Eliminând granițele dintre interior și exterior ai senzația că trăiești în întregime înconjurat de natură, fără a renunța la confortul și siguranța unei case. Living Garden este un proiect realizat pentru expoziția China House Vision 2018 de arhitectul Ma Yansong de la MAD Architects, după un concept reprezentând casa viitorului.
Expoziția China House Vision din acest an (21 septembrie-6 noiembrie) este a treia ediție a House Vision și prima expoziție organizată de designerul și curatorul japonez Kenya Haroutside din Japonia; primele două ediții ale House Vision au fost, de fapt, ținute la Tokyo, cu participarea unor importanți arhitecți, precum Sou Fujimoto, Atelier Bow-Wow, Kengo Kuma și Shigeru Ban.
Ultima ediție a expoziției a beneficiat de implicarea a 10 studiouri arhitecturale internaționale și 10 întreprinderi inovatoare, invitate să lucreze în parteneriat pentru a-și crea „casele viitorului” ideale. Expoziția a prezentat, de asemenea, proiectul arhitectului Ma Yansong de la MAD Architects, „Living Garden”, creat în parteneriat cu Hanergy.
„Casele viitorului” prezentate la China House Vision sunt pavilioane la scară largă, construite în Parcul Olimpic de la Beijing, în apropiere de “Bird’s Next”, stadionul național din Beijing, proiectat de arhitecții Herzog & de Meuron cu Arup, China Architecture Design & Research Group și artistul chinez Ai Weiwei.
Scopul expoziției China House Vision este cercetarea culturală care explorează posibilitățile de a trăi în viitor prin propria „casă”. Viitorul imaginat de arhitectul Ma Yansong și studioul său MAD Architects este într-o casă fără frontiere între interior și exterior, unde locuitorii casei se pot bucura de senzația de a trăi în întregime înconjurați de natură.
Arhitectul merge dincolo de noțiunea convențională a casei tradiționale și creează un acoperiș și pereți care nu reprezintă o graniță între interior și exterior, în favoarea unui mediu „en plein air”: casa și împrejurimile sale formează un peisaj arhitectural viu și, astfel, stabilesc o legătură emoțională între oamenii care trăiesc în casă și împrejurimile ei naturale. Acoperișul, curbat și înclinat în partea de jos, plutind deasupra pereților, este alcătuit dintr-o rețea structurală acoperită cu elemente impermeabile de sticlă translucidă. Plăcile oferă adăpost de ploaie și de vremea rea, lăsand soarele să lumineze interiorul casei. Structura acoperișului conține panouri fotovoltaice, iar elementele sunt aranjate pentru a se asigura că fiecare panou este poziționat la cel mai bun unghi pentru a produce cea mai mare cantitate posibilă de energie. Sistemul conceput de MAD Architects produce suficientă electricitate pentru a satisface nevoile zilnice ale unei familii cu trei membri.
Sursa: floornature.com