Home / Interviuri  / INTERVIU: FELDER GRUPPE despre calitate

INTERVIU: FELDER GRUPPE despre calitate

Calitatea în industria montatorilor de parchet şi de pardoseli prin ochii celor care au pus bazele tehnicilor și școlilor de montatori de parchet și pardoseli în Europa

 

Interviu cu domnul Heinz Brehm, președintele Asociației Europene pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de Parchet şi Pardoseli (EUFA P+F) și expert european în controlul calității şi cu domnul Josef Heller, fost Vicepreședinte EUFA P+F, șef al catedrei de pardoseli din cadrul renumitei Şcoli de Meserii de la Neustadt an der Aisch din Germania, autorul cunoscutului „Manual al montatorului de parchet şi al montatorului de pardoseli”. Însumând peste 106 ani de experiență, cei doi au stabilit cadrul de calitate de referință pentru toate branșele de montatori de parchet și pardoseli din întreaga Europă, atât în ceea ce privește tehnicile de montare, cât și în ceea ce privește standardele de școlarizare în industrie (Interviu integral pe www.felder-gruppe.ro/sa-vorbim-despre-calitate)

 

Foto: Dragoș Mărăcineanu, Heinz Brehm, Josef Heller (de la stânga la dreapta

Foto: Dragoș Mărăcineanu, Heinz Brehm, Josef Heller (de la stânga la dreapta

Acest interviu este parte a unui proiect de promovare a conceptului de calitate în industria lemnului din România. Cum ați defini calitatea pe scurt în domeniul dumneavoastră?

 

Heinz Brehm:

Calitatea nu este descrisă doar prin ceea ce vezi la suprafață, ci este foarte important să vezi toate etapele, iar acestea să fie bine definite, dar şi bine realizate.

 

Care sunt factorii pe care îi luați în considerare atunci când stabiliți că o lucrare este de calitate?

 

Josef Heller: Parchet poate să pună multă lume, dar, din păcate sunt multe probleme în ceea ce privește cunoștințele de bază în a pune un parchet, ca, de exemplu: condițiile de umiditate în baza lucrării, în încăpere sau în lemnul folosit. Puțini montatori iau în considerare aceste condiții,  astfel încât după 1, 2, 3 ani lucrarea să fie încă de calitate.

 

Heinz Brehm: Iar acesta ar trebui să fie rolul școlii. Școala de meserii ar trebui să îi instruiască corespunzător pe viitorii meseriași, ca în momentul în care ei intră în încăpere să recunoască acei factori care pot influența calitatea lucrării. Pentru a da pieței profesioniști, este necesară existența unei școli de meserii.

 

Ce contează cel mai mult pentru dumneavoastră în această branșă: planificarea, tehnica sau rapiditatea?

 

Heinz Brehm: În primul rând să ai inclinație, talent. Apoi, trebuie să lucrezi repede și să ai îndemânare. Trebuie să știi și ceva matematică. Trebuie să știi să vorbești cu clienții, iar recomandabil, atunci când vorbești cu clienții este să fii curat și frumos îmbrăcat, să nu vii cu salopeta plină cu adeziv pentru a te adresa acestora. Trebuie să fii de încredere…

 

Josef Heller: Și punctual.

 

Ce speraţi să se întâmple în viitor în România?

 

Josef Heller: Cea mai mare dorință este o Școală de Meserii, la care bineînțeles să contribuie și statul. Şi este important ca aceasta să nu fie doar o școală de teorie, ci să fie neapărat legată și de practică.

 

Heinz Brehm:

 

Este important ca în România să se reușească implementarea unui sistem educațional dual de pregătire profesională, adică atât la școala de meserii, cât și la locul de muncă. Așadar, statul trebuie să colaboreze cu sistemul privat, pentru ca școlile să fie echipate şi să aibă profesori bine pregătiți.

 

Despre Interviu

 

Interviul a fost acordat reprezentantului Felder Gruppe România, cu ocazia Concursului Naţional al Montatorilor de Pardoseli din România din cadrul expoziției specializate Art Floors 2017 organizată de Asociația Montatorilor de Pardoseli din Romania (AMPR).

 

qrcode stireCitiți  interviul integral scanând codul sau accesând secțiunea de calitate pe: http://www.felder-gruppe.ro/sa-vorbim-despre-calitate.

 

footer calitate 18 cm

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT