Inteligența artificială, impact semnificativ asupra locurilor de muncă
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE a prezentat recent un nou raport care arată că piețele forței de muncă din OCDE rămân strâns conectate, chiar dacă redresarea a stagnat. Șomajul este la un nivel scăzut, nemaiîntâlnit de la începutul anilor 1970, dar salariile nominale nu au ținut pasul cu inflația ridicată și persistentă, iar venitul real al lucrătorilor a scăzut în aproape toate țările OCDE. Este posibil ca evoluțiile din ce în ce mai rapide ale Inteligenței Artificiale să afecteze în mod semnificativ locurile de muncă. Rezultatele inițiale ale unui nou sondaj OCDE privind utilizarea Inteligenței Artificiale – AI în sectoarele de producție și finanțe arată nevoia urgentă de a acționa acum, cu politici care să permită țărilor, firmelor și persoanelor fizice să beneficieze de AI, abordând în același timp riscurile.
Țările OCDE ar putea fi în pragul unei revoluții AI
Este vital să colectăm date noi și mai bune despre utilizarea Inteligenței Artificiale la locul de muncă. Luând în considerare toate procesele de automatizare, inclusiv AI, 27% dintre locurile de muncă prezintă risc ridicat de automatizare. Descoperirile inițiale dintr-un nou sondaj OCDE privind impactul AI în sectoarele de producție și finanțe din șapte țări evidențiază atât oportunitățile, cât și riscurile pe care le aduce. Pe de altă parte, raportul recent OCDE ne arată că 63% dintre angajații din sectoare precum cel financiar și industria prelucrătoare apreciază că Inteligența Artificială le-a îmbunătățit performanța la locul de muncă.
Cercetările arată că utilizarea Inteligenței Artificiale la locul de muncă poate duce la rezultate pozitive pentru lucrători în ceea ce privește satisfacția în muncă, sănătatea și salariile. Cu toate acestea, există și riscuri legate de confidențialitate, intensitatea muncii și subiectivism. Sondajul a scos la iveală o diferență clară între ceea ce cred lucrătorii despre utilizarea AI la locul de muncă în prezent și temerile lor pentru viitor.
Rezultatele evidențiază nevoia urgentă de acțiuni politice acum, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Ce pot face guvernele?
Sprijinirea lucrătorilor cu salarii mici
Politicile salariale, cum ar fi salariul minim și negocierile colective, pot ajuta la atenuarea pierderilor puterii de cumpărare. Guvernele pot oferi, de asemenea, sprijin direct prin sistemul de impozite și beneficii pentru a proteja venitul net al gospodăriilor cu venituri mici.
Garanții
Pentru a obține beneficiile pe care AI le poate aduce la locul de muncă, abordând în același timp riscurile pentru drepturile fundamentale și bunăstarea lucrătorilor, țările ar trebui să ia în considerare acțiuni politice concrete pentru a asigura aplicarea principiilor cheie pentru utilizarea Inteligenței Artificiale.
Pregătire pentru utilizarea AI
Vor fi necesare noi abilități, în timp ce altele se vor schimba sau vor deveni învechite. Formarea este indicată atât pentru lucrătorii necalificați, pentru cei mai în vârstă, dar și pentru profesioniști. Guvernele ar trebui să încurajeze angajatorii să ofere mai multă formare, să integreze Inteligența Artificială în educație și să sprijine diversitatea în forța de muncă AI.
Despre OCDE
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.