Home / Focus  / Interes mare al industriei prelucrătoare pentru granturile pentru investiții

Interes mare al industriei prelucrătoare pentru granturile pentru investiții

Cererea este de 10 mai mare în comparație cu fondurile schemei de ajutor a Ministerului Economiei.

Aproape 100 de companii au trimis proiecte pentru granturile puse la dispoziție de Ministerul Economiei prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Cererea foarte mare mă motivează să continui sprijinul pentru industria prelucrătoare. La începutul lunii martie (2023) deschidem un nou apel pentru încă 150 de milioane de euro, iar din 2024 schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare va deveni schema multianuală, cu un fond de sprijin majorat la 500 de milioane de euro/an”, a explicat Florin Spătaru, Ministrul Economiei.

 

 

Este pentru prima dată în 30 de ani când industria prelucrătoare este sprijinită printr-o schemă de ajutor de stat

 

„La finalul lui 2022 s-a încheiat sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru cele 150 de milioane de euro, unde au fost  depuse 96 de proiecte, dintre care 26 au obținut punctaj maxim conform criteriilor prevăzute în Ghid. Valoarea celor 26 de proiecte este de 6 ori mai mare față de valoarea totală a granturilor puse la dispoziție de Ministerului Economiei, ceea ce demonstrează o cerere uriașă de sprijin din partea companiilor mari din industria prelucrătoare. Valoarea minimă a fiecărui proiect depus este de 3 milioane de euro, ceea ce a făcut ca înscrierea la accesarea acestor fonduri să fie făcută doar de companii mari”, a anunțat Ministrul Economiei, Florin Spătaru.

 

Ministerul Economiei a derulat în perioada 1 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 etapa depunerii cererilor pentru acordul de finanțare a investițiilor destinate industriei prelucrătoare. Din analiza preliminară deja realizată, la nivelul Ministerului Economiei, în cadrul acestei sesiuni, a fost solicitat ajutor de stat în valoare de peste 600 milioane de euro, iar 26 din total solicitanți propun investiții în zone defavorizate. De asemenea, din total aplicații înregistrate reiese posibilitatea creării a peste 8.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că această schemă de ajutor de stat constituie un instrument eficient de susținere a contextului socio-economic din România atât prin promovarea produselor industriale românești, cât şi prin creșterea nivelului de trai în zonele defavorizate, susțin reprezentanții Ministerului Economiei.

 

Continuă și măsurile de sprijin pentru creșterea competitivității produselor industriale

 

De asemenea, Ministerul Economiei informează că, începând cu data de 13 februarie 2023, se deschide a doua sesiune de depunere a cererilor de  finanțare în baza schemei de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creștere a competitivității produselor industriale”, aprobată prin Ordinul ministrului economiei nr.1294/16.09.2022, publicat în Monitorul Oficial al României nr.944/27.09.2022.

 

Sesiunea are o durată de 30 zile lucrătoare și este cuprinsă în perioada 13 februarie 2023 – 24 martie 2023.

 

Detalii pe https://www.economie.gov.ro/deschiderea-sesiunii-de-depunere-a-cererilor-de-finantare-in-perioada-13-februarie-24-martie-2023

 

Citește și revistamobila.ro/300-de-milioane-de-euro-pentru-industria-prelucratoare-din-romania/

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT