Home / Design  / Mobilier din spumă cu potențial poetic

Mobilier din spumă cu potențial poetic

Cărțile, farfuriile și paharele sunt, pur și simplu, înghițite de rafturile pufoase ale comodelor create de designerul olandez Dewi van de Klomp. Piesele de mobilier sunt realizate din spumă fabricată pe bază de cauciuc în încercarea de a atrage atenția asupra acestui materialul „trecut cu vederea”.

 

 

Comodele moi ale lui Van de Klomp s-au născut după o atentă cercetare care a privit diferitele materiale care pot fi găsite pe lângă casă și care, altfel, trec neobservate. Designerul din Utrecht a găsit o bucată de spumă pe bază de cauciuc de culoare roz strălucitor – un material folosit de obicei pentru amortizarea scaunelor auto și a izolației pereților – și „s-a îndrăgostit” de potențialul ei. Atrasă de textura, culoarea și forma unică a spumei, Van de Klomp a început să experimenteze utilizarea acesteia pentru a proiecta o serie de obiecte de mobilier în încercarea de a arăta „latura poetică” a materialului.

 

 

„Spuma este un material relativ trecut cu vederea, chiar dacă toată lumea o știe. Prin aceste dulapuri moi am dorit să-i cresc valoarea și potențialul”, a spus designerul.

 

Colecția de mobilier din spumă cuprinde o serie de etajere în diferite forme și dimensiuni care iau forme noi, prin îndoire și deformare, în funcție de conținutul lor. În timp ce unele stau direct pe sol, altele stau pe picioare, fiind trase peste un cadru metalic fixat de peretele de care se sprijină etajera.

 

 

Unele dintre etajere sunt fixate pe perete cu o serie de „ace”, în timp ce altele sunt lăsate să se sprijine pe laturile lor. Cu cât sunt mai multe obiecte plasate în interiorul rafturilor, cu atât mai mult se lasă și comoda.

 

„Dulapurile par aproape vii, protejându-și conținutul în timp ce îl susțin, într-un mod propriu, punând la îndoială și contestând ideile noastre despre  puterea și rezistența materialului folosit”, susține Van de Klomp.

 

 

Fiecare piesă este decupată cu o mașină înainte de a fi finisate manual și sunt produse numai la cerere. Van de Klomp a declarat că mobila sa a primit recenzii ametecate, unii criticând dulapurile pentru că nu sunt suficient de funcționale. Oricum, funcționalitatea nu a fost scopul ei principal atunci când a creat piesele.

 

„Nu toată lumea trebuie să înțeleagă sau să fie un fan al muncii mele. Îmi place să flirtez cu limitele designului. Funcționalitatea nu este o necesitate pentru mine. Este vorba despre povestea pe care aș dori să o spun”, a argumentat designerul. „De exemplu, cu aceste comode, ideea nu este de a avea cel mai funcțional dulap, ci, mai degrabă, sunt piese de expoziție. Literalmente, acestea sunt concepute pentru a arăta cele mai frumoase cărți sau o veselă deosebită. Nu sunt pentru lucrurile pe care le utilizați zilnic, ci pentru cele pe care le iubiți atât de mult, încât doriți să le arătați și celorlalți. De asemenea, într-un sens figurativ, dulapurile prezintă spuma ca material în cea mai pură formă a ei. Sunt concepute pentru a scoate în evidență materialul, în sine.”

 

 

Van de Klomp a lansat pentru prima dată modelele de mobilier din spumă în 2013 dar, recent, a relansat o versiune redimensionată a unuia dintre dulapurile verzi, care se poate fixa de perete.

 

 

Sursa: dezeen.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT