Home / Comunicate de Presa  / Lansarea proiectului “Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la revoluția industrială 4.0”

Lansarea proiectului “Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la revoluția industrială 4.0”

În cadrul Programului de cooperare inter-regională Interreg Europe, anunțăm lansarea proiectului “Întărirea capacității IMM-urilor de a se adapta la revoluția industrială 4.0”.

 

 

Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane București-Ilfov este parte din proiect, alături de alți 7 parteneri din 6 țări: agenții de dezvoltare, consilii regionale, departamente de dezvoltare economică, de educație și training vocațional din cadrul guvernelor, organisme regionale și alți actori importanți în aparatul decizional.

 

Prin intermediul acestui proiect, România are șansa să dobândească și să împărtășească un knowhow important cu organizații responsabile de sectorul IMM din Italia, Belgia, Finlanda, Polonia, Spania și Lituania.

 

Proiectul 40Ready are ca obiectiv general adaptarea IMM-urilor la revoluția industrială 4.0. Politicile publice trebuie să susțină IMM-urile pe parcursul acestei transformări tehnologice, culturale și organizaționale. Corelarea resursei umane cu dezvoltarea tehnologică în contextul transformărilor socio-economice și de infrastructură ne vor permite să identificăm modalitatea de a face un salt calitativ în procesul de dezvoltare, fapt ce va marca tranziția către o nouă eră economică.

 

Interconectarea, transparența informației, asistența tehnică și deciziile descentralizate sunt principalele principii care pot fi aplicate pentru implementarea transformării date de revoluția industrială 4.0.

 

Modelul de companie SMART al revoluției industriale 4.0 se bazează pe 3 dimensiuni pe care IMM-urile le pot urma, acestea având un avantaj comparativ dat de accesul crescut al țării la internet de mare viteză și resursă umană înalt profesionalizată în IT:

 

  • Digitalizarea și integrarea fluxurilor verticale și orizontale – potențialul de digitalizare a proceselor poate depinde de utilizarea de noi sisteme de asistență sau de interfețe digitale.
  • Digitalizarea produsului și a ofertei de servicii
  • Modelele de afaceri digitale și accesul clienților

 

Creșterea capacității resurselor umane din IMM-uri de a se adapta la schimbările tehnologice precum și la dinamica diferitelor piețe este esențială pentru pregătirea IMM-urilor românești pentru următorul ciclu de dezvoltare economică.

 

Primul pas în cadrul proiectului 40Ready, finanțat prin INTERREG Europe, este acela de a înțelege cum se raportează IMM-urile din România la revoluția industrială 4.0 și care sunt nevoile imediate de dezvoltare.

 

In acest context, aveți posibilitatea de a completa, până la data de 15 decembrie 2019, următorul chestionar: https://www.surveymonkey.com/r/TBVPR5T

 

Rezultatele obținute vor fi prezentate în ianuarie 2020, fiind un punct de plecare pentru îmbunătățirea politicilor publice de sprijinire a IMM-urilor în a se adapta la transformările digitale ale I4.0.

 

Pentru mai multe detalii în legătură cu proiectul, vă rugăm să accesați:
https://www.interregeurope.eu/40ready/
https://www.oirbi.ro/interreg-40-ready/

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT