Home / Focus  / Metodologia a fost publicată în Monitorul Oficial

Metodologia a fost publicată în Monitorul Oficial

Co-președintele Consiliului de Export din partea privată, dr. Mihai Ionescu, a reacționat referitor la modul în care a fost elaborat, fără consultarea mediului de afaceri, Ordinul prin care este stabilită metodologia de solicitare și eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență (CSU). Precizăm că președintele APMR, Aurica Sereny, este membru al Consiliului de Export și reprezintă Asociația Producătorilor de Mobilă din România în această structură organizatorică.

 

Co-președintele Consiliului de Export a trimis propuneri pentru amendarea acestui ordin încă din data de 25 martie 2020, la orele 4 dimineața, în atenția conducerii Ministerului Economiei, propuneri de care nu s-a ținut cont și pe care le-a retransmis imediat după apariția Ordinului în Monitorul Oficial.

 

Dr. Mihai Ionescu, co-președinte Consiliul de Export din partea privată: „Prin prezenta, în numele ANEIR si al membrilor Consiliului de Export din sectorul privat, solicit IMPERATIV Ministerului Economiei să amendeze de urgență Ordinul nr. 791/24.03.2020 privind CSU, ținând cont de observațiile/propunerile  de mai jos, pe care nu am avut prilejul să le comunic anterior emiterii Ordinului, întrucât s-a REFUZAT dialogul cu mediul de afaceri – în ciuda insistențelor mele – în perioada de elaborare a Ordinului.

 

A) Prin OUG 30/2020 s-au identificat 2 posibile situații pentru firme în timpul stării de urgență:

 

1) Inchiderea totala sau partiala a activitatii (Art XI, al (2), lit a) ca urmare a deciziilor autoritatilor, situatie in care angajatorul are nevoie de CSU eliberat de MEEMA ptr a primi indemnizatiile de la Fondul de somaj ptr angajatii afectati, fara a se preciza in OUG ca in aceste situatii de inchideri totale sau partiale ale activitatii, angajatorul trebuie sa declare pe propria raspundere  ca i s-au redus incasarile firmei cu 25%

 

2) Reducerea activitatii/incasarilor  firmei cu 25% (Art XI, al (2), litb),  ptr care angajatorul va trebui sa depuna la AOFM o Declaratie pe proprie raspundere (a se vedea Anexa 2 la OUG nr.30/2020),  al carei model va fi stabilit prin Ordinul comun al  Min Muncii si Min Fondurilor Europene (Art XIV, al 2) din OUG 30/2020)

 

B) Ordinul MEEMA trateaza ERONAT doar situatia lunii martie, desi starea de urgenta a fost decretata pe 30 zile, perioada care cuprinde si o parte din luna aprilie. Plus ca este posibil ca respectiva stare de urgenta sa fie prelungita prin Decret. Ca atare, Ordinul trebuie sa se refere la o situatie atemporala, nu cu precizarea doar a lunii martie.

 

C) In concluzie nu vad suportul legal ptr cele 2 tipuri de CSU eliberate de MEEMA si nici perioada la care se refera.”

 

 

A fost emis Ordinul prin care este stabilită metodologia de solicitare și eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență (CSU). Acestea au ca scop susținerea operatorilor economici în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități/măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar și social asupra activității acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2.

 

Certificatele de situație de urgență sunt solicitate și se vor elibera exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/.

 

Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Am finalizat și publicat în Monitorul Oficial metodologia de acordare a Certificatelor de Situație de Urgență (CSU) pentru societățile afectate de situația economică generată de criza COVID-19 în România. Am dorit ca obținerea acestui document să fie un proces simplu, transparent, la îndemâna celor aflați în dificultate în acest moment. De aceea, el va fi eliberat online, fără costuri, pentru toți operatorii din sectoarele cele mai afectate de această criză. Rămânem alături de nevoile mediului de afaceri românesc în această perioadă și vom susține, prin măsuri economice aplicate, toate companiile, astfel încât să treacă cu bine peste perioada de criză și să-și continue activitatea. Economia României trebuie să meargă înainte.”

 

Certificatele de situație de urgență vor fi emise în două forme:

 

a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;

 

b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

 

CSU se solicită în baza unei declarații pe propria răspundere, prin care solicitantul își asumă faptul că toate datele furnizate sunt complete, reale și corecte în fiecare detaliu prezentat. Modelul declarației pe propria răspundere va putea fi descărcat de pe platforma http://prevenire.gov.ro.

 

Ordinul ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791 din 24 martie 2020 a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial nr. 248 din 25 martie 2020.

 

În termen de 5 zile, de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) va asigura adaptarea și funcționarea platformei electronice http://prevenire.gov.ro/, în scopul depunerii solicitărilor și eliberării CSU.

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT