Home / Design  / Maison&Objet 2025 ne aduce Sur/Reality

Maison&Objet 2025 ne aduce Sur/Reality

Cu tema inspirațională Sur/Reality, Maison&Objet și Peclers Paris explorează, în ianuarie 2025, vitalitatea prolifică a unui nou suprarealism. Se hrănește cu fantezie, distorsiune, aleatoriu, umor și poezie pentru a construi o narațiune a noilor peisaje creative și a unor producții pe cât de surprinzătoare, pe atât de dezirabile. La expoziție, această tendință prinde contur în obiecte neașteptate și decoruri onirice care ne invită să ne eliberăm de normele obișnuite, răspunzând noii apetențe a consumatorilor pentru ciudat și surprinzător.

 

 

SUR/REALITY, INSPIRAȚIE IANUARIE 2025

 

Exact la 100 de ani de la Manifestul Suprarealist, această mișcare artistică continuă să inspire, să provoace și să electrizeze creația în toate formele sale. Începând din ianuarie, cu tema Sur/Reality, Maison&Objet va exploata această energie fertilă, având o rezonanță durabilă pentru consumatori.

 

„Paradisuri imaginare, invitație la visare, plonjare în inconștient, umor, extravaganță, extraordinar, surpriză, îndrăzneală, „exquisite corpse”, o perspectivă proaspătă… și un spațiu pentru libertate!”, spune Elizabeth Leriche, evocând universurile pe care suprarealismul le amintește, într-o cascadă de asocieri pe care fondatorii mișcării le-ar fi aprobat cu siguranță.

 

 

Este acest spirit de libertate pe care Peclers îl evidențiază prin expertiza sa, în timp ce Centrul Pompidou subliniază semnificația istorică a acestei mișcări cu o expoziție amplă și labirintică. „Ne-am dorit să explorăm suprarealismul printr-o lentilă contemporană…Această capacitate de a reintroduce uimirea și de a provoca statu quo-ul este un teren extrem de fertil pentru imaginarea unor noi forme de realitate”, explică Charlotte Cazals, analist de tendințe la agenție, citând ca exemplu filmul Poor Things de Yorgos Lanthimos, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneția 2023. „Estetica sa puternică, fantastică, se bazează pe o realitate distorsionată, una care este în același timp straniu de familiară și delicios de tulburătoare”, adaugă ea.

 

Această distorsiune este un instrument creativ de lungă durată, dând naștere unor realități mai puțin legate de convențiile sociale. Este o atitudine care alimentează creația contemporană de azi, care își permite să fie intrigantă, extravagantă și poetică. Elizabeth Leriche și membrii echipei sale de tendințe sunt nerăbdători să exploreze viziunile imaginative sălbatice, o evadare necesară dintr-o „realitate care induce anxietate”.

 

„Văd acest spirit suprarealist încă foarte viu în estetica colajului de astăzi — stratificarea, juxtapunerea și combinarea elementelor”, observă François Delclaux. Designerii, decoratorii și arhitecții de interior se inspiră dintr-o gamă largă de referințe istorice și artistice, amestecându-le și combinându-le pentru a crea imagini puternice și unice, cu o atracție inegalabilă.

 

 

Ce este nou în Decor și Ospitalitate

 

Pentru a descoperi aceste tendințe, vizitatorii pot arunca o privire asupra selecțiilor bogate și inspirate pe care Delclaux și Leriche le vor prezenta în ianuarie la „What’s New in Retail” și „What’s New in Decor”. De asemenea, pot păși în lumea colorată și dezorientantă a lui Julien Sebban. După ce a făcut o expoziție îndrăzneață la Hôtel de la Marine cu Uchronia, în timpul ultimei Săptămâni a Designului de la Paris, Maison&Objet i-a încredințat fondatorului acestui creativ colectiv, conducerea secțiunii „What’s New in Hospitality”. Jocul de proporții și contrastul dintre patul cu baldachin creat pentru evenimentul din septembrie și arhitectura clădirii Concorde Plaza ne-a provocat deja percepțiile într-un mod foarte… suprarealist.

 

Pe măsură ce explorați expoziția, fiți atenți la orice este neobișnuit, provocator, intrigant sau care vă stârnește simțurile. Lăsați-vă captivați, de exemplu, de oglinzile „dripping” de la Polspotten, care, ca de obicei, forțează limitele. „Colecția noastră include piese îndrăznețe și neconvenționale. Sunt impregnate de un simț al uimitorului și provocatorului, transformând obiectele cotidiene în declanșatori de conversație, piese menite să stimuleze gândirea și imaginația. Ele întruchipează spiritul suprarealismului, unde nimic (și totul) nu este ceea ce pare”, explică Alex Tutuianu.

 

 

Arta întâlnește designul

 

Scaunele rotunjite exagerat de Yoomoota sau adorabilele scaune pufoase de la Vintola par a fi pline de bucurie. Estetica „colajului” descrisă de François Delclaux prinde viață în trei dimensiuni în obiectele prețioase ale lui Klaus Dupont, care îmbrățișează moștenirea suprarealistă. La Malabar, influența este mândru asumată. Brandul portughez își trage inspirația din referințe artistice pentru colecțiile sale. „Piese precum scaunul Gala, fotoliul Galatea și scaunul Madonna sunt inspirate de acest curent și de celebra pictură a lui Salvador Dalí, Galatea of the Spheres, care reflectă fascinația lui Dalí pentru epoca atomică”, explică Leandra Silva, directorul de marketing al brandului.

 

Dezordinea, dezorientarea, poezia și viziunile onirice nu doar că alimentează o creativitate nouă și neîngrădită pe care Sur/Reality o va scoate în evidență, ci ar trebui să ne reaprindă curiozitatea și să ne redea pofta de risc, visare și neașteptat.

 

Sursa: maison-objet.com

 

Vezi mai multe tendințe în designul de interior!

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT