Home / Industria Mobilei  / Marii exportatori români, la discuții cu Executivul

Marii exportatori români, la discuții cu Executivul

Prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, împreună cu reprezentanții Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), ai unor mari companii exportatoare, dar și ai principalelor patronate membre ale Consiliului de Export al României au analizat astăzi, la Palatul Victoria, situația cu care se confruntă mediul de afaceri din cauza pandemiei de coronavirus. Discuțiile s-au axat, în principal, pe necesitatea asigurării de capital pentru investiții în vederea relansării producției, atât prin mecanisme guvernamentale de sprijin, cât și prin plata la timp a obligațiilor statului către companii.

 

Cele mai importante probleme ale industriei mobilei au fost aduse în atenția guvernanților de către Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România.

 

 

Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România: „Am discutat despre solicitarea membrilor APMR privind eliminarea taxării pe muncă până la nivelul salariului minim pentru industriile preponderent exportatoare, respectiv mobila, confecțiile și industria alimentară, unde salariile sunt sub media pe economie. Am solicitat Guvernului României să întreprindă demersurile necesare pe lângă Comisia Europeană pentru majorarea plafonului de minimis la 400.000 – 500.000 de euro, pentru perioada 2021-2027, întrucât Regulamentul Comisiei Europene 1407/18 decembrie 2013 expiră la 31 decembrie 2020. De asemenea, am explicat necesitatea susținerii organizării de târguri virtuale, în țările în care nu se pot organiza evenimentele fizic, și am exemplificat cu expoziția de marcă Maison&Objet de la Paris, ai căror organizatori tocmai ce ne-au informat că manifestarea din septembrie 2020 nu va avea loc în formatul obișnuit, dar ne-au invitat să ne înscriem pe platforma online. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, ne-a asigurat că vom fi susținuți în acest sens. Am cerut și continuarea programului de internaționalizare pentru ca firmele să poate merge singure la evenimente, din cauză că organizarea participării cu standuri naționale este dificilă în această perioadă. Și, așa cum era de așteptat, am susținut necesitatea organizării expozițiilor din România, mai precis a celui mai mare târg din Europa de Sud-Est pentru mobilă, echipamente și accesorii pentru industria lemnului, BIFE-SIM, care ar trebui să se desfășoare în perioada 17-20 septembrie 2020, la ROMEXPO.”

 

Măsuri de relansare economică aflate în pregătire de către Executiv

 

Premierul și ministrul finanțelor au prezentat un nou mecanism de garantare a creditelor, instrument care să asigure capital de lucru companiilor mari. Proiectul asupra căruia Guvernul este în consultări cu Comisia Europeană se va derula prin Eximbank, va avea un plafon de 8 miliarde de lei și va acorda o garanție la creditare de până la 80%. De asemenea, prim-ministrul a menționat modificările pe care Executivul le face în plan legislativ pentru a orienta fondurile europene către investiții și pentru a facilita accesul companiilor la fonduri europene.

 

Reprezentanții ANEIR au apreciat faptul că, pentru prima dată după mulți ani, rambursarea TVA a ajuns la zi. În ceea ce privește plata concediilor medicale, ministrul Finanțelor a precizat că au fost plătite 1,7 miliarde de lei, în condițiile în care, la preluarea guvernării, se înregistrau restanțe de 3 miliarde de lei.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT