Home / Design  / Mobilă sustenabilă crescută în livadă 

Mobilă sustenabilă crescută în livadă 

În ultimii zece ani, Gavin Munro și-a imaginat modul perfect de a sădi și de a crește, la modul propriu, mobilier și obiecte de artă din lemn, cum ar fi lămpi cu modele, scaune și mese. Mai recent, acest artist, designer și fermier britanic, impreună cu o mică echipă, au reușit să crească bănci, sculpturi geometrice mari, candelabre și hamacuri într-o livadă creată special pentru acest lucru.

 

the-creators-project-2 Creșterea structurilor din copaci și plante nu este o noutate. De exemplu, arta Bonsai sau „grădinăritul în tavă” este arta și știința de a crește plante și arbori miniaturali, prin dezvoltarea lor fortată în spații mult mai restrânse decît sunt necesare în mod natural. După cum singur recunoaște, Munro a devenit interesat de această metodă de a crește mobilă după ce a văzut la alții că au făcut în acest fel  scaune și sculpturi. Abordarea lui vizionară, însă, dă dovadă de o incredibilă imaginație în domeniul designului de mobilier și reprezintă un ideal împlinit de design sustenabil în mijlocul unei lumi din plastic de unică folosintă și alte materiale și ambalaje care, în mod obișnuit, se aruncă după folosire. Pentru Munro nu a fost doar un hobby. Adevărata lui ambiție a fost ca, la un moment dat, să reușească să crească, prin această metodă, mobilier în serie.

„Pentru a-l parafraza pe Edison, am invătat o sută de moduri de a nu crește un scaun” își amintește Munro de primele zile ale “fabricii” lui de mobilă care creștea pe terenul părintilor săi. „După ce s-a realizat primul cadru am pornit cu o duzină de piese pe loturi experimentale cu ajutorul prietenilor, pe la fermele lor. Primul an a mers foarte bine așa că am mai plantat 30 de bucăți. Aproape imediat după aceea, vacile de la ferma vecină au scăpat și au călcat în picioare totul.”

the-creators-project-4

 

Așa că Munro a început din nou, dar, de data aceasta, în grădina bine ingrădită a soacrei lui. După doi ani, mobila crescută în grădină a început să semene a scaune și mese.

„Am aflat că arborii sunt incredibil de tenace și că e mai bine să lucrezi cu ei decât împotriva lor”, explică Munro.

În anul al șaselea, au început să se dezvolte primele matrițe care ar fi trebuit să permită producția la scară mai mare. Echipa a început să folosească foi din plastic reciclabil pentru a da structurilor de bază  formele dorite, dar și flexibilitatea de a modela forma pe parcurs.

„Prin adăugarea acestui lucru la o mult mai bună gestionare a solului și a ecosistemului am început să avem copaci mai sănătosi, iar fauna sălbatica să contribuie la menținerea dăunătorilor sub control”, spune Munro. „Viespi, păsări și alți prădători naturali au început să mănânce păduchii și omizile.”

 

the-creators-project-3 În 2016, au descoperit într-o piesă în creștere, primul lor cuib de păsări. Pentru echipa Full Grown ajunsă la maturitate a fost un moment interesant și frumos văzând toate cele cinci păsări într-una dintre lămpile lor de lemn.

„Imbunătătirea sănătătii ecosistemului și a tehnicilor de modelare a început să aibă un impact masiv asupra vitezei și calitătii pieselor în producție” spune Munro. „Primei lămpi i-a luat 4-5 ani să crească, iar cu modificări subtile pentru un design similar încă 2-3 ani.”

 

Cu toate că acesta manieră de a realiza mobilă poate părea lentă, Munro insistă că este cu mult mai rapidă și mai eficientă decât creșterea unui copac în 50 de ani. De asemenea, în acest fel  se evită o mulțime de cheltuieli pe energie, instrumente și transport sau tăierea lemnului în bucăti mici înainte de lipirea și înșurubarea lor.

the-creators-project-1 the-creators-project-5 the-creators-project-6 the-creators-project-7

the-creators-project-9

DCIM100GOPRO

Sursa: thecreatorsproject.vice.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT