MobilaDalin, o afacere de familie de succes, realizată din intuiție, cu pasiune pentru frumos și cu multă muncă
Când privești veselia de pe tapițeriile canapelelor și scaunelor MobilaDalin, nu-ți poți imagina truda, dăruirea, sacrificiile celor care au făcut posibil acest brand.
Toma Cotoi, proprietar MobilaDalin: „După terminarea primelor 8 clase, am venit la Reghin, la liceu. Pe urmă am intrat la Facultatea de Industrializare a lemnului. Am finalizat studiile și am lucrat 2 ani de zile la fabrica de mobilă Beiuș, începând din 1976. Acolo am învățat foarte multe lucruri legate de prelucrarea mobilei. Pe urmă, am venit la Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului – IPL Reghin, unde am muncit 4 ani.”
Acum mai bine de 35 de ani a început să producă nectarul zeilor
Nu ai cum să-ți închipui că înainte să aibă o fabrică de mobilă tatăl, Toma Cotoi, a fost apicultor. Și că această frumoasă ocupație a practicat-o chiar pe vremea comunismului. Pasiunea creșterii albinelor și a producției de miere a fost întreruptă după 10 ani, când Toma Cotoi a devenit alergic la înțepătura de albine. Și-a focusat apoi întreaga atenție asupra meseriei de bază. După Revoluție, cum toate erau în continuă schimbare, a primit mai multe oferte pentru a prelua conducerea unor fabrici de mobilă, dar a ales să lucreze pe cont propriu. A plecat la drum cu banii obținuți din vânzarea unei mașini și cu împrumut de la părinți.
Compania a produs primele piese de mobilier în 1992
Toma Cotoi, inginer în industria lemnului, a renunțat la funcția de șef de secție și a pornit propria afacere în domeniul prelucrării lemnului, într-un atelier de 200 mp. La început, compania a lucrat la comandă: uși, dulapuri, lambriuri. Însă, în 1994, Toma Cotoi a fost solicitat pentru realizarea unor stative muzicale, pentru un client din Germania. Mai târziu, a exportat pupitre și în Olanda și Statele Unite ale Americii.
De la stative muzicale, compania a trecut la producția de carcase de lemn și picioare pentru canapele, pentru firme din Italia. Una dintre companii și-a exprimat chiar intenția de a produce canapelele tapițate în România, ceea ce a permis unei echipe MobilaDalin, condusă de fiul cel mic, Călin Cotoi, să meargă la specializare în Italia.
DALIN, de la Dan și Călin
Numele companiei a previzionat viitorul afacerii. Este o combinație a prenumelor celor doi fii ai familiei Cotoi: Dan și Călin, care din anul 2000 i s-au alăturat tatălui devenind, la rândul lor, antreprenori de succes.
În 2003, MobilaDalin producea primele canapele tapițate
Dan Cotoi, administrator MobilaDalin: „Am avut o problemă, un refuz de schelete de canapele, era destul de mare paguba și am zis că nu putem să le aruncăm la foc, pur și simplu, hai să le tapițăm și să vedem. Primul produs l-am desenat eu și, în 2017, era încă pe primul loc în vânzări.”
Călin Cotoi, director MobilaDalin: „Am început noi pe cont propriu, având canapele, având carcase, am căutat burete, am croit și am produs canapele tapițate.”
De la curaj la succes, un singur pas
MobilaDalin a început o colaborare cu designerul Mihai Grama, astfel că a prezentat permanent colecții noi și inedite de scaune, fotolii și canapele.
Mihai Grama, designer MobilaDalin: „I-am propus lui Dan să îmi dea libertate să încerc un experiment. Am venit cu produse pictate de mână. După care am început să facem broderie. Și așa a ieșit primul produs care se numește Bucovina, unde am brodat, pe parte din braț, motive din Bucovina. Nu se aștepta nimeni să vadă o canapea cu broderie.”
Dan Cotoi, administrator MobilaDalin: „Succesul a fost neașteptat, apoi am dezvoltat o colecție întreagă.”
Proiectul Etno Centric, prezentat la BIFE-SIM 2015, a fost desemnat de către revista Elle Decoration ca având „Cel mai bun design de obiect al anului”.
Rând pe rând, cu pasiune, răbdare, perseverență, MobilaDalin a cucerit segmente importante de piață din România și din lume. Participările la Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE-SIM de la București, la târgurile de mobilă de la Kiev și de la Moscova ori la Salone del Mobile.Milano au făcut din brandul MobilaDalin unul respectat, apreciat și dorit de publicul din România, dar și din străinătate.
La ultima ediție a expoziției de la Milano, vârful de lance al designului pentru orice produs, promotor al eleganței și bunului gust, MobilaDalin a prezentat colecția VANITY.
Daniel Cramba, sales manager Vanity: „Aici ne referim la mese cu blat din stejar si picioare de metal, inox, console. Colecția este orientată, în principal, pentru piața Italiei.”
Produsele made by MobilaDalin sunt căutate și cumpărate, iar succesul este confirmat de cifrele anuale.
Ciprian Olărașu, director de vânzări MobilaDalin: „În fiecare an, vindem, în medie, 100 de mii de bucăți de mobilier către clientul final. Cel mai bun an a fost 2014, când am înregistrat o creștere de 48,5%.”
Dan Cotoi, administrator MobilaDalin: „În toată istoria firmei nu am avut niciun an cu cifră de afaceri mai mică decât anul anterior.”
Compania s-a impus în piața mobilierului tapițat prin originalitate. Poate tocmai de aceea, MobilaDalin în colaborare cu designerul Mihai Grama au realizat scaunul papal, precum și pe cele ale suitei papale pentru vizita Papei Francisc în România, moment istoric organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică București, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la București.
Mihai Grama, designer MobilaDalin: „A fost o onoare imensă pentru mine să iau parte la acest moment istoric pentru România și să realizez o asemenea piesă de mobilier. Pentru scaunul papal, la fel ca pentru restul mobilierului folosit pentru suita papală, am inserat elementele decorative, în stilul romantic, împreună cu elemente arhitecturale gotice din interiorul catedralei.”
Dan Cotoi, administrator MobilaDalin: „Mă gândesc că peste vreo 100 ani, nepoții noștri își vor aminti mai puțin de cifre de afaceri, profit, cât de faptul că am lucrat la acest scaun papal.“
De-a lungul anilor, MobilaDalin a devenit un partener tradițional al unor importante evenimente culturale, cum ar fi TIFF, Festivalul George Enescu și UNTOLD.
AFACEREA NU A FOST AFECTATĂ DE PANDEMIE
Compania a revenit la capacitatea normală de producție din data de 4 mai 2020 și a recuperat rapid pierderile cauzate de lockdown-ul din această primăvară. În această perioadă, MobilaDalin a desfășurat o campanie serioasă de promovare în mediul online.
Ciprian Olărașu, director de vânzări MobilaDalin: „Comenzile de mobilier au explodat în momentul în care s-au ridicat restricțiile impuse de pandemie, pentru că și partenerii noștri din străinătate, care la rândul lor au fost pe linie moartă, și-au reluat activitatea. Vânzările produselor noastre se fac prin parteneri, dar și prin intermediul celor 4 magazine proprii din Cluj Napoca, Târgu Mureș, Reghin și București. Avem 120 de colaboratori cu peste 200 de magazine de prezentare. În momentul de față, expunem canapele în valoare de peste 1 milion de euro, la nivel național.”
MobilaDalin a ajuns la o cifră de afaceri de peste 8 milioane de euro, în 2019, la un număr de 330 de angajați și alte câteva zeci de colaboratori. Exportă 30% din producția de mobilier tapițat, principalele piețe externe fiind Ungaria, Bulgaria, Italia, Franța și Israel.
Produsele pot fi văzute pe mobiladalin.ro