energia pentru a face lucrurile perfect. Apoi au înțeles că acest efort poate fi folosit pentru propria afacere, pentru a-și realiza visul de a produce mobilier de calitate, la prețuri corecte.

 

 

Rodica Durbacă, fondator MOBILIERUL: „În decembrie 1998, eu și soțul meu ne-am considerat suficient de pregătiți pentru a ne deschide propria afacere, având ca activitate principală producția de mobilier tapițat. Ne-am găsit un partener, am închiriat o clădire și am amenajat-o cu ce am putut, la acea vreme, pentru a putea lucra cât mai eficient. De la început, pentru că știam cerințele pieței externe, ne-am lansat cu mult curaj în producția de mobilier tapițat pentru Olanda, cu o gamă diversificată de fotolii. În anul 2000, am început să producem scaune și șezlonguri pentru Franța și Marea Britanie. Pentru a le demonstra clienților capacitatea noastră de adaptare și dorința de a le furniza în mod constant produse care să corespundă cerințelor, am proiectat, documentat și implementat în cadrul societății noaste, încă din anul 2001, un sistem modern de management al calității, conform prevederilor standardului romanesc, european și internațional SR EN ISO 9001:2001. A fost decizia mea și a soțului meu, pentru că ne-am dorit să producem eficient și sustenabil. În anii 2000 – 2001 am reușit să și cumpăram locația actuală în care se află fabrica și depozitul de materiale. Și apoi ne-am tot dezvoltat. În anul 2004, am început producția pentru piața estică, pentru care am creat o nouă gamă de produse, cu grad de complexitate ridicat. Și, la cererea partenerului nostru – care avea alte planuri de business – ne-am despărțit, MOBILIERUL devenind, din acel moment, o afacere de familie.”

 

CUM GĂSEȘTI PUTEREA SĂ DEPĂȘEȘTI PROBLEMELE PERSONALE ȘI SĂ DUCI MAI DEPARTE VISUL AMÂNDURORA? 

 

Este întrebarea care a durut-o pe Rodica Durbacă. Cea mai grea încercare prin care a trecut a fost moartea lui Dumitru Durbacă, omul alături de care și-a întemeiat o familie și a construit o afacere de succes. După o boală care a evoluat extrem de rapid, co-fondatorul fabricii, Dumitru Durbacă, s-a stins în anul 2004, la numai 47 de ani.

 

 

„Societatea era angrenată deja în foarte multe investiții. Aveam în derulare un proiect de extindere a capacității de producție și achiziționasem prin fonduri Phare un centru cu comandă numerică pentru mobilă corp și o parte dintre elementele masive ale scaunelor. Am fost forțată de împrejurări și am reușit să mă mobilizez și să iau cea mai bună decizie pentru anii care au urmat: păstrarea capacității de producție și menținerea proiectelor  prioritare. Între anii 2005 – 2007, am construit showroom-ul actual, pentru a ne putea prezenta produsele și am stopat proiectele care implicau cheltuieli foarte mari și forță de muncă suplimentară”, a explicat fondatoarea fabricii.

 

 

FIICA SOȚILOR DURBACĂ I S-A ALĂTURAT MAMEI, PENTRU A CONTINUA AFACEREA CONSTRUITĂ CU ATÂTA DĂRUIRE DE PĂRINȚII EI

 

„Pasiunea cu care ne-am practicat profesia și modul nostru activ de viață, i le-am insuflat și fiicei noastre Ana Elena. În anul 2008 a absolvit cursurile Facultății de Inginerie a Lemnului de la Brașov. Iar pentru mine, personal, cea mai mare realizare a fost implicarea ei în afacere, începând cu anul 2009. Nu mai eram singură. Aveam ceea ce ne-am dorit, o afacere de familie”, a declarat Rodica Durbacă.

 

Ana Durbacă, general manager MOBILIERUL: „Când mi-am început activitatea în companie, mi-am dorit foarte mult să abordez piața internă și am deschis un showroom de prezentare în Ploiești. Acolo am învățat să ascult clientul, să proiectez, să corelez producția cu vânzarea, mi-am dat frâu liber imaginației, m-am transpus în client și am înțeles ca rămâi vertical cât timp îți faci meseria cu profesionalism, din tot sufletul și cunoști fiecare amănunt. Producție fără amănunt și corelare, nu există. Acum pot să spun că lumea pieselor unicat m-a format. Din 2009 până în prezent, lucrurile au curs natural. Am crescut continuu numărul de modele de scaune, ne-am pliat pe cerințele pieței externe, dezvoltând o colecție impresionantă de scaune tapițate cu sau fără nasturi. Am externalizat serviciile pe care nu le-am putut realiza integral aici, din cauza lipsei de personal, și am îmbunătățit sectoarele pentru care ne-am specializat forță de muncă, astfel încât să avem totul sub control: operații pe flux, gestiune, contact cu clientul.”

 

MOBILIERUL MIZIL A PARTICIPAT LA NUMEROASE EXPOZIȚII NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE

 

Începând din anul 2006, MOBILIERUL Mizil a încercat să se prezinte în fața publicului intern, participând la expozițiile locale din Cluj, Iași, Timișoara, dar și la BIFE-SIM București. Succesul a venit însă după participarea la târgurile internaționale. Compania și-a expus produsele peste tot, de la Moscova, Kiev, Chișinău, până la Birmingham, Köln și Budapesta.

 

„90% din ceea ce am produs, în ultimii 24 de ani,  a fost pentru export. În prezent, produsele noastre sunt livrate în Olanda, Germania, Belgia, Austria, Franța și uneori în Italia, dar aici trimitem doar piese unicat”, declară Ana Durbacă.

 

MOBILIERUL MIZIL A REVENIT LA BIFE-SIM CA EXPOZANT, DUPĂ 9 ANI DE PAUZĂ

 

Cu o colecție impresionantă de scaune, fotolii și canapele, în nuanțe moderne, adaptate tendințelor, Ana și Rodica Durbacă au participat la Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii de la București, unde au stat de vorbă cu reprezentanți ai unor companii sau din sectorul HoReCa, interesați de produse de calitate.

 

 

„NE DIFERENȚIEM PRINTR-O FLEXIBILITATE URIAȘĂ A MODELELOR”

 

„Avem peste 200 de modele de scaune, fotolii, canapele , pe care le rulăm în decursul unui an. Calitatea execuției și atenția la detalii au fost, sunt și vor fi mereu obiective de la care nu ne abatem. Acordăm mare atenție fiecărei piese tapițate. Folosim materii prime și materiale de foarte bună calitate, respectăm termenele de livrare și oferim service imediat în caz de necesitate. Avem posibilitatea de a lucra pe fiecare model, de a transforma un produs simplu într-o „piesă vedetă”, facem paturi speciale, saltele, canapele modulare, la solicitare capitonăm pereți pentru piața internă, dar în paralel ne onorăm comenzile de scaune către piața externă”, susține managerul general al companiei.

 

 

COMPANIA TRECE PRIN ACELEAȘI PROBLEME CU CARE SE CONFRUNTĂ ÎNTREAGA INDUSTRIE, DAR CAUTĂ CONTINUU SOLUȚII PENTRU A RĂMÂNE COMPETITIVĂ

 

„Cel mai important proiect al nostru, la acest moment, este să transformăm depozitul unității în locație de cazare pentru forța de muncă, pe care vrem să o aducem din afara țării. De asemenea, avem în plan montarea exhaustării centralizate în hala de mașini și achiziționarea unor utilaje noi pentru partea de prelucrări mecanice”, explică Ana Durbacă.

 

În brațe, sprijinindu-se una pe alta, Ana și Rodica Durbacă duc visul familiei mai departe.

 

 

Produsele pot fi văzute pe mobilierul.ro

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT