Mobilierul durabil ne transformă locuințele într-un ambient prietenos cu mediul
2020 a fost un an care ne-a schimbat viața, iar 2021 este probabil șansa noastră de a ne răscumpăra toate greșelile din trecut și de a începe să trăim mai conștient și mai durabil. Nu mai putem ignora nevoile planetei noastre, trebuie să luăm în considerare mediul. Ce modalitate mai bună de a începe să facem asta decât pornind chiar din casele noastre?
Mobilierul durabil îi frământă adânc pe cei din industria de design și este un prim pas spre a ne face casele și viața de zi cu zi mai ecologice și mai durabile. Acesta reprezintă o încercare de a lăsa deoparte materialele toxice și a adăuga, în schimb, interioarelor noastre piese de mobilă care nu vor zăcea pe pământ sute de ani, odată ce le-am scos din uz. Se pot face produse de mobilier din plută, bambus, ratan și chiar coji de portocale. Opțiunile sunt nelimitate, iar rezultatul final este același, dar cu o planetă mai verde, mai sănătoasă și mai fericită.
Ratanul este un material natural ecologic, de obicei folosit în crearea de coșuri sau mobilier, în special scaune. Este durabil și rezistent, ceea ce îl face un material excepțional care se reînnoiește în doar 5-7 ani. Designerii iubesc ratanul în mobilier, deoarece procesul de fabricație este low-tech și implică, de obicei, lucrul de mână sau folosind facilități care nu au un impact negativ asupra mediului. Ratanul este, de asemenea, un material ușor de modelat și care lasă astfel designerilor o mare libertate de creație, acceptă vopsirea și poate fi lucrat în mai multe stiluri.
Acest scaun, de exemplu, explorează maleabilitatea ratanului ca material în designul de mobilier. Chiar dacă suntem atât de obișnuiți să-l vedem în formă împletită, această piesă devine un adevărat exemplu pentru modul în care putem modela ratanul.
Vadim Kibardin a decis să facă o cotitură inovatoare și durabilă în designul său și a proiectat mobilier din hârtie. De ce este mobila lui o piesă de artă? Ei bine, și-a petrecut 5.110 ore prelucrându-l manual! Fiecare piesă de mobilier pe care o face Kibardin este unică, nu există o matriță dedicată și, ca atare, le modelează pe toate singur. În zilele noastre ne îndreptăm către un stil de viață durabil, dar Kibardin face acest lucru de peste 25 de ani. A reciclat astfel cu succes aproape o tonă de carton, ceea ce echivalează cu salvarea a 17 copaci. Ca să înțelegeți despre ce vorbim, este suficient să spunem că 17 copaci absorb din atmosferă și transformă anual o cantitate de 113 kg de dioxid de carbon. Kibardin consideră că trebuie să îmbunătățim materialele pe care le folosim în proiectare, astfel încât acestea să servească unui scop funcțional, contribuind în același timp la încetinirea crizei climatice.
Arhitect, designer și director de creație, José Manuel Carvalho Araújo, absolvent al școlilor de arhitectură din Porto și Lisabona, are ochiul format pentru designul de produs, acest lucru aducându-i notorietate în industrie. Designul său simplu dar extrem de util, botezat Tumble (n.trad. Tumba) este exemplul perfect de design intuitiv de produs, bine adaptat la interioarele ultra-moderne. Este vorba, în esență, de o platformă care servește ca scaun, consolă, banchetă, unitate de depozitare, raft, masă centrală sau șezlong. În funcție de natura utilizării și de spațiul interior disponibil, cu puțină imaginație și gândire creativă, Tumble poate fi folosit în diverse moduri. Piesa de mobilier este artizanală, realizată din plută naturală aglomerată și stejar, materiale sustenabile, potrivite pentru protejarea mediului.
Broom este rezultatul ingenios al unei colaborări de design care are ca scop reciclarea deșeurilor. Scaunul este fabricat dintr-un compus de deșeuri industriale rezultate din fabricile de cherestea și fabricile de mase plastice (75% deșeuri de polipropilenă și 15% lemn recuperat) care, de obicei, ajung la gunoi. Materialul bifează toate cele trei cerințe pentru mobilier durabil cu triplu impact asupra mediului: mai puțină energie consumată, mai puține deșeuri și mai puțin de carbon. „Când vorbim despre scaunul Broom, vorbim despre mai puțin și despre mai mult. Am ales mai puțin: mai puțin material, mai puțină risipă, mai puțină energie. Și, astfel, scaunul Broom a devenit mult mai mult”, spunea Starck, vorbind despre procesul de proiectare a acestui scaun care devine mai mult decât o suprafață pe care stai.
Simplu? Da. Durabil? Da. Uimitor? Da. Scaunul Nod răspunde pozitiv atunci când vine vorba de o soluție de șezut stil taburet. Structura este făcută aproape în întregime din bambus, deci ecologică. Materialul natural este îndoit folosind o țesătură unică în cruce, care îi întărește puterea naturală și creează o estetică rafinată, sculpturală. Ușor, de lungă durată și integrabil într-o varietate de stiluri, sigur va deveni un plus atemporal pentru orice interior.
„Imaginația nelimitată și nevoile continue ale oamenilor ar putea fi în contradicție cu limitările planetei noastre și cu capacitățile noastre ca ființe umane. Modelele de consum pe care le-am adoptat au dus la încălzirea globală, aerul poluat, la fel solul și apa, punând presiune pe oameni, atât în condițiile de muncă, cât și ca obsesie psihologică de a câștiga mai mult fără a răspunde nevoilor reale”, spune designerul Ariyan Davoodian despre ceea ce l-a inspirat să creeze mobilier modular pentru fiecare spațiu. „Scopul a fost de a reduce cumpărarea inutilă și constantă, prin utilizarea creativității și ideii de dezvoltare durabilă pentru a satisface nevoile noastre de mobilier funcțional, dar care să protejeze mediul”, completează designerul.
Un-Lim este o colecție fără vârstă care poate fi modelată și schimbată în timp. Ne putem gândi la ea ca la reproiectarea propriului mobilier folosind aceleași piese pentru a crea o formă și o funcție cu totul noi! Vine cu 8 piese diferite care se pot combina pentru a se potrivi spațiului și nevoilor fiecăruia. Se transformă din pat în masă sau în scaun, fără probleme. Modulele separate sunt livrate cu un notebook în care este scrisă povestea cronologiei sale de producție. De asemenea, include o bucată de lemn din copacul care a fost folosit la mobilier și câteva cuvinte de recunoștință către toți meșterii care au lucrat la acest set.
Dacă vrem să trecem la un stil de viață durabil, putem începe cu Colecția Dot. Aceste piese moderne sunt realizate din deșeurile produse în timpul fabricării mobilierului. Acest grup de piese poate păstra estetica spațiului, permițându-ne să continuăm să refolosim, să reducem și să reciclăm. Colecția Dot include un set de scaune, bancă și consolă, care vin în culori subtile de pământ, cu o combinație de răcoros și cald. Inspirația pentru acest set durabil și modern a apărut după vizita la o fabrică de mobilă în care echipa Studio Pesi a observat o mulțime de material rămas (deșeuri rezultate) din procesul de fabricație.
OTTAN Studio este absolut obsedat de design-ul durabil și implementează metode inovatoare pentru a crea astfel de modele. Designerii Ottan au transformat coji de portocale, iarbă tăiată, pulpă de morcov, frunze căzute și coji de nuci în obiecte de design. Aceste produse variază de la plăci de tip ceramic până la mese și corpuri de iluminat. Masa de cafea OTTAN este una dintre piesele lor unice, create din linte expirată și iarbă tăiată! Pulpa de morcov, cojile de portocală și frunzele de anghinare au fost folosite pentru a realiza lampa.
SMĪLE, care face parte din catalogul ChopValue, folosește o materie primă care există din plin: bețișoare uzate de bambus. Aceste bețișoare sunt supuse unor procese de încălzire, aburire și presiune pentru a se transforma într-un nou material care le oferă, astfel, o nouă viață, cu mult mai lungă decât cea pentru care au fost destinate inițial. Raftul SMĪLE este un sistem modular bazat pe cadre din oțel reciclat care se fixează pe perete, ținând rafturile între ele. Ramele din oțel pot fi aranjate practic în orice fel, oferindu-vă libertatea de a vă crea propriul design. În funcție de dimensiunea raftului, acesta vine cu cadrele specifice din oțel reciclat. Fiecare raft folosește sute de bețișoare de bambus presate pentru a crea un material cu aspect unic, cu propriul model al fibrei.
Când ne gândim la eco-friendly, nu estetica este primul lucru care ne vine în minte. Cei mai mulți dintre noi nu ar ști ce să răspundă dacă ni s-ar cere să numim trei produse șic, ecologice, care să fie utilizate zilnic, dar Andrea Juhasz a creat un întreg spațiu interior care nu este doar elegant, ci complet ecologic. Să aruncăm o privire asupra detaliilor care conturează un ambient frumos în interiorul casei noastre, protejându-l în același timp pe cel din afara acesteia. Materiale durabile și ecologice au fost folosite în fiecare aspect al casei – de la pardoseli cu lemn de plută și bambus până la utilizarea covoarelor din iută și fibră de cocos, fără a compromite designul vizual. Aceste elemente naturale din casă pot reduce poluarea și sunt, de asemenea, antialergice.
Sursa: yankodesign.com