LINO LEATHER, o alternativă vegană pentru piele
Designerul Don Kwaning a inventat „Lino Leather”, un nou material pentru designul de interior și mobilier, care imită textura pielii. Cele două versiuni ale „Lino Leather”, dezvoltate de Kwaning, sunt rezultatul unei serii de experimente cu linoleum – cunoscut sub numele de „lino”, materialul cel mai frecvent utilizat pentru acoperirea podelelor, deopotrivă accesibil și rezistent.
Prima, o versiune mai groasă care imită pielea de rumen, făcută din stomacul vacilor, are pliuri și o structură de fagure. Kwaning a folosit produsul pentru a crea panouri de perete acustice. Ca aspect, al doilea este mai aproape de pielea de șa, un material mai moale, frecvent utilizat în aplicațiile comerciale. Materialul Kwaning are două fețe și suportul textil obișnuit, necesar pentru a stabiliza laminarea celor două straturi ale compusului, astfel încât ambele fețe să aibă același finisaj. Kwaning sugerează că ar putea fi folosit în designul de mobilier și tapițerie.
Don Kwaning, designer: „Am scos tot pigmentul pentru a da materialului mai multă adâncime, conferind în plus linoleumului și un aspect mai natural din moment ce se prezintă în diverse culori. Nuanțele pe care le vedeți sunt culorile făinii de lemn. Maro închis este un amestec de diferite specii de lemn, galben este lemn de pin, iar pentru roșu am folosit un procent din cantitatea obișnuită de pigment utilizat în linoleum. În acest mod culoarea lemnului se combină cu pigmentul, astfel încât puteți alege orice culoare, dar aspectul natural rămane.”
Kwaning este specializat în găsirea de noi utilizări pentru materialele naturale și a colaborat cu producătorul de pardoseală Forbo pentru a dezvolta noi tratamente pentru linoleum, pentru a-l putea face mai versatil. Linoleumul este, de obicei, fabricat dintr-un compus din uleiuri vegetale și rășini amestecate cu minerale sau pulberi fine, cum ar fi pluta. Compusul este așezat pe un suport textil, cum ar fi pânza, și poate fi colorat pentru a se crea finisaje de culori diferite. Cel mai frecvent este utilizat pentru pardoseli, datorită capacității sale de a rezista la traficul rezidențial intens. Pentru a-i schimba proprietățile, Kwaning a scos unele materiale din compoziția linoleumului și a mărit cantitatea altora, cum ar fi uleiul de in.
Don Kwaning, designer: „Linoleumul este un material trecut cu vederea. Este un material cu un mare potențial pentru viitor. Mulți oameni nu știu nici măcar că este făcut numai din materiale naturale. Linoleumul există de peste 100 de ani și, în această perioadă de timp, nu s-au schimbat prea multe în producție și aplicare.”
„Lino Leather” a fost prezentat ca fiind unul dintre cele două proiecte ale Kwaning în cadrul expoziției Design Academy din Eindhoven, la Săptămâna Olandeză de Design. Celălalt proiect, „Medulla”, s-a concentrat pe crearea de ambalaje ecologice și a materialelor de design din plante rapid regenerabile.
Designeri, oameni de știință și antreprenori din întreaga lume au lucrat pentru găsirea unei alternative vegetariene și vegane pentru piele, în încercarea de a aborda unele dintre efectele ecologice și etice ale producției tradiționale de piele. Printre exemple se numără „Piñatex”, care este făcut din frunzele căzute ale plantelor de ananas și „pielea de palmier” realizată din frunze de palmier.
Sursa: dezeen.com