Home / Promo  / Lemnul, între natură și mobilier

Lemnul, între natură și mobilier

Întoarcerea la natură și naturalețe este modul în care oamenii simt nevoia să răspundă, ca o măsură de protecție, la prea mult citadin și la agresiunile artificialului. Lemnul introdus în casele noastre, dar și în birouri, locuri de desfășurare a activităților cotidiene, spații publice și de prezentare, a devenit treptat răspunsul firesc la aceste necesități.

 

Veți spune că lemnul a stat dintotdeauna la baza manufacturării pieselor de mobilier, mai mult sau mai puțin sofisticate, în funcție de epocă și de curentele stilistice ale respectivelor perioade. Este o realitate importantă, care reflectă preocupările oamenilor din acele timpuri, mai ales a oamenilor cu stare, care, de regulă, imprimă caracteristicile stilistice. Iată de ce, prezent în toate perioadele și trecând printr-o diversitate de stiluri – de la clasicele Gothic, Baroque, Rococo și continuând cu mai modernele Art Nouveau, Art Deco, Bauhaus sau High Tech, lemnul a fost o prezență constantă în viața și în activitatea omului.

 

Mobila Ronex

 

Căutând lemnul în stiluri sofisticate ca Empire, Biedermeier, Sheraton, English Regency, remarc faptul că acesta a constituit, în majoritatea cazurilor, suportul și materialul în care s-a sculptat, pe care s-au aplicat marchetării și intarsii, care a fost finisat și acoperit în diverse moduri și cu diferite materiale. Rezultatul era evident încântător, datorită măiestriei celor care au creat acele piese de mobilier care, în anumite epoci, acoperite fiind cu foițe de aur și de argint, sau înnobilate cu incrustații de sidef și de fildeș, concurau cu bijuteriile, ele însele putând fi astfel considerate.

 

Lemnul era desigur prezent în acele piese de mobilier, dar poate că perceperea lui într-o formă cât mai apropiată de natural nu era atât de importantă, tocmai datorită faptului că oamenii erau mai apropiați de natură și aveau și timpul necesar să o perceapă în mod direct.

 

 

Odată cu sosirea mileniului în care trăim, în care virtualul și artificialul domină, cu activități și mult timp petrecut în spații închise și în fața monitoarelor, designerii cu viziune și-au propus să aducă în existența cotidiană cât mai multe elemente naturale. Dacă cei mai mulți nu au cum să iasă frecvent în natură, s-a decis că poate exista un fenomen reversibil, adică natura și naturalul să pătrundă cât mai mult și în forme cât mai pure în habitat.

 

În acest sens, urmând sugestia și creațiile unor designeri celebri ca Andrea Branzi, Kazuya Komoda sau Gualtiero Marchesi, s-a ajuns la producția de mese și de birouri cu blaturi din lemn masiv, de cele mai multe ori cu grosimi apreciabile, cu canturi în care coaja lemnului este lăsată la vedere, iar nodurile și crăpăturile nu mai sunt acoperite sau reparate – adică totul păstrat așa cum se prezintă în mod firesc…

 

Masa Arhitect Vintage Ronex

 

În multe situații, o accentuare suplimentară a crăpăturilor deja existente sau o evidențiere a fibrei lemnului, prin procedeul de periere mecanică, pot accentua anumite caracteristici ale respectivei specii de lemn, realizând chiar un finisaj mai sofisticat. Evident că modul cum sunt finisate respectivele suprafețe are un rol important în neafectarea imaginii finale și în păstrarea ideii de natural. Materialele de finisaj special create în acest sens, cum ar fi ceara transparentă sau pigmentată, uleiurile vegetale, lacurile pentru finisaj pe bază de apă, vin în sprijinul producătorilor.

 

Director Ronex

 

RONEX PRODUCȚIE este una dintre fabricile autohtone, care, prin producția de mobilier din lemn masiv, cu multiple accente de natural, a înțeles să răspundă necesităților actuale și să se înscrie pe linia trendurilor moderne. Mobilierul creat de specialiștii noștri conține numeroase elemente cu aspect nemodificat al lemnului, în care coaja poate fi prezentă atât pe canturile blaturilor de mese și birouri, cât și pe ușile și sertarele care intră în componența mobilierului de living, dining, birou și chiar dormitor. Reinterpretări ale unor forme vintage, dar și realizarea de finisaje subtile, plasează mobilierul RONEX în zona de modernitate și stil. Programele noastre sunt apreciate  de clienți de toate vârstele, dar mai ales de tineri dornici să se înconjoare de elemente de mobilier în care naturalul și funcționalul să se îmbine cât mai firesc și plăcut.

 

 

Material realizat de ing. RODICA SFÂCA, general manager RONEX PRODUCȚIE

 

 

 

 

Ne găsiți în standul 30, Pavilionul C2

www.ronexprod.ro

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT