Home / Focus  / Întâlniri pentru susținerea mediului de afaceri

Întâlniri pentru susținerea mediului de afaceri

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR, Asociației Forestierilor din România – ASFOR și Ministerul Economiei – MEEMA au dezbătut astăzi problemele industriei lemnului și a mobilei și au discutat câteva măsuri concrete de susținere a producției românești, în timpul crizei sanitare mondiale.

 

După consultarea membrilor, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny, a propus oficialilor Ministerului Economiei ca pentru relansarea activității economice la nivel național să înceapă, de urgență, demersurile necesare pentru modificarea cadrului legal privind activitățile de promovare a exporturilor, respectiv a O.U.G. nr. 120/2002 si a H.G. nr. 296/2007, astfel încât acestea să fie adaptate noului context economic internațional.

 

Aurica Sereny, președinte APMR: „În cadrul întâlnirii, am explicat că firmele românești producătoare de mobilă nu cred că mai sunt posibile evenimentele internaționale de profil, care erau programate pentru toamnă, respectiv Index Dubai, Maison & Objet Paris, Mebel Moscova. Așa cum s-a văzut, evenimentele mari au fost deja anulate în toată lumea, iar un exemplu concret este chiar Oktorbest, din Germania. Ca să nu își blocheze banii pentru garanție, companiile românești nu se înscriu la târgurile internaționale din toamnă. În consecință, am cerut adăugarea în lista activităților pentru care firmele pot beneficia de sprijin de la bugetul de stat, în cadrul ajutorului de minimis pentru promovarea exporturilor, a activității de Organizare de târguri virtuale, pe zone geografice de interes și pe grupe de produse, la solicitarea patronatelor/asociațiilor profesionale de ramură.

 

Liviu Rogojinaru, secretar de stat MEEMA: „Ne dorim să reluăm pregătirea Programului de Promovare a Exportului la ieșirea din situația de urgență, în așa fel încât imediat ce va fi posibil să putem participa la târgurile internaționale, dar acest lucru îl putem face numai împreună cu dumneavoastră, patronatele. Informațiile pe care ni le veți oferi ne vor ajuta să dimensionăm cât mai just atât programul de anul acesta cât și programul din anii următori. Am discutat, totodată, de posibilitatea organizării târgurilor virtuale, un subiect gândit atât de specialiștii MEEMA, cât și de patronatul din industria mobilei, demers ce va deschide noi perspective exportatorilor români.

 

 

APMR a înaintat ieri o adresă Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în care a explicat că trebuie focusată rapid atenția comercianților internaționali asupra produselor cu valoare adăugată mare pe care economia românească le oferă.

 

 

Promovarea produselor fabricate în România, în rândul consumatorilor români

 

Aurica Sereny a cerut ca oficialii MEEMA să propună Guvernului adoptarea unor măsuri concrete pentru promovarea produselor fabricate în România. De exemplu, să discute cu marii retaileri să achiziționeze cu prioritate, chiar prin stabilirea unui prag minim, produsele fabricate în România! De asemenea, președintele APMR a sesizat oficialii Ministerului Economiei că trebuie relaxate măsurile legate de deschiderea unor activități comerciale, cum ar fi vânzarea mobilei. Aurica Sereny a arătat că produsele de mobilier nu pot fi vândute la grămadă, ci au nevoie de spații largi de expunere, iar unele showroom-uri, chiar dacă funcționează în mall-uri, au deschideri către exterior, evitându-se astfel plimbarea pe holuri aglomerate. Președintele APMR susține că producătorii de mobilă pot implementa măsurile specifice împotriva răspândirii Covid-19, așa cum s-au angajat unitățile de comercializare a produselor agroalimentare și a electrocasnicelor.

 

Resursele bugetare trebuie redirecționate pentru susținerea întreprinzătorilor care aduc valoare adăugată mare în economia țării, a susținut președintele APMR la întâlnirea de la Ministerul Economiei și este, iată, o temă abordată serios astăzi de guvernanți.

 

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice: „Serviciile și industria au fost cele mai afectate în trimestrul II, al acestui an. Știm foarte bine că valoarea adăugată mare în economia României vine din servicii, din industrie. Deci, aici trebuie redirecționate resursele, în perioada următoare.”

 

 

Ludovic Orban, Prim-ministrul României: „Printre măsurile economice pe care le-am luat se numără programul de susținere a IMM-urilor, IMM Invest, care vizează acordarea de credite pentru asigurarea capitalului de lucru și de credite pentru investiții, cu garantarea și subvenționarea de către stat a dobânzilor pentru aceste credite. Numărul companiilor care s-au ȋnscris ȋn programul IMM Invest a depășit 50.000.”

 

Declarațiile ministrului Finanțelor Publice și ale Primului ministru au fost întărite de Președintele României, Klaus Iohannis, după ședința cu reprezentanții mediului de afaceri, care a avut loc la Cotroceni, în această după-amiază.

 

Klaus Iohannis, Președintele României: Vom avea în vedere scheme de sprijin și pentru companiile mari, care au fost afectate de criză, și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei. Vreau să subliniez că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile, disponibile la acest moment, să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații.”

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT