Home / Design  / Mahonul, lemnul mobilierului de lux și al instrumentelor muzicale

Mahonul, lemnul mobilierului de lux și al instrumentelor muzicale

Mahonul este considerat un lemn scump și este folosit pentru fabricarea mobilierului de lux, a instrumentelor muzicale dar și pentru construcția de bărci și mici ambarcațiuni, datorită rezistenței sale ridicate la umflarea și deformarea cauzate de apă. Este un lemn de esentă tare, fin granulat, de culoare maro-roșcat și este extrem de durabil. Rezistă la umflături, la deformații, la îndoire și răsucire.

 

Denumirea mahonului (“mahogany”) a fost specifică insulelor din Indiile de Vest sub control britanic, coloniștii francezi folosind termenul “acajou”, în timp ce în teritoriile spaniole a fost numit “caoba”. În anul 1671 cuvânt “mahon” a apărut publicat, pentru prima dată, în “America” lui John Ogilby. Printre botaniști și naturaliști, însă, copacul a fost considerat un tip de cedru, iar în 1759 a fost clasificat de Carl Linnaeus ca Cedrela Mahagoni. Abia în anul următor a fost denumit Mahon.

 

MOBILA LEMN DE MAHON

 

Culoarea sa brun-roșcată se închide de-a lungul timpului și afișează o strălucire și mai roșiatică atunci când este lustruit. Are lucrabilitate excelentă și este foarte durabil. Circumferința generoasă a copacului permite realizarea de panouri late, ceea ce îl face un tip de lemn favorabil în construcția de mobilier.

 

O mare parte din mobilierul de primă calitate realizat în coloniile americane de la mijlocul secolului al 18-lea a fost făcută din lemn de mahon, atunci când lemnul a devenit disponibil pentru meșteșugarii americani. Mahonul  incă este utilizat pe scară largă pentru mobilier fîn. Cu toate acestea, raritatea mahonului cubanez și recoltarea masivă a celui de Honduras și a celui brazilian au dus la diminuarea utilizării lui.

 

Scaun mahon Barcelona Kevin Kopil Furniture

 

Mahonul rezistă, de asemenea, la putrezire, acest lucru făcandu-l atractiv pentru construcția de bărci. Este adesea folosit pentru instrumentele muzicale, în special la spatele, laturile și gâturile de chitare acustice, corpurile de chitară electrică și carcaselor de tobe, datorită capacitătții sale de a produce un ton foarte profund, cald, în comparație cu alte esențe de lemn frecvent folosite, precum arțarul sau mesteacănul.

 

Mahonul este utilizat pe scară largă pentru mobilier scump de înaltă calitate cum ar fi dulapuri din lemn, dresinguri și mese furniruite, dormitoare somptuoase, dar și fotolii și scaune stil și moderne.

 

Bar spaniol mahon stil Gaudi Toronto CABINET MAHON

DORMITOR MAHON MOBILA CLASICA LEMN MAHON FOTOLIU CU SPATAR CURBAT

artdeco artnouveau lemn mahon MASA TRIPODE MAHON GEORGE II ANTIQUE MOBILA LEMN MAHON PAT DIN LEMN DE MAHON

Sursa fotografii: pinterest.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT