Home / Focus  / Industria românească de mobilă nu poate absorbi noi poveri fiscale

Industria românească de mobilă nu poate absorbi noi poveri fiscale

Industria românească de mobilă nu poate absorbi noi poveri fiscale

 

Dacă se măresc taxele și impozitele, multe IMM-uri vor intra în insolvență, companiile mari își vor reloca producția în alte țări, industria românească de mobilă va suferi o pierdere ireversibilă de competitivitate. Riscăm închiderea unor fabrici, pierderi de locuri de muncă și scăderea exporturilor, afectând inclusiv bugetul de stat pe termen mediu și lung.

 

Măriri de taxe înseamnă închideri de fabrici

 

Creșterea costurilor cu materiile prime, energia, transportul și forța de muncă a micșorat drastic marjele de profit, care se situau între 2 și 5%. Schimbările dese de politici fiscale au creat nesiguranță în planificarea financiară. Majorarea taxelor nu poate fi absorbită fără a tăia din salarii, investiții sau chiar personal.

 

Companiile românești concurează direct cu producători din Polonia (care are un mediu fiscal mai stabil și politici economice coerente), din Vietnam și China (unde costurile de producție sunt mult mai mici și statul subvenționează consistent industria), Turcia (care susține agresiv exporturile). Producătorii români sunt afectați direct și indirect de subvențiile masive practicate de statele asiatice pentru susținerea producției și a exporturilor, dar și de măsurile protecționiste americane.

 

Industria mobilei din România suferă de o criză sistemică, iar pentru a se redresa este nevoie de investiții în educație profesională, încurajarea inovației direct în companiile producătoare, politici clare de susținere a industriei prelucrătoare – pentru că aduce valoare adăugată – măsuri pentru creșterea competitivității industriei de mobilă, acces la energie ieftină sau, cel puțin, alinierea prețului energiei electrice la nivelul țărilor central și vest europene, o strategie coerentă de promovare a brandului „Mobilă Românească” pe plan extern, coordonarea și monitorizarea la un nivel de autoritate adecvat a politicilor de susținere a industriei prelucrătoare și, în special, a industriilor prelucrătoare cu cel mai mare aport la balanța comercială a țării.

 

Industria de prelucrare superioară a lemnului – motor esențial pentru o economie durabilă

 

Industria românească a mobilei este orientată preponderent către export, culminând în anii de dinainte de pandemie cu un aport valutar anual de 1,5 miliarde Euro la balanța comercială a României, dovedind că este un sector strategic pentru țara noastră. Are capital majoritar autohton, cu valoare adăugată în producție de 55%, cu aproape 200.000 de angajați direct și în sectoare conexe. În ultimii ani s-a confruntat cu mari provocări, astfel că valoarea producției industriale a înregistrat o scădere de 35% în 2024, față de anul 2016.

 

DESPRE APMR

 

Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR este organizația patronală reprezentativă a industriei românești de mobilier și produse din lemn. Are 373 de companii membre, dintre care 232 sunt producători de mobilă și design. Cu o cifră anuală de 2,5 miliarde de euro, România este unul dintre cei mai mari exportatori de mobilă din Europa, având clienți în peste 120 de țări. industriamobilei.ro

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT