Home / Industria Mobilei  / Romania a anuntat la Bruxelles ca ia masuri ferme privind exportul de lemn si protejarea resurselor naturale

Romania a anuntat la Bruxelles ca ia masuri ferme privind exportul de lemn si protejarea resurselor naturale

„România își transformă statutul de țară exportatoare în cel de importator”

 

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Apelor și Pădurilor, în cadrul evenimentului de lansare a raportului privind tăierile ilegale și infracțiunile legate de încălcarea regimului de protecție al faunei sălbatice în spațiul Carpato-Dunărean,  organizat de Parlamentul European la Bruxelles pe data de 22 noiembrie a.c., Istrate Stetco, secretar de stat, șeful delegației țării nostre la eveniment, a prezentat acțiunile întreprinse la nivel național, progresele realizate de România și provocările asociate fenomenului tăierilor ilegale și infracțiunilor privind încălcarea regimului de protecție al faunei sălbatice. În acest context, secretarul de stat a menționat că „Astăzi, se vorbește despre exploatarea ilegală de lemn din România pe un ton alarmant. Mass-media răspândește ideea că milioane de metri cubi de lemn pleacă din țară. Situația reală este că România își transformă statutul de țară exportatoare în cel de importator.”, completând că pentru a avea o imagine reală și obiectivă a actualei stări de conservare a naturii în România, trebuie să se tină cont de statistici oficiale, să se prezinte date concrete în locul estimărilor, să se facă referire la măsurile ferme luate de autorități pentru protejarea resurselor naturale.

 

masuri impotriva exportului de lemn si a taierilor ilegale

 

Noul Cod Silvic, Radarul Pădurilor și Catalogului pădurilor virgine, apreciate la Bruxelles

 

„Demnitarul român a subliniat faptul că măsurile care s-au luat în ultimii ani, atât guvernamental cât și legislativ (Radarul Pădurilor, adoptarea noului Cod Silvic, amendarea legii privind contravențiile silvice, Regulamentul de valorificare a masei lemnoase etc.), au transformat statutul României din țară exportatoare de lemn în țară importatoare. Aceste măsuri împreună cu dezvoltările viitoare avute în vedere se subscriu obiectivului de a promova un ecosistem forestier stabil, capabil să îndeplinească funcțiile sociale, de mediu și economice”se mai specifică în comunicatul ministerului.

 

Participanții la dezbatere au apreciat faptul că România este model de bune practici prin implementarea sistemului informatic Radarul Pădurilor și crearea Catalogului pădurilor virgine, demers unic la nivel european.

 

masuri impotriva exportului de lemn si a taierilor ilegale

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT