Home / Design  / Michael Anastassiades: designerul anului la MAISON&OBJET

Michael Anastassiades: designerul anului la MAISON&OBJET

La fiecare ediție, specialiștii și organizatorii Maison & Objet Paris aleg un designer al anului. Anul acesta au ales să sărbătorească talentul designerului cipriot Michael Anastassiades și nici nu se putea o ocazie mai potrivită, având în vedere că Maison & Objet a fost primul târg la care Anastassiades și-a prezentat noile modele pentru brandul său de iluminat.

 

 

În opera sa, Michael Anastassiades folosește forme și volume simple – o sferă, o linie, un cerc – pentru a crea un limbaj bogat în care sunt cuprinse incertitudinea și dezechilibrul. La prima vedere, acest lucru se traduce prin simplitate dar, în plan profund, proiectele sale sunt rezultatul unui efort în care se combină dragostea și munca asiduă, materializându-se într-o simplitate care încurajează curiozitatea și duce la participare și interacțiune. Pentru el, designerii ar trebui să creeze relații și interacțiuni între oameni și obiecte.

 

Pentru Maison & Objet, Anastassiade a asamblat pentru prima dată într-un singur loc, o instalație formată din 16 corpuri de iluminat mobile. Conduse cu ajutorul unor motoare, piesele mobile se mișcă în penumbră ca niște planete strălucitoare. Întunericul devine complice în magia luminii, modalitatea perfectă de a descrie abordarea poetică a designerului. Publicația de specialitate Designboom s-a întâlnit cu designerul la expoziția sa numită 16 ACTE.

 

 

Designboom: Ne puteți ghida prin expoziția 16 ACTE la Maison & Objet, în calitate de designer al anului?

 

Michael Anastassiades, designer: „Este interesant pentru că, după ce mi-am înființat marca, în 2007, Maison & Objet a fost primul târg comercial la care am decis să expun. Este plăcut să mă întorc aici mai târziu, ca designer al anului. În acea perioadă am vrut să mă concentrez asupra mărcii mele, deși dezvoltasem o mulțime de produse de lux, lucru pentru care eram cel mai cunoscut. Dar propriul brand a rămas platforma de exprimare a ideilor mele în cea mai pură formă. Așadar, a fost frumos să expunem și o colecție, o familie de accesorii pe care le dezvolt de mult timp, pentru că doream să-mi comunic ideile despre calitățile pe care cred că ar trebui să le aibă iluminatul și, de asemenea, conceptele după care le-am lucrat, foarte puternice și foarte prezente în proiectele mele și astăzi. Aici avem o familie de produse în curs de evoluție, colecție concepută în 2008. Apoi, am introdus modele noi. Fiecare show EUROLUCE de la Milano este, de obicei, termenul nostru limită, momentul când lansăm noi accesorii. Acum suntem la numărul 16, deci 16 piese mobile și 16 acte pentru titlul expoziției. Este vorba despre lumină. Este vorba despre echilibru. Este vorba despre mișcare. Este vorba despre spațiu. Toate aceste caracteristici sunt importante în activitatea mea. Și atemporalitatea mai ales, deoarece înseamnă consecvență în credințe. De 10 ani dezvoltăm lucruri similare și a devenit un limbaj în evoluție, să zicem.”

 

Designboom: Care sunt caracteristicile pe care considerați că ar trebui să le aibă un produs de iluminat bun?

 

Michael Anastassiades, designer: „Cred că succesul fundamental al unui corp de iluminat este, de fapt, concentrarea pe strălucire. Pentru mine, aceasta a fost întotdeauna prioritatea. Mă interesează luminozitatea potrivită, temperatura adecvată. Așa că pornesc de la sursă și abia apoi vin celelalte. Dar, aceste corpuri de iluminat sunt foarte speciale prin modul în care se raportează la mișcare. Și apoi, îmi place ideea de a avea o configurație nesfârșită în care poți poziționa o lumină. Acestea sunt calitățile pe care le explorez aici.”

 

 

Designboom: Cum crezi că ar trebui să fie designul astăzi?

 

Michael Anastassiades, designer: „Cred în proiectarea atentă. Este important ca designerii să-și asume responsabilitatea și să se gândească la motivul pentru care doresc să introducă un design nou. Există ceva diferit? Deoarece reciclarea ideilor nu este o soluție pentru viitor. Suntem înconjurați de atâtea obiecte încât uneori se pune la îndoială nevoia de mai mult. Deci, dacă există mai multe, trebuie să existe un motiv pentru mai multe și cred că aceasta este principala valoare pe care designerii ar trebui să o exprime.”

 

Designboom: Ești un avid practicant yoga. Introduci asta în munca ta?

 

Michael Anastassiades, designer: „Yoga este ceva încorporat în mine. Am început să o practic când am devenit designer și acest lucru a conferit structură și echilibru vieții mele. Cred că acționează în subconștient, în modul în care îmi exprim ideile și în procesul creativ.”

 

 

Designboom: Simplitatea nu este ușoară, dar cu siguranță te pricepi la asta. Cum ești capabil să atingi simplitatea? Există o formulă specifică?

 

Michael Anastassiades, designer: „Este multă muncă. Nu este ușor, simplitatea este întotdeauna greu de realizat. Prin eliminarea informațiilor neimportante și a zgomotului pe parcursul procesului de proiectare încerc să îndepărtez strat după strat pană în momentul în care, de fapt, decid să păstrez doar minimum. Și atunci mă opresc pentru că nu mai este nimic de eliminat. ”

 

 

Designboom: Instalația de la Maison & Objet se miscă constant într-un ritm subtil, meditativ. De ce mișcare?

 

Michael Anastassiades, designer: „Am vrut ca lămpile să se miște pentru că ar fi normal să se miște în bătaia vântului și ar trebui să se miște și atunci când le atingi. Mișcarea și echilibrul sunt calități inerente ale acestor dispozitive. Deci, ideea de a le avea în mișcare lentă este foarte importantă, deoarece toate comunică și creează acest spațiu fascinant, meditativ, piesele mișcându-se și între ele, dar și în raport cu spațiul. ”

 

 

Designboom: La ce lucrați în prezent? Ce urmează pentru Michael Anastassiades?

 

Michael Anastassiades, designer: „Urmează o mulțime de proiecte. Lucrăm deja cu unele companii de mobilier, precum și cu noi mărci pentru Salone del Mobile 2020, dar și pentru Euroluce 2021.”

 

Sursă interviu: designboom.com

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT