Home / Focus  / Interviu cu Aurica Sereny, președinte APMR, în Jurnalul Național de Mobilă

Interviu cu Aurica Sereny, președinte APMR, în Jurnalul Național de Mobilă

01-2

Industria mobilei echilibrează balanța comercială a României

Industria mobilei rezistă și aduce venituri României, în ciuda tuturor greutăților din ultimul an. Este sectorul care creează un sold favorabil export-import de peste 1,5 miliarde de euro/an, la balanța comerciala a României, cifră înregistrată la nivelul anului trecut. Iar această creștere se observă an de an, dacă ne gândim că în anul 2008 soldul favorabil export-import era de 608 milioane de euro, iar în 2015 a crescut de circa 2,5 ori. Din fericire, creșterea se menține și în anul 2016, astfel că pe primele 5 luni ale acestui an producția de mobilier a crescut cu 9,3%, un procent mult mai bun decât cel menționat de statistică pe industria de prelucrare în general, unde se înregistrează o creștere de doar 1,1%. Exportul a crescut cu 10,9%, un procent care depășește media pe economie.

 

Din păcate însă, nu toți producătorii resimt succesul, din cauză că în ultima perioadă au crescut foarte mult costurile de producție. Legislația din domeniul silvic a creat mari probleme la sfârșitul anului 2015 și în primul semestru din 2016. Creșterea exorbitantă a prețului la lemn a culminat cu o criză a industriei, astfel că în primele șase luni s-a exploatat un volum de masă lemnoasă de doar 3,1 milioane mc, din fondul forestier proprietate publica a statului, față de 9,3 milioane mc cât a fost programat, foarte puțin pentru semestrul întâi. Foarte multe firme au renunțat la o serie de comenzi și au pierdut clienți externi, din lipsa de resurse lemnoase si neîncadrare în costuri.

A fost un an bogat în demersuri, dar fără prea multe rezultate

După multe luni de dezbateri, de prezentare de argumente solide certificate de experți și de negocieri cu actuala echipă a Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, abia în ședința de Guvern de miercuri, 31 august, s-a reușit adoptarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din Fondul Forestier proprietate publică. Așteptăm cu nerăbdare publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Sperăm că s-a ținut seama de importanța industriei de prelucrare superioară a lemnului, în economia României. Forma aprobată trebuie să reglementeze situația, întrucât, la insistențele noastre, s-a prevăzut să nu conteze numai prețul, ci să se ia în calcul și un punctaj legat de gradul de valorificare a masei lemnoase. Din ce știm, nu s-a precizat clar metodologia de aplicare. Vom avea alte întâlniri și discuții pe această temă.

Toți sunt de acord că industria mobilei valorifică cel mai bine masa lemnoasă

S-a dovedit însă destul de dificil de luat măsuri, în acest sens. Principiul a fost prevăzut clar în Codul Silvic, încă de anul trecut. Din păcate, ne-a trebuit un an să întocmim un regulament corect, care să prevadă clar că lemnul trebuie să ajungă la cei care îl prelucrează superior, pe plan local. Și numai ceea ce depășește posibilitățile lor de prelucrare poate să meargă neprelucrat la export.

Avem și vești bune legate de acest aspect. În timp ce exportul de mobilă a crescut anul acesta cu 10,9%, exportul de produse puțin prelucrate a scăzut. Spre exemplu, în 2016, am trecut de la exportul de bușteni, la importul de bușteni. În primele 5 luni, s-au exportat bușteni în valoare de 6,2 milioane de euro, dar s-au importat bușteni în valoare de 51,7 milioane de euro. Comparativ cu anul 2015, exportul de buștean a scăzut cu 58,3%, iar importul a crescut cu 25,5%. Și la cherestea a scăzut exportul cu 26,6% și importul a crescut de 2,4 ori. Valoric însă, exportul de cherestea este de 6,2 ori mai mare. Adică, numai în primele 5 luni ale acestui an, am exportat cherestea în valoare de 220,6 milioane de euro și am importat în valoare de 35,6 milioane de euro.  

Neasumarea responsabilității și birocrația blochează participarea României la târgurile internaționale de mobilă din toamnă

Mare parte din activitatea APMR se concentrează pe promovarea industriei pe piața internă și externă. În primăvară, am reușit să fim prezenți cu stand românesc de mobilă la toate târgurile internaționale aprobate, respectiv la Koln, Birmingham, Kiev și Milano. Pentru semestrul doi, a fost prevăzută și aprobată participarea României cu stand național de mobilă la Târgul internațional de mobilier si decorațiuni Maison & Objet de la Paris, la Târgul Hospitality din Qatar și la Târgul Internațional Mebel de la Moscova. Deși Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a selectat firmele participante la targurile internaționale de la Paris si Doha-Qatar, ne-am blocat din cauza noii legi a achizițiilor publice, care nu a prevăzut o perioadă de tranziție în implementarea acesteia. De exemplu, deși licitația pentru Târgul de la Paris a fost organizată și câștigată la data de 10 august, Ministerul Economiei nu a reușit să încheie contractul cu firma câștigătoare.

Licitația s-a făcut pe procedura veche, iar responsabilii din minister nu și-au asumat contractul. În urma insistențelor noastre, domnul viceprim-ministru Costin Borc a încercat urgentarea soluționării procedurilor pentru salvarea întregului program legat de participarea României la târgurile internaționale, însă nu a reușit să mai recupereze timpul pierdut în ceea ce privește Târgul de la Paris. 9 firme, dintre cele 18 selectate, au stat cu bagajele făcute până marți, pe 30 august, când noi încă eram la minister pentru deblocare. Producătorii au cheltuit bani și resurse pentru realizarea produselor, însă nu și-au putut acoperi costurile de închiriere și de amenajare stand, de transport exponate, care inițial erau garantate de Ministerul Economiei. În consecință, au fost nevoite să renunțe. La Paris, ne reprezintă – pe cheltuială proprie – doar 4 firme: SZEL MOB, STONES CHARME, ADRIAN SISTEM si PROD GLOB CLASIC GLASS. Din păcate, suntem în aceeași situație și cu prezența la Târgul Hospitality din Qatar, care este în luna octombrie. Sperăm din tot sufletul să reușim să realizăm cel puțin participarea cu stand național la Târgul Mebel de la Moscova, la care sunt înscrise 12 firme. Organizatorul extern ne păstrează rezervarea până-n 15 septembrie. Am sesizat Ministerul Economiei, așteptăm un răspuns legat de noile proceduri și timpul în care se pot rezolva acestea, pentru garantarea participării.

Evenimentul anului în industria de mobilier, BIFE-SIM 2016

Mulțumesc producătorilor români de mobilă, echipamente și accesorii pentru interesul deosebit pe care îl acordă acestui eveniment ajuns, iată, la cea de-a XXV-a ediție. Cu greu am reușit să împăcăm pe toată lumea, să facem față dorinței de participare la acest târg. Vă spun cu sinceritate că a trebuit sa reducem unele suprafețe solicitate de membrii noștri. Dacă mai aveam spațiu, mai erau doritori! Vă invit cu inima deschisă la expoziția de la ROMEXPO, din 14-18 septembrie, pentru că la BIFE SIM 2016 găsiți mobilier românesc, decorațiuni și accesorii de excepție, la prețuri de producător.  

Ideile noi vin de la tineri, iar noi le acordăm atenția cuvenită

Organizăm anual și Concursul Național de Design de Mobilier, pentru a facilita întâlnirea tinerilor designeri cu specialiștii din producție. Și am ajuns la cea de-a XIV a ediție, iar participarea este din ce în ce mai mare. Concursul a avut ca temă anul acesta „micul mobilier”, iar în luna iunie și-a desemnat câștigătorii primei etape. Pentru cea de-a doua etapă, cunoscută sub denumirea de PROTOTIP, produsele realizate trebuie prezentate înainte de 12 septembrie 2016. Până acum s-au înscris 31 de designeri, cu 34 de produse. Prototipurile participante la concurs anul acesta precum și o parte din cele câștigătoare în anii trecuți vor fi expuse într-un stand de 250 de mp, special amenajat împreună cu partenerii noștri de la Romexpo, în cadrul Târgului Internațional de Mobilă BIFE-SIM București. Tot cu sprijinul Romexpo, reușim să punem și la dispoziția tinerilor de la Dizainăr un spațiu de expunere de 60 mp, pentru a-și prezenta noile creații de mobilier și decorațiuni.

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT