Home / Focus  / Linii de creditare pentru IMM-uri

Linii de creditare pentru IMM-uri

15 miliarde lei, echivalentul a peste 3 miliarde euro, este plafonul maxim de garantare aferent măsurilor. Prin implementarea schemei se estimează că pot fi sprijinite circa 40.000 de companii.

 

Schema de creditare pentru IMM-uri, în contextul crizei sanitare, a fost publicată în Monitorul Oficial din 4 aprilie, în zilele viitoare fiind așteptate normele de publicare. Este vorba despre credite cu dobândă subvenționată pentru investiții și capital de lucru.

 

Conform prevederilor OUG 42 din 2 aprilie 2020, publicată în Monitorul Oficial din 4 aprilie 2020, un beneficiar poate lua unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele aferente creditului garantat.

 

Finanțările garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar nu pot depăși 10 milioane lei. În ceea ce privește liniile pentru capital de lucru, valoarea maximă este de 5 milioane lei, iar pentru investiții de 10 milioane lei.

 

Ajutoare de stat

 

IMM-urile care au contractat creditele menționate mai sus, beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate și a dobânzilor aferente creditelor, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.

 

Vezi aici OUG nr 42/02.04.2020, publicata in MO nr 283/04.04.2020

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT