Intervențiile APMR pentru prelungirea aplicării Kurzarbeit au succes
De 2 luni facem demersuri pentru prelungirea prevederilor din O.U.G nr. 132/2020 și O.U.G. nr. 73/2022 pentru acordarea de ajutoare firmelor care sunt în activitate, dar se află în dificultate (nu doar a firmelor nou înființate).
Prima solicitare pentru prelungirea aplicării mecanismului Kurzarbeit și a celorlalte ajutoare specifice am redactat-o și am prezentat-o Consiliului de Export al României, care a înaintat-o către Guvern, Parlament și Președinție la data de 16 decembrie 2022.
Raspunsul Ministerului Muncii
În luna ianuarie, am ridicat problema și la întâlnirile cu mediul de afaceri de la Ministerul Antreprenoriatului, de unde au plecat noi adrese către Ministerul Muncii pentru soluționarea cererii noastre.
„Am discutat direct cu responsabilii la vârf ai Partidului Social Democrat. Liderul grupului PSD în Parlamentul României, domnul Ștefan Radu Oprea, a ascultat cu atenție solicitarea noastră, a înțeles că industria mobilei trece prin cea mai grea perioadă din cauza celor 4 crize suprapuse – pandemie, războiul din Ucraina, lipsa materiei prime lemnoase și creșterea prețului energiei – și ne-a susținut cererea. De asemenea, am apelat pentru susținere la confederația patronală din care facem parte, CONCORDIA, care a redactat o nouă adresă pe care a transmis-o către Guvernul României la data de 22 ianuarie 2023”, explică Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR.
Săptămâna trecută am primit primele vești bune, am fost anunțați că la propunerea PSD s-a luat decizia prelungirii kurzarbeit și au fost identificate resursele financiare pentru acoperirea costurilor generate de această măsură socială. Iar ieri, la întâlnirea dintre CONCORDIA și Guvernul României, soluția a fost discutată și asumată apoi public. Cităm din comunicatul remis de Guvernul României: „Totodată, la solicitarea mediului privat, Guvernul va identifica resursele necesare continuării aplicării programului Kurzarbeit pentru sectoare de activitate economică afectate în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.” Comunicatul de presă al Guvernului poate fi citit integral aici https://s9.ro/1qwt
„Sperăm ca resursele financiare să fie identificate și redirecționate rapid, să existe înțelegere în Coaliția aflată la guvernare și măsura Kurzarbeit să poată fi aplicată cât mai repede. Industria mobilei suferă cel mai mult, iar acum pe fondul crizei economice se confruntă și cu lipsa de comenzi, mobila fiind un produs de folosință îndelungată pe care oamenii îl cumpără mai greu, în această perioadă. Suntem un sector de activitate unde forța de muncă calificată nu se găsește ușor și nu ne permitem să pierdem oamenii care s-au specializat în acest domeniu”, susține Aurica Sereny.
Prin prelungirea aplicării mecanismului Kurzarbeit și a celorlalte ajutoare specifice, în contextul scăderii producției și/sau a cifrei de afaceri a întreprinderilor și plata indemnizațiilor pentru activitate redusă până la 31.12.2023, firmele românești afectate de actuala conjunctură geopolitică și de consecințele economice ale acesteia vor fi în măsură să poată rezista, iar salariații acestora să nu aibă de suferit, evitându-se pierderea definitivă a unor locuri de muncă și migrarea cadrelor calificate.