Home / Design  / Mobex Târgu Mureș se reinventează

Mobex Târgu Mureș se reinventează

MOBEX continuă tradiția unor ateliere de mobilă atestate documentar la sfârșitul secolului al XIX lea, care au stat la baza înființării societății în 1948.

 

Intrarea in IPROFIL Tg. Mures - azi Mobex

Intrarea in IPROFIL Tg. Mures – azi Mobex

Mobex astazi

Mobex astazi

Există documente care atestă prezența atelierelor pe actuala platformă încă din 1820, respectiv un atelier de butoaie și câteva de tâmplărie, care produceau de la ferestre și uși până la mobilier de interior, tot ceea ce era de trebuință într-un oraș-târg (Neumarkt), aflat în plină dezvoltare. În 11 iunie 1948,  Fabrica de Butoaie Keresztessy Ioan și Întreprinderea Simo Geza au fost preluate de stat și au devenit Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului 23 August. În 1990, IPL 23 August s-a transformat în SC MOBEX SA și s-a privatizat în 1995 prin sistemul MEBO. La ora actuală, MOBEX are 435 de angajați, iar 61% din mobilierul produs se exportă în Rusia, Ucraina, Anglia, Franța, Germania, Olanda, Republica Moldova, Ungaria, Lituania, Estonia, Kazahstan.

 

Daniel Egri DANIEL EGRI, director general MOBEX, Târgu Mureș: „Dintotdeauna principala piață de desfacere pentru MOBEX a fost piața externă, produsele fabricate având un grad ridicat de complexitate și de aici și un preț de desfacere relativ mare pentru puterea de cumpărare autohtonă. Acesta este unul dintre motivele pentru care MOBEX nu s-a extins pe piața internă și nu a întreprins suficiente eforturi pentru a se adapta și a-și menține renumele și poziția pe care o avea în anii ‘90. În acest moment însă, politica de marketing a MOBEX este de a ne repoziționa și de a deveni mult mai prezenți pe piața românească. Suntem într-un proces de extindere a magazinelor care comercializează produse MOBEX. Anul acesta am finalizat showroom-ul din cadrul societății pe o suprafață de 2.600 mp, unde , pe patru nivele, avem expuse cele 34 de colecții de mobilier grupate pe categorii: clasic, contemporan și contemporan-modern. Vizionarea magazinului-expoziție MOBEX poate fi o delectare pentru orice vizitator-cumpărător. Aici sunt expuse piese de mobilier de dormitor și sufragerie, camere de tineret în diverse stiluri : Renaștere Florentină, Baroque, Renaștere Italiană, Louis Philippe, rustic, contemporan-modern. Mesajul nostru pentru clientul român este cel care ne-a consacrat și care a ajuns sloganul nostru: Artă, Rafinament, Eleganță.”

 

MOBEX rămâne producătorul cu capital integral românesc, care, în virtutea tradiției meșteșugului în prelucrarea lemnului, continuă să făurească mobilier în sistemul clasic de prelucrare, cu elemente din lemn masiv și panouri înnobilate cu furnire estetice. Prioritățile MOBEX sunt aceleași de peste 40 de ani: calitate, durabilitate, funcționalitate. Clienții tradiționali ai MOBEX sunt cei care caută mobilierul clasic cu finisaje deosebite.

 

elgreco4 elgreco6 elgreco7

 

 MOBEX produce o gamă largă de mobilier destinat locuințelor, hotelurilor și instituțiilor publice din întreaga lume. Produsele cu cel mai mare impact la public sunt colecțiile Matteo, El Greco, Anna și Capri.

Designerii, împreună cu specialiștii din atelierul de proiectare, au pregătit câteva concepte noi de mobilier în portofoliul MOBEX, care se integrează perfect în tendințele europene de design pentru mobilierul contemporan. Programul Rock Oak este o idee  îndrăzneață de a combina mobilierul industrial cu elemente de piatră și sticlă, având ca element de legătură stejarul masiv într-un finisaj contemporan. Programul Espace este un concept care se adaptează perfect clienților care caută linii simple, curate și materiale naturale, având ca obiective principale funcționalitatea și exploatarea volumelor la maximum. Piesele de mobilier cu dimensiuni și forme atipice, în combinația finisajelor stejar natur și ivoire, împreună cu ușile de sticlă iluminate din interior conferă un spectacol de forme și culori. Clienților tradiționali, pentru care MOBEX  înseamnă mobilier clasic masiv, înnobilat cu elemente de intarsie și sculptate manual, li s-a pregătit programul Baroque. Acesta este rezultatul unor lungi și amănunțite procese de concepție și fabricație, care redau cu fidelitate tendințele în mobilierul acelor timpuri.

 

matteo3-c matteo4 matteo6c

 

ANUL 2016 S-A ÎNCHEIAT AȘA CUM A ÎNCEPUT, SUB SEMNUL MARILOR SCHIMBĂRI

DANIEL EGRI, director general MOBEX, Târgu Mureș: „ A fost anul în care am conștientizat că piața de mobilier din Federația Rusă nu-și va reveni curând. Problemele nu se rezumă doar la divergențele politice și economice dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, ci sunt mult mai profunde, având influență directă asupra situației economice a Rusiei, inflația fiind în creștere, iar fluctuația valutară permanentă. Am înțeles încă o dată că acțiunile politice influențează economia, chiar și în Regatul Unit, unde în ultimele luni, din cauza evoluției liră-euro, afaceri solide de peste 20 ani se află într-un moment extrem de critic. A fost anul în care Guvernul, ca și în anii precedenți, modifică legislația din mers, fără a-ți da posibilitatea unei predictibilități. În concluzie, politica de dezvoltare a MOBEX pe termen lung a fost influențată negativ de scăderea pieței de desfacere pe relația Est, dar și de majorările exagerate ale prețurilor masei lemnoase și ale salariului minim pe economie. Este imposibil sa te menții profitabil în condițiile în care majorările acceptate de clienți  și de piața europeană sunt de maximum 5% pe an, în timp ce majorările prețurilor masei lemnoase în funcție de esență sunt de 15-30 %, iar creșterea salariului minim în 2016 a fost de 19%. Mai mult, a fost anul în care, din diverse motive care nu au depins de producători sau de Asociația Producătorilor de Mobilă din Romania, am ratat participarea la târgurile internaționale de la Paris și Moscova. Din nou birocrația a învins dorința producătorilor de mobilă de a fi prezenți cu pavilion național românesc și de a reprezenta industria de prelucrare a lemnului la cel mai înalt nivel. Singurul lucru pozitiv pe care putem să-l consemnăm în 2016 este capacitatea angajaților MOBEX de a se mobiliza în depășirea dificultăților, valoarea intelectuală împreună cu experiența profesională a muncitorilor care au demonstrat că sunt forța ce definește MOBEX. În aceste vremuri dificile, am schimbat 60% din portofoliu, tehnologia de fabricație și conceptul de produs. Putem spune că a fost anul în care ne-am reinventat și cel mai important an după 1990. Pentru 2017 ne propunem să consolidăm relațiile economice începute pe piața de Vest, să dezvoltăm noi programe împreună cu partenerii actuali, iar pe zona hotelieră să concretizăm proiectele aflate în lucru. De asemenea, intenționăm să reluăm programele de investiții întrerupte în 2015-2016.”

 

P1310176-c P1310178-c pg32 pg52 Untitled 2

 

 

Review overview

POST A COMMENT