Home / Design  / Lansare Concurs Național de Design de Mobilier, ediția a XVIII-a

Lansare Concurs Național de Design de Mobilier, ediția a XVIII-a

În atenția elevilor, studenților, designerilor, arhitecților, specialiștilor în industria mobilei

 

S-a dat startul înscrierilor la cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național de Design de Mobilier. Lansarea a avut loc la sediul Facultății de  Arhitectură de Interior, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

 

 

Prof. dr. arh. Beatrice Jöger, decan al Facultății de  Arhitectură de Interior, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București – Președinte COMISIE: „Ne bucurăm că suntem parteneri ai acestui eveniment, dar mai ales ne bucurăm că studenții, absolvenții și colegi de-ai noștri profesori au luat parte și chiar au câștigat acest concurs.”

 

Ing. Rodica Sfâca, director general RONEX PRODUCȚIE: „Talentul, creativitatea, spiritul de inovație sunt calitățile pe care trebuie să le aibă cei care doresc să participe la această competiție. Modul de prezentare a proiectului este, de asemenea, foarte important. Vă încurajez să vă puneți imaginația la încercare, să vă alcătuiți proiectul cât de bine puteți și neapărat să participați. Noi vă așteptăm în competiție, dar și mai departe, în producție.”

 

Prof. dr. ing. Marina Cionca, Facultatea Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania din Brașov: „Sfatul meu este să creați, să nu vă lăsați inspirați sau atrași de idei care nu vă aparțin. După atâția ani de experiență, noi cei din Comisia de Jurizare suntem foarte informați, avem o memorie vizuală stimulată de multe lucrări de design. Cu cât se va observa că luați mai în serios această participare, cu atât cresc șansele dumneavoastră de reușită.”

 

Magda Bei, proprietar GRAPHTEC DESIGN: „Sunt foarte multe etape pe care trebuie să le parcurgi ca să realizezi un produs unic, cu un design elegant, cu ergonomie, culoare, cu finisaje, cu muchii, cu forme, astfel încât să te poți diferenția. Aș vrea să aveți curajul să creați și chiar să concurați cu designerii din străinătate.”

 

Dr. Arh. Emil Ivănescu, președinte Ordinul Arhitecților din România, filiala București: „Orice participare la un concurs este un prilej de a te dezvolta, de a deveni mai bun. De aceea vă așteptăm în competiții. Ce sfat pot să vă dau din experiențele trecute? Să aveți mare grijă cum vă exprimați ideile! Acestea trebuie să fie expresive, interesante, convingătoare.”

 

Inițiatoarea Concursului Național de Design de Mobilier din partea APMR, Liliana Mihai, a participat cu emoție la majoratul propriei creații.

 

Liliana Mihai, inițiator Concursul Național de Design de Mobilier din partea APMR: „Au fost ani de muncă și de implicare. Înainte de 90, beneficiarul venea cu fotografia sau cu planșa și spunea <așa să îmi faceți mobila>. Din fericire, acum nu mai producem mobilă după fotografie. Avem atâta minte de exportat, mintea dumneavoastră. Într-un an, doamna Rodica Sfâca de la RONEX a luat unul dintre câștigătorii concursului, student, și l-a dus la Milano să se documenteze. Au fost ani în care noi am luat produsele executate pentru concurs și le-am expus la târgurile internaționale. Și s-au câștigat și premii. E foarte important să aveți curajul să vă creați un nume încă de acum, de când sunteți elevi, studenți. Mai târziu să colaborați cu cât mai mulți producători de mobilă, pentru că ei au nevoie de dumneavoastră și acesta este rostul Concursului Național de Design de Mobilier, să facă legătura dintre creație și producție.”

 

Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România-APMR: „Am ajuns la majorat, suntem la cea de-a XVIII-a ediție. Vă mulțumim dumneavoastră, partenerilor noștri, dar și sponsorilor pentru că ne sprijiniți în realizarea acestui concurs, care s-a dezvoltat de la un an la altul. În privința exportului, industria românească de mobilă se află pe locul V în Uniunea Europeană și pe locul XI în lume, iar asta se datorează creației, designului și calității produselor de mobilier fabricate în România. Pentru a încuraja tinerii creatori, anul acesta, compania NORDARIN va duce câțiva profesori și studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului Brașov, la expoziția de la Milano. Mai mult decât atât, vreau să vă anunț că am propus modificarea legislației, astfel încât prin intermediul Programului de Promovare a Exporturilor să fie finanțată de la bugetul de stat participarea la târgurile internaționale de mobilă și design de mobilier a universităților care fac cercetare și dezvoltare. Hotărârea este redactată, se află în consultare publică astfel că, de anul viitor, am vrea ca la Salone del Mobile.Milano să fie prezente atât Facultatea de Arhitectură de la București, cât și Facultatea de Ingineria Lemnului de la Brașov, cu produse realizate de studenții celor două instituții în cadrul Concursului Național de Design de Mobilier.”

 

CAIETUL DE SARCINI al Concursului Național de Design de Mobilier, TALONUL DE PARTICIPARE PENTRU ELEVI/STUDENȚI sau TALONUL DE PARTICIPARE PENTRU ABSOLVENȚI sunt încărcate aici http://s9.ro/13xy, pe site-ul APMR www.industriamobilei.ro. Termenul final de înscriere este 31 martie 2020.

 

 

Concursul se va desfășura în două etape:

 

Etapa 1: Creație – termen final prezentare proiect: 15 mai 2020

 

  • Premiul I  – 2.000 lei
  • Premiul II  – 1.500 lei
  • Premiul III – 1.000 lei
  • Mențiuni x 3 – 500 lei
  • Premiul special acordat de Ordinul Arhitecților Filiala București – 1.500 lei

Etapa 2: Prototip – termen final: 16 septembrie 2020

 

  • Premiul I – 4.000 lei
  • Premiul II – 3.000 lei
  • Premiul III – 2.000 lei
  • Menţiuni x 3 – 1.000 lei
  • Două premii suplimentare pentru produse realizate exclusiv cu materiale Egger România SRL  – 500 lei

 

Produsele vor fi expuse într-un stand special amenajat la Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE-SIM, care se va desfășura la ROMEXPO, în perioada 17 – 20 septembrie 2020.

 

Concursul Național de Design de Mobilier este organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România în parteneriat cu ROMEXPO, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București – Facultatea de Arhitectură de Interior,  Universitatea „Transilvania” Brașov – Facultatea de Ingineria Lemnului și Ordinul Arhitecților din România (OAR) – Filiala București.

 

 

Review overview

POST A COMMENT