Înlocuirea motostivuitoarelor cu roboți pentru a accelera logistica intra-fabrică
EMKA Sealing Systems produce profile din cauciuc care sunt utilizate pentru etanșare în sectorul auto și în companiile din grupul EMKA care produc dulapuri și ferestre electrice. Fabrica lor de 10.500 mp, cu 85 de angajați, este situată în La Rioja, Spania.
La capătul fiecărei linii de extrudare, profilele din cauciuc semifabricate sunt colectate pe platformele circulare ale unui raft metalic și apoi mutate într-o zonă intermediară cu un motostivuitor. Raftul complet cântărește mai mult de o tonă și atinge 1,5 m în diametru.
Profilele de cauciuc sunt apoi transformate în produse finite și ambalate în cutii, iar cutiile sunt transportate într-un depozit pe un palet, a cărui dimensiune este de aproximativ un metru cub și greutatea de 250 kg. Și aici se folosește un motostivuitor.
Deoarece motostivuitoarele convenționale necesită șoferi, o perioadă considerabilă din timpul de lucru al operatorilor este cheltuită pentru transportul produselor semifinite și finite. Scopul experimentului L4MS a fost automatizarea acestor procese.
Modulele OPIL cu o ajustare – pentru operațiunea de ridicare
Specialiștii de la Bosonit, un furnizor de soluții de automatizare din Spania, au proiectat o soluție care a înlocuit motostivuitoarele cu roboți mobili colaborativi pe ambele rute din fabrică. Aceștia au adăugat în total șapte senzori la podeaua fabricii pentru a dirija robotul și au integrat atât robotul, cât și senzorii pe platforma OPIL.
Când utilizează soluția, operatorul apelează la robot cu ajutorul unui computer mobil. Odată ajuns la fața locului, robotul își dirijează furcile sub încărcătură și o ridică înainte de a începe să se miște.
„Am folosit majoritatea modulelor și nodurilor OPIL și, de asemenea, am adăugat propria noastră soluție pentru ridicarea și coborârea furcilor”, spune Miguel García González, director de inovație la Bosonit.
Simulare 3D în sprijinul muncii de dezvoltare
Proiectarea soluției a durat două luni, inclusiv simularea 3D a întregii operațiuni. Simularea a fost efectuată cu software-ul Visual Components.
„Simularea ne-a ajutat să prevenim problemele tehnice care ar putea afecta implementarea din fabrică”, spune Miguel García González.
Soluția tehnică cu senzori și robot a fost instalată în fabrică pentru a i se demonstra funcționarea. Beneficiul estimat pentru fabrică constă în:
- Accelerarea procesului logistic cu o oră pe zi,
- Scutirea angajaților de necesitatea de a exploata motostivuitorul și câștigarea timpului de lucru pentru alte sarcini.
OPIL oferă integrare ușoară
Ca un avid explorator și utilizator de soluții deschise bazate pe FIWARE, Bosonit și-a integrat soluția OPIL (și ea bazată pe FIWARE) pe propria platforma de software pentru IoT (Internetul Lucrurilor).
„Acest experiment i-a ajutat pe toți partenerii de pe partea tehnică să integreze OPIL în soluțiile lor și astfel să ofere un set mai larg de tehnologii”, spune Miguel García González.
Costul proiectului a fost de 360.000 EUR pentru toate companiile implicate. Acesta a inclus lucrările de proiectare și integrare din fabrică, precum și robotul și senzorii.
Modulele OPIL și alte module utilizate în soluția EMKA Sealing Systems de către Bosonit:
- Nucleul platformei OPIL
- Interfața om-mașină OPIL (OPIL Human Machine Interface) ca un portal web pentru utilizatori pentru a vizualiza starea robotului, senzorii și sarcinile de lucru
- Modulele OPIL pentru sensibilitate și percepție (OPIL Sensing and Perception) și Planificatorul de sarcini OPIL (OPIL Task Planner) pentru a configura planul halelor (topologia), robotul și senzorii
- Instrumentul de simulare 3D Visual Components pentru a crea un geamăn digital
Parteneri în experimentul L4MS:
- Fabrică: EMKA Sealing System, produce profile de etanșare din cauciuc
- Furnizor de soluți: Bosonit
- Furnizor de roboți: Robotnik
Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR
Sursa: https://s9.ro/1dmx
Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu
RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.
Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642
Citiți și:
L4MS – apelul deschis pentru depunere de proiecte 2019: primele povești de succes
Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS
SMARTIST, o poveste de succes L4MS
O poveste de succes neașteptată
Pingback:Deșeurile din producție – un bun punct de plecare la automatizarea logisticii intra-fabrică - Revista Mobila martie 8, 2021
Pingback:Roboți și etichete electronice pentru a asigura trasabilitatea alimentelor - Revista Mobila martie 29, 2021
Pingback:Eșantionare automată de calitate pentru a oferi economii semnificative de timp - Revista Mobila martie 29, 2021