Home / Design  / Mobilă clasică reinterpretată

Mobilă clasică reinterpretată

Industria designului interior pulsează de energie, este în continuă mișcare și inovare –  și totuși multe tendințe se repetă mai devreme sau mai târziu, combinându-se cu diferite curente pentru a crea un nou stil de design de interior. Ceea ce numim (oarecum paradoxal) stilul tradițional modern este inspirat de diverse alte stiluri din anii trecuți. Iar asta îl face să fie și interesant.

 

O îmbinare perfectă între trecut și viitor

 

Zilele designului de interior opulent au trecut – pentru moment cel puțin. La o privire aruncată asupra tendințelor din designul de interior din ultimii ani constatăm culori estompate, forme clare și un aspect aerisit. Similar acestor curente, tradiționalul modern este cumva reținut și calm. În ciuda numelui său, are prea puține în comun cu stilul clasic de design de interior. Nu găsești aici culori aprinse, modele aglomerate, stofe grele sau accesorii opulente. Stilul tradițional modern este prin definiție foarte deschis. Combină reținerea calmă a stilului scandinav, cu materiale naturale, similare cu cele folosite în designul chinezesc de ultimă oră, și romantismul stilului cottage (n.trad. rustic câmpenesc). Bogăția varietății este cea care face ca stilul să fie atât de special. Stilul tradițional modern se străduiește să aibă mobilă funcțională, confortabilă și simplă, dar nu și plicticoasă.

 

Încetinirea și minimalismul se combină în casă

 

Încetinirea, sustenabilitatea și cocooning (n.trad. un stil de viață care promovează retragerea în confortul căminului departe de zbuciumul lumii) sunt toate tendințe ale timpurilor noastre. Stilul tradițional modern este perfect pentru cei care apreciază un mediu confortabil, natural, dar care se simt atrași și de linii clare și un design minimalist. „Mai mult înseamnă mai puțin” este motto-ul acestui curent în designul interior. Este vorba de a crea ceva care oferă încântare ochiului și care atrage atenția asupra fiecărei piese individuale de mobilier. Inspirat din stilul cottage (rustic), are culoarea albă drept una dintre trăsăturile sale cheie, este vorba de  alb sub toate fațetele sale – de la culoarea cojii de ou la alb murdar (gălbui sau gri) și alb-sidefiu (fildeș). Combinată cu lemnul natur, netratat, aceasta emană un șarm rustic.

 

Vechi comori de la bunicii noștri își găsesc locul în stilul tradițional modern. Fie că e vorba de noi interpretări sau piese recuperate din pivnița bunicii, vitrine, comode sau mese din lemn masiv, ele evocă amintiri speciale pentru oricine și conferă confort și familiaritate spațiului amenajat. Despre asta este vorba în varianta modernă a stilului tradițional (rustic): reflecția la istoria unei piese de mobilier și la legătura noastră cu ea și prețuirea bunurilor noastre.

 

Accesoriile sunt folosite discret – o vază pe masa din bucătărie cu o floare mică, o singură operă de artă pe un perete mare, alb sau un vas de lut cu fructe. Obiecte de fiecare zi precum scaunele sau vesela de lut capătă o nouă semnificație în stilul rustic modern.

 

 

Tradițional, sustenabil și îndreptat spre viitor

 

Tradițiile ne marchează cultura și viețile. Ele ne oferă un sentiment de stabilitate și încredere, care se întinde dincolo de clipa prezentă. Ele sunt constante și rezistente – la fel ca stilul rustic modern. Nu e vorba doar despre forma mobilierului nostru, ci și despre felul în care a fost produs și despre proveniența acestuia. Generațiile mai tinere, clienții viitorului sunt tot mai preocupați de consumul sustenabil. Designerii reacționează la asta reflectând asupra tehnicilor de producție tradiționale și mutându-și atenția asupra materialelor rezistente în timp. Mai ales în China, designerii tineri, în devenire, reînvie meșteșugurile tradiționale. Dar materialele tradiționale, brute, precum lemnul, piatra sau pielea se bucură de popularitate și pe piața europeană de design. Nu doar că aceste materiale sunt foarte rezistente în timp, ele pot fi și reciclate și reintroduse în ciclul de producție.

 

Tinerii designeri reinterpretează trecutul

 

Multe modele clasice din secolele trecute primesc astăzi o interpretare nouă, proaspătă. Tinerii designeri se inspiră din forme renumite și „vechii maeștrii” din istoria designului, folosind aceasta pentru a crea produse care dau o viață nouă tradițiilor trecutului. Modelele clasice sunt modernizate prin re-editări. Și în termenii producției stilul rustic modern reflectează asupra rădăcinilor designului de mobilier. Tânăra echipă de la Donnerblitz Design, de pildă, creează mobilier și concepte întregi de design de interior combinând designul modern cu meșteșugurile tradiționale. Toată mobila este realizată manual, colaborând cu afaceri din domeniul artelor meșteșugărești tradiționale,. Scopul este să se producă mobilier premium care să reflecte spiritul timpurilor moderne. Modelele acoperă o plajă largă, de la futuriste la tradiționale, având întotdeauna incluse elemente de modernism. Möbelloft descrie esența muncii lor drept crearea celui mai important loc din viața oamenilor – căminul lor. Cu mare atenție și dragoste pentru detalii, ei se opun astfel unei culturi orientate pe consum și risipă. Ei interpretează valori vechi și optează pentru combinații conștiente de materiale: lemn masiv combinat cu acril filigranat sau beton elegant cu oțel robust. Möbelloft Boutique prezintă curiozități de design din toată Europa și produse realizate manual, unicat, din atelierul Möbelloft.

 

 

Relaxare cu rusticul modern

 

Cu modele simple și culori reținute, tendințele pentru interior 2022 traduc pentru noi stiluri consacrate, adaptându-le timpurilor moderne. Așa-numitul stil tradițional modern creează o atmosferă de confort cu farmec rustic în locuințe, demonstrând că spațiile noastre personale devin tot mai importante – în special în vremuri agitate.

 

Sursa: imm-cologne.com

 

Mai multe articole despre TENDINTE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT