Material bio compozit pentru înlocuirea unor elemente din structura produselor tapițate
Cu o experiență de aproape 7 ani în producerea materialului compozit, Grupul TAPARO este pregătit să susțină producția de mobilă tapițată din România.
„Majoritatea produselor de mobilier tapițat au la bază o structură de rezistență pe bază de lemn, care pe lângă faptul că este un material tot mai greu de obținut, presupune și costuri mari cu manopera”, explică specialiștii. „Lemnul poate fi înlocuit cu materiale compozite pe bază de fibre vegetale, cu recoltare anuală, iar consolidarea acestuia în produse se face prin termoformare în matrițe. Acest material este mai rezistent decât PAL-ul și, în plus, permite obținerea de piese de mobilier cu forme cu design creativ – uneori imposibil de obținut prin îmbinarea lemnului – în pas cu tendințele actuale. Materialul bio compozit este obținut dintr-un amestec de plante tehnice cu fibră textilă termoplastă, ceea ce duce la un grad de reciclare și de refolosire a materialului de aproape 100%”, susțin inventatorii produsului, care au și patentat materialul compozit.
Grupul TAPARO poate acoperi o bună parte din necesarul industriei interne, ajutând la reducerea semnificativă a costurilor de producție a mobilierului tapițat.
La acest moment, grupul are o capacitate de producție de 1.500 de tone pe an. Cu ajutorul materialului compozit sunt realizate structuri de rezistență pentru fotolii și scaune. Dar sunt în testare și alte produse: lamele pentru paturi și ramforsări în structuri 3D pentru laterale de canapele și pentru fotolii.
Beneficii utilizare compozit
- Sustenabilitate/circularitate
- Prețul pe structură este cu cel puțin 15-20% mai mic față de structura clasică
- Structura de rezistență este verificată continuu. Grupul TAPARO are laborator propriu de testare, astfel încât poate elibera certificate de calitate pentru fotolii și scaune.
Ioan Filip, președinte Grupul TAPARO, membru în Consiliul Director al APMR: „Este un material necesar, de perspectivă, reutilizabil, sută la sută românesc. Putem realiza forme de complexitate mai mare, care să răspundă cerințelor ergonomice și de design. Livrăm produse realizate din material compozit, respectiv fotolii și scaune către trei dintre cei mai mari retaileri din lume. Dar, obiectivul nostru este să producem materie primă sau componente, să ajutăm producătorii de mobilier tapițat din România să-și securizeze comenzile, să-și îmbunătățească parametrii de sustenabilitate. Și, mai important, să producă la costuri mai mici și să rămână astfel competitivi pe piețele interne și internaționale.”
Condiții speciale pentru membrii Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR oferite de Grupul TAPARO
- Securizarea prețului pe intervale de 6 luni sau 1 an, în funcție de volumul comenzii
- Volumele ce pot fi asigurate: 2.000 de bucăți pentru un tip de produs/an
- Termen de livrare a mostrei: 30 de zile
- Termenul de livrare produse: în funcție de numărul de bucăți comandate
„Construim o capacitate de producție de 10.000 de tone/an”
În urmă cu 2 ani și jumătate, a fost semnat contractul pentru crearea unui Centru de excelență în domeniul materialului compozit, proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020. Beneficiarul finanțării este TAPARO, iar proiectul se realizează în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Una dintre caracteristicile importante ale materialului compozit o reprezintă reutilizarea acestuia. Atât deșeurile rezultate în urma procesului de producție, cât și structura de rezistență – după încheierea ciclului de viață al produsului – pot fi reciclate.
CONTACT
Lucia Stelea, deputy CEO TAPARO
luci.stelea@taparo.ro
0745586132