L4MS – apelul deschis pentru depunere de proiecte 2019: primele povești de succes
Dacă până acum am prezentat poveștile de succes rezultate din cele trei experimente-pilot de aplicare (Chemi-Pharm, Muraplast și Engino) sau poveștile de succes ale apelului deschis L4MS 2018, iată că a venit momentul prezentării experimentelor de aplicare L4MS care au reușit să primească finanțare de la proiectul L4MS în 2019. Urmăriți fie în paginile revistei Mobila, fie pe website-ul revistei aceste povești de succes și varietatea de domenii în care roboții mobili colaborativi au pătruns pentru a face munca oamenilor mai ușoară, mai interesantă și mai productivă și imaginați-vă lumea de mâine în fabricile de mobilă, când aceste tehnologii, devenite mult mai accesibile, vor reuși să crească atractivitatea meseriilor specifice sectorului.
Roboți mobili și staționari pentru automatizarea logisticii intra-fabrică
MYL este o companie de familie, care are 40 de angajați și un sediu de 1.500 mp în Țara Bascilor, în nordul Spaniei. Compania fabrică și repară arbori speciali pentru mașini-unelte din 1969 și și-a câștigat o reputație internațională prin tehnologia de ultimă generație și capacitățile sale inginerești.
Datorită nivelului ridicat de individualizare a produselor, MYL a evitat automatizarea completă a logisticii sale intra-fabrică. Arborii sunt demontați și asamblați la 12 stații de lucru și fiecare operator merge de obicei la un depozit automatizat pentru a-și ridica componentele necesare, cum ar fi articulații mici, șuruburi cu bilă și scule de prindere.
Experimentul L4MS le-a oferit șansa de a afla cum pot fi livrate automat la fiecare stație de lucru componentele cu o greutate mai mică de 12 kg.
Cooperarea dintre roboți și sistemul ERP
Un alt IMM basc, furnizorul de soluții inteligente de automatizare LINQcase și-a unit forțele cu MYL pentru a îmbunătăți logistica între depozit și stațiile de lucru. Au decis să înlocuiască logistica manuală cu doi roboți: un VDA/AGV (Vehicul Dirijat Automat/Automated Guided Vehicle) și un braț robotic colaborativ staționar.
În soluție, un operator comandă la stația sa de lucru componentele necesare cu ajutorul unui computer mobil. Depozitul automatizat primește comanda și adună componentele pentru ca robotul staționar colaborativ să le ridice. Robotul staționar colaborativ încarcă componentele pe VDA/AGV, iar VDA/AGV-ul duce încărcătura la stația de lucru corespunzătoare.
„Am conectat atât roboții, cât și sistemul ERP din fabrică la platforma-cadru OPIL. În acest fel, toate informațiile despre stoc sunt actualizate și toate componentele pot fi permanent urmărite”, spune Javier Pérez, director de service la LINQcase.
Îmbunătățirea productivității cu 26%
Înainte de a testa soluția, specialiștii de la LINQcase au folosit programul Visual Components pentru a crea un geamăn digital al soluției.
„A fost foarte util să avem o imagine completă a soluției înainte de a o implementa”, spune Javier Pérez. Soluția a fost apoi testată cu succes la fabrica.
Odată implementată complet, se estimează că soluția:
- reduce timpii morți din producție cauzați de logistica intra-fabrică de la aproximativ 20% la aproape 0%,
- crește capacitatea de asamblare săptămânală a fabricii de la 15 la 19 arbori de mașini-unelte,
- duce la îmbunătățirea per total a productivității cu 26%,
- asigura trasabilitatea 100% a componentelor utilizate în fiecare proces de asamblare și reparație.
Proiectare rapidă a unei soluții rentabile
Pentru LINQcase și CEIT, un centru de cercetare și dezvoltare cu experiență în programarea roboților, beneficiile rezidă în versatilitatea platformei-cadru OPIL.
„Experimentul ne-a oferit șansa de a prezenta o soluție logistică rentabilă, pe care o putem reconfigura și redimensiona cu ușurință pentru alți clienți mai repede decât concurenții noștri”, spune Javier Pérez. Potrivit acestuia, versatilitatea platformei-cadru OPIL se bazează pe posibilitatea de a integra echipamente (hardware) și produse software de la diferiți furnizori.
Costul proiectului a fost de 245.000 EUR, incluzând aici munca implicată în proiectare, dezvoltare și testare, precum și închirierea de echipamente și consumabilele.
Module OPIL și alte module utilizate în soluția MYL de către LINQcase:
- Interfața Om-Mașină OPIL (OPIL Human Machine Interface): pentru a programa sarcinile de lucru și a monitoriza roboții și procesele logistice
- Modulele OPIL pentru Sensibilitate și Percepție (OPIL Sensing and Perception) și Planificatorul de Sarcini OPIL (OPIL Task Planner) pentru a dezvolta topologia și rutele pentru VDA/AGV-uri și pentru a dirija logistica
- Instrumentul de simulare 3D Visual Components: pentru a crea un geamăn digital
Parteneri în experimentul L4MS:
- Fabrica: MYL, un IMM care produce arbori pentru mașini-unelte
- Furnizor de soluții inteligente de automatizare: LINQcase
- Furnizor de software pentru roboți: Ceit
Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR
Sursa: https://s9.ro/1dkv
Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu
RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.
Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642
Citiți și:
Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS
SMARTIST, o poveste de succes L4MS
O poveste de succes neașteptată
Pingback:Înlocuirea motostivuitoarelor cu roboți pentru a accelera logistica intra-fabrică - Revista Mobila martie 4, 2021
Pingback:Eșantionare automată de calitate pentru a oferi economii semnificative de timp - Revista Mobila martie 29, 2021